Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ: 11880 ή 4.600;


11880 ή 4.600;
(ή αλλιώς μια ιστορία που πάει κόντρα στην λογική, την νομιμότητα
και την χρηστή και αποτελεσματική διαχείριση) 
Ενώ όλη η Ελλάδα  «το μόνο που θυμάται» είναι ο αριθμός 11880, στο δήμο Ναυπακτίας ο μαγικός αριθμός φαίνεται να είναι ο αριθμός 4.600 ευρώ.
Φάρμακο «διά πάσαν νόσον» έχει γίνει κοστολόγηση και η απ’ ευθείας ανάθεση πολλών μελετών, με το συγκεκριμένο ποσό των 4.600 ευρώ στον δήμο μας.
Τι είναι όμως αυτό που έχει κάνει μαγικό, αυτό το ποσό, για τον δήμο Ναυπακτίας και τον κ. Μπουλέ;
Αυτό είναι το ανώτατο ποσό (ως κόστος στατικής μελέτης) που μπορεί να αναθέσει απ’ ευθείας ο δήμαρχος (δηλαδή χωρίς να ρωτήσει κανέναν) και ταυτόχρονα δεν ελέγχεται ούτε από τον επίτροπο.
Με αυτό το ποσό αμοιβής, έγιναν οι απ’ ευθείας αναθέσεις μελετών για.....
διάφορα κτίρια στον δήμο μας. Σύμφωνα με τον δήμο Ναυπακτίας, μελέτες για κτίρια 100 τ.μ., 500 τ.μ. αλλά και 1000 τ.μ., κοστίζουν ακριβώς το ίδιο ποσό (τον μαγικό αριθμό των 4.600 ευρώ).
Για το πώς φθάσαμε σε αυτό το θαύμα της τεχνικής και της επιστήμης, εδώ και τρεις μήνες έχει κατατεθεί αίτηση στον δήμο Ναυπακτίας, που ζητά απάντηση για το αν τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες. Δυστυχώς απάντηση δεν βρέθηκε ακόμη.
Ας γίνουμε όμως πιο αναλυτικοί.
Προκειμένου να αναθέσει μια μελέτη ο δήμος Ναυπακτίας, είναι υποχρεωμένος, να κάνει πρώτα μια εκτίμηση για το κόστος της μελέτης. Η εκτίμηση αυτή δεν γίνεται με τυχαίο τρόπο, αλλά ακολουθείται συγκεκριμένη διαδικασία που προβλέπεται από τον νόμο. Αν αυτή εφαρμοστεί, είναι αδύνατον, δεκάδες μελέτες για εντελώς διαφορετικά κτίρια να φτάνουν στο ίδιο ακριβώς κόστος. Είναι δε για ρεκόρ Γκίνες, αν όλες οι μελέτες καταλήγουν στο ποσό – θαύμα των 4.600 ευρώ που δίνουν την δυνατότητα στον δήμαρχο να τις δώσει σε όποιον αυτός κρίνει, χωρίς διαγωνισμό αλλά με απ’ ευθείας ανάθεση.
Κι όμως στον δήμο μας κατά παράβαση κάθε λογικής και νομιμότητας ή από κάποια εξαιρετική τύχη, συμβαίνουν όλα τα παραπάνω. Αν για όλα αυτά δεν δοθεί μια πειστική εξήγηση, είμαστε υποχρεωμένοι να μην τα θεωρήσουμε τυχαία.
Κατά καιρούς, στο δημοτικό συμβούλιο, ο δήμαρχός μας, ο κ. Μπουλές, προσπαθεί να δικαιολογηθεί, και θολώνει τα νερά, λέγοντας ότι αυτή η διαδικασία που ακολουθεί είναι πιο αποτελεσματική.
Τον ρωτάμε όμως:
  • Η κοινωνία, στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, μπορεί να «καταπιεί» την αδιαφάνεια και να ανεχτεί το κουρέλιασμα της νομιμότητας, στο όνομα μιας ανύπαρκτης αποτελεσματικότητας;
  • Που είναι η αποτελεσματικότητα που επικαλείται, ο δήμαρχός μας, όταν με την απ’ ευθείας ανάθεση της μελέτης για το 2ο Γυμνάσιο – Λύκειο πέρασε σχεδόν ένας  χρόνος, για να παραδοθεί η μελέτη, ενώ αν γινόταν διαγωνισμός και την νομιμότητα θα είχαμε τηρήσει και η μελέτη θα είχε παραδοθεί σε έξι μήνες το αργότερο;
  • Το ΥΠ.Ε.Κ.Α. γιατί προκήρυξε διαγωνισμό για δυο γεωτρήσεις και ένα τοιχίο, στην κατεπείγουσα παρέμβαση που απαιτείται στην κατολίσθηση του περιφερειακού; Αν στον Υπουργείο δεν γνωρίζουν την τακτική του κ. Μπουλέ, ας τους επισκεφθεί για να τους ανοίξει τα μάτια!
  • Η αποτελεσματικότητα της τακτικής του κ. Μπουλέ είναι ολοφάνερη στο ζήτημα της σχολικής στέγης. Αν κοιτάξει κανείς στον γειτονικό δήμο Μεσολογγίου, θα δει ότι τέσσερα σχολικά κτίρια έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, άλλο ένα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και άλλο ένα γίνεται με ιδιωτική δωρεά. Από τα έξι σχολεία στα τέσσερα, η διαδικασία σύνταξης μελετών, αδειοδοτήσεων κλπ, ξεκίνησε μετά το 2011 και έχει φθάσει στο τέλος της. Στον δήμο Ναυπακτίας όμως δεν προκάμαμε να κάνουμε τίποτα, ενώ είχαμε την δυνατότητα.
  • Από την άλλη μεριά αν γινόταν διαγωνισμός για την ανάθεση των μελετών, το ποσό της έκπτωσης που θα προέκυπτε, θα ήταν σημαντικότατο και θα ενίσχυε την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων του δήμου μας.
Ίσως βέβαια όλα τα παραπάνω να είναι  δάκτυλος της αντιπολίτευσης. Διότι ως γνωστόν και σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κ. Μπουλέ, ο δήμος Ναυπακτίας, είναι ο μόνος δήμος της πατρίδας μας που κυβερνά η αντιπολίτευση! (Αλήθεια γιατί βολεύει τον δήμαρχό μας να βλέπει την αντιπολίτευση ενιαία, ενώ ούτε ο ίδιος ο συνδυασμός του δεν παραμένει ενιαίος;) Η αντιπολίτευση επομένως φταίει για όλα. Ίσως αυτή ανάγκασε τον δήμαρχό μας να κάνει τις απ’ ευθείας αναθέσεις στο μαγικό ποσό των 4.600 ευρώ. Κι αν δεν είναι η αντιπολίτευση, τότε σίγουρα κάποιοι «κακοί» υπάλληλοι, τον αναγκάζουν να κάνει τις απ’ ευθείας αναθέσεις.
Η αντιπολίτευση σίγουρα καθυστερεί τις μελέτες, για να μην πούμε και το πασιφανές ότι αυτή κρατά τα σχολεία της Ναυπάκτου στην διπλοβάρδια. Αυτή είναι που έστειλε έξι νέα σχολικά κτίρια στο Μεσολόγγι ενώ σύμφωνα με δημοσίευμα της έγκυρης “espresso θα ερχόντουσαν στην Ναύπακτο. Το δημοσίευμα υπογράφει ο δαιμόνιος ρεπόρτερ, Γ. Αλποτσάκαλος και αποκαλύπτει ότι ο κ. Κοτσανάς άλλαξε τις πινακίδες στο Αντίρριο, ώστε να στρίψουν τα σχολεία προς το Μεσολόγγι. Ο κ. Καρακώστας τα περίμενε μετά την Παλιοβούνα, και τα παρέδωσε στον δήμαρχο Μεσολογγίου κ. Κατσούλη. Αυτό είχαν συμφωνήσει, από το 2004, όταν ήταν μαζί στο δ.σ. της ΕΛΜΕ. Έτσι ο ακούραστος και αποτελεσματικός (σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της παράταξής του) δήμαρχός μας, έχασε την ευκαιρία να εντάξει έστω και ένα σχολείο στο ΕΣΠΑ!!
Κι αν το καλοκαίρι, για πρώτη φορά, δείτε αυτοκίνητα στην παραλία μετά από 35 χρόνια, η αντιπολίτευση φταίει που ανάγκασε τον δήμαρχο να το προτείνει. Ο λόγος είναι πολύ απλός. Ο «καλός» δήμαρχός μας ήταν αδύνατο να συμφωνήσει με τους «κακούς» της αντιπολίτευσης, που πρότειναν πεζοδρόμηση.
Παρεμπιπτόντως, όσο κι αν ψήφισαν (κάποιοι από τους συμβούλους της πλειοψηφίας) στο δημοτικό συμβούλιο, την αυτοκινητοδρόμηση των παραλιών, κανείς Ναυπάκτιος θεωρούμε πως δεν θα επιτρέψει την εφαρμογή στην πράξη αυτής της απόφασης – τέρατος. Η καλοκαιρινή (τουλάχιστον) πεζοδρόμηση θα επιβληθεί από τα ίδια τα πράγματα, και γι’ αυτό – πραγματικά – θα φταίει και η Κίνηση Πολιτών.
Καταλήγοντας, οφείλουμε να ομολογήσουμε, πως απέναντι σε όλα τα παραπάνω, είμαστε υποχρεωμένοι να μην μείνουμε, με τα χέρια σταυρωμένα. Το βασικό μας χρέος είναι να απευθυνθούμε στην κοινωνία και να συζητήσουμε το πώς θα κοπούν «με το μαχαίρι», τέτοιου είδους πρακτικές.
Κι αν η κοινωνία το απαιτήσει, είναι φανερό ότι θα δοθεί η λύση. Και η λύση δεν μπορεί παρά να είναι κυρίως πολιτική. Εμείς στην Κίνηση Πολιτών, θα δώσουμε όλο το βάρος μας σε αυτή την κατεύθυνση. Θα δουλέψουμε για την συνδημιουργία μιας μεγάλης αυτοδιοικητικής συμμαχίας, που εκτός από όλα τα άλλα, θα εγγράψει στις σημαίες της και στις παρεμβάσεις της, την διαφάνεια, την νομιμότητα, την αποτελεσματικότητα.
Έτσι θα πετύχουμε, την επόμενη πενταετία, να μην γίνει ούτε μια απ’ ευθείας ανάθεση στον δήμο Ναυπακτίας.
Ελπίζουμε ότι η κοινωνία θα δώσει την λύση. Θα πάρει την υπόθεση στα χέρια της και θα στείλει τους «καθ’ έξιν και κατ’ επάγγελμα δημαρχοσωτήρες» στα αζήτητα, θα βρει τα πρόσωπα και τις πρακτικές που θα μας βγάλουν από το αδιέξοδο. Γιατί η Ναυπακτία το έχει ανάγκη.
  
Υ.Γ. Το παραπάνω κείμενο γράφτηκε χωρίς απ’ ευθείας ανάθεση, από το γραφείο τύπου της ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ.

Αν ήταν να το γράψει ο κ. Μπουλές θα το έδινε με απ’ ευθείας ανάθεση, στο ποσό των 4.600 ευρώ, σε έγκυρο μελετητή, ο οποίος θα μας το παρέδιδε (έγκυρα και αποτελεσματικά) μετά από εννέα μήνες. Εννοείται ότι πριν θα το είχαν ελέγξει εξονυχιστικά οι τρεις ειδικοί συνεργάτες που θα είχε προσλάβει για αυτό τον σκοπό.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ