Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Τεστ για δημοσίους υπαλλήλους


Ερωτηματολόγια αποστέλλει το Yπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε 206.000 δημοσίους υπαλλήλους αρχικά, σύμφωνα με το Έθνος. 
Τα ερωτηματολόγια αφορούν τους υπαλλήλους που απασχολούνται στα υπουργεία και στους φορείς που έχουν αξιολογηθεί οι δομές τους προκειμένου να περιγράψουν τα καθήκοντα της θέσης εργασίας στην οποία υπηρετούν.

Από τα περιγράμματα θέσεων εργασίας που θα αντληθούν από τα ....
ερωτηματολόγια μέχρι τα τέλη Ιουνίου σε αυτήν την πρώτη φάση, θα εξαρτηθεί η τοποθέτηση των υπαλλήλων στα νέα οργανογράμματα των φορέων από τα οποία θα προκύψουν 12.500 εργαζόμενοι που θα κριθούν ως πλεονάζοντες μέχρι τα τέλη Ιουλίου και θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας.
Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει ολοκληρώσει τον «Οδηγό για τον σχεδιασμό των περιγραμμάτων θέσεων εργασίας» που αποκαλύπτει το «Εθνος της Κυριακής», σύμφωνα με τον οποίο «τα περιγράμματα θέσεων εργασίας αποτελούν ένα πολύτιμο εργαλείο της στρατηγικής στελέχωσης, για τη διαχείριση τόσο των υφιστάμενων θέσεων εργασίας όσο και για την ανίχνευση αναγκών σύστασης νέων και συνεπώς πρέπει να γίνουν αντιληπτά ως μέρος μιας ευρύτερης πολιτικής που στοχεύει στην ορθολογική διαχείριση του ανθρώπινου κεφαλαίου των δημόσιων οργανώσεων».

Με τα περιγράμματα θέσεων εργασίας θα προσδιοριστούν τα απαιτούμενα προσόντα ανά θέση εργασίας ώστε η στελέχωση των θέσεων να γίνει με τους κατάλληλους υπαλλήλους, αναφέρει ο Οδηγός του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που θα αποσταλεί σε όλες τις διευθύνσεις προσωπικού.

Χρονοδιάγραμμα
Μέχρι τα τέλη του έτους θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει τα ερωτηματολόγια το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Με τα νέα περιγράμματα θέσεων θα μπορεί να μετρηθεί η απόδοση των υπαλλήλων, το παραγόμενο αποτέλεσμα, ο όγκος εργασίας με βάση τη στοχοθεσία που θα καθοριστεί για κάθε υπάλληλο αλλά και κάθε υπηρεσία.

Επίσης θα υπάρξει αξιολόγηση για την αναγκαιότητα διατήρησης των θέσεων εργασίας, καθώς οι εργαζόμενοι που δεν θα «κουμπώσουν» οι θέσεις τους στα νέα οργανογράμματα θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, προαναγγέλλοντας την κατανομή του προσωπικού στους νέους οργανισμούς έπειτα από επιλογή των ικανότερων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα αξιοποιήσει στο μέλλον πληροφοριακό σύστημα, στο οποίο θα συμβάλει στην ταυτοποίηση των προσόντων των εργαζομένων με τη θέση εργασίας προκειμένου να γίνεται αυτόματα η τοποθέτησή τους.

Τα ερωτηματολόγια που συμβάλλουν στην ανάλυση της θέσης εργασίας θα συμπληρωθούν από το σύνολο των υπαλλήλων με την έγκριση και την επιτήρηση των προϊσταμένων τους και περιλαμβάνουν ερωτήματα σχετικά με τα γενικά στοιχεία της θέσης (π.χ. επίπεδο διοίκησης), τα στοιχεία του υπηρετούντος υπαλλήλου (π.χ. βαθμός), τον άμεσα προϊστάμενο και τους υφισταμένους εφόσον υπάρχουν, τις απαιτήσεις της θέσης (π.χ. ανάλυση και προγραμματισμός).
Παράλληλα καταγράφονται τα προσόντα του υπαλλήλου (επίπεδο εκπαίδευσης, γνώσεις, ικανότητες, δεξιότητες, χρόνια εμπειρίας) που απαιτούνται για την εκπλήρωση των καθηκόντων, την επικοινωνία και τη συνεργασία με άλλες οργανικές μονάδες και υπαλλήλους εντός και εκτός του φορέα, καθώς και την επαφή με τους πολίτες, τις εργασίες που εκτελούνται στο πλαίσιο των καθηκόντων και τη συχνότητα εκτέλεσής τους.

Οι προϊστάμενοι
Συμπλήρωση ερωτηματολογίου προβλέπεται και για τους προϊσταμένους των διοικητικών μονάδων (τμηματάρχες διευθυντές και γενικούς διευθυντές). Στον οδηγό που συνέταξε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δίδεται πρότυπο έγγραφο για την περιγραφή των τελικών θέσεων εργασίας, οι οποίες θα διαμορφωθούν μετά την ανάλυση των ερωτηματολογίων και με βάση τα νέα οργανογράμματα στα οποία θα περιγράφονται εκτός του τύπου της σχέσης εργασίας και των μισθολογικών προβλέψεων της θέσης, ο σκοπός και τα χαρακτηριστικά της θέσης εργασίας μαζί με τις σχέσεις αναφοράς και συνεργασίας. Επίσης, θα υπάρχει αναλυτική περιγραφή των κυρίων καθηκόντων, των βασικών γνώσεων και των δεξιοτήτων.

(Έθνος)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ