Δευτέρα, 22 Απριλίου 2013

Θα μπει «χαράτσι» στα οικιακά φωτοβολταϊκά;

Νέος «κεραυνός» έπεσε στους φωτοβολταϊκούς με το νομοσχέδιο που έδωσε το ΥΠΕΚΑ προς διαβούλευση, καθώς αυτό προβλέπει αυξημένη εισφορά 40 και 37% για τις μονάδες που μπήκαν σε λειτουργία μετά το Νοέμβριο του 2012. Το επιχείρημα είναι ότι οι μονάδες αυτές έχουν το χαμηλότερο μέχρι σήμερα κόστος κατασκευής, λόγω κατάρρευσης των τιμών των «πάνελς» και άρα θα πρέπει να επιστρέψουν κάτι παραπάνω στο ταμείο.
Το ζητούμενο όμως δεν είναι αυτό. Στο μάτι έχουν μπει τα οικιακά ......φωτοβολταϊκά, αυτά δηλαδή που διαφημίζουν οι κατασκευαστές ότι αποδίδουν 7-8.000 ευρώ το χρόνο αφορολόγητα, με επένδυση το πολύ 20-25.000 ευρώ.
Το νομοσχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα, δεν προβλέπει καμία αλλαγή στα οικιακά φωτοβολταϊκά. Ωστόσο δύο μέρες μετά τη δημοσιοποίησή του, η πρώτη προειδοποιητική βολή έπεσε, με διαρροή πληροφοριών για επιβολή εισφοράς και μάλιστα μετά από πίεση της τρόικας.

Εμείς πιστεύουμε ότι είναι δίκαιο να ισχύσει κάποια εισφορά επί του τζίρου και στα οικιακά φωτοβολταϊκά, ιδίως όταν πουλούν την παραγόμενη ενέργεια προς 52-53 λεπτά η κιλοβατώρα.

Ωστόσο αμφιβάλουμε αν θα γίνει κάτι τέτοιο σύντομα, καθώς είναι δεκάδες χιλιάδες όσοι έχουν τοποθετήσει παρόμοια συστήματα στις οροφές των κατοικιών τους και ως εκ τούτου θα αποτελέσουν μία ακόμη δυσαρεστημένη κατηγορία ψηφοφόρων. Και οι εκλογές μπορεί μεν να μην προγραμματίζεται να γίνουν σύντομα, αλλά μπορεί να γίνουν οποτεδήποτε.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ