Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Η Δυτική Ελλάδα δεν είναι… «άλλη Ελλάδα»

ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ 
Στην ανάγκη ενός νέου εθνικού σχεδιασμού που θα δίνει έμφαση στην ανάπτυξη του δυτικού άξονα της χώρας, αλλά και στοχευμένων δράσεων, σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, που θα άρουν τις «ανορθογραφίες», οι οποίες μετατρέπουν όλα τα κοινοτικά προγράμματα σε «συνονθύλευμα απλής κατανάλωσης χρημάτων», εστίασε ο Γιώργος Παπαναστασίου, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου, κατά την τοποθέτησή του στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, παρουσία του Υφυπουργού Ανάπτυξης, κ. Π. Μηταράκη, την Τετάρτη 24 Απριλίου στην Πάτρα. 
Μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της παράταξης «Ζούμε Δυτικά» τόνισε: 
«Μιλάμε σήμερα για τη νέα προγραμματική περίοδο, που ΘΑ φέρει πόρους, που ΘΑ οδηγήσει σε ανάπτυξη την Δυτική Ελλάδα, που ΘΑ είναι πιο απλή και εύκολη, που ΘΑ δημιουργήσει θέσεις εργασίας, κλπ, κλπ. Τα ίδια δεν λέγαμε όμως και κάποτε, που υποτίθεται ότι θα γινόμασταν η ολυμπιακή πύλη της Ελλάδας στην Ευρώπη; Τα ίδια δεν λέγαμε για την εθνική σημασία του λιμανιού της Πάτρας ή για ακτινοβολία της Αρχαίας Ολυμπίας ή για την αγροτική ανασυγκρότηση της Αιτωλοακαρνανίας; Το που είμαστε σήμερα και το πόσα καταφέραμε, όλοι το ξέρουμε… Μάλλον έχουμε πάρα πολλούς λόγους λοιπόν να είμαστε δύσπιστοι και για όσα σήμερα λέγονται. 

Γι’ αυτό το πρώτο που επισημαίνω σήμερα, εδώ μπροστά στον υφυπουργό, είναι η ανάγκη μιας νέας εθνικής στρατηγικής. Διότι ήταν εθνική στρατηγική η ανάπτυξη κατά προτεραιότητα του ανατολικού άξονα της χώρας. Διότι ήταν εθνική στρατηγική, πύλη της Ελλάδας στην Ευρώπη να μην γίνει η Δυτική Ελλάδα, αλλά το “Ελ. Βενιζέλος”. Όλα ξεκινάνε λοιπόν από την εθνική στρατηγική. Η Δυτική Ελλάδα δεν είναι… άλλη Ελλάδα! Πρέπει να είναι ο βασικός αναπτυξιακός άξονας του νέου ΕΣΠΑ, όπως και το σύνολο του δυτικού άξονα της χώρας, που διόλου τυχαία, είναι ο πιο μειονεκτικός της χώρας». 

Επίσης, ο κ. Παπαναστασίου αναφέρθηκε στις ευθύνες που υπάρχουν και σε τοπικό επίπεδο, σημειώνοντας επί παραδείγματι, για το πρόβλημα της γραφειοκρατίας: «Μα, στην Περιφέρεια δεν ανήκουν οι περισσότερες υπηρεσίες; Και μερικές στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ίσως. Αλλά οι περισσότερες είναι στην Περιφέρεια. Όταν μιλάμε για γραφειοκρατία λοιπόν, δεν υπάρχουν και ευθύνες σε τοπικό επίπεδο; Δεν φταίνε πάντα οι άλλοι. Φταίξαμε και εμείς και πρέπει να το παραδεχτούμε. Αν δεν το παραδεχτούμε και δεν βελτιώσουμε τις δικές επιδόσεις, τίποτα δεν θα γίνει». 

Ακόμα, ο κ. Παπαναστασίου υπογράμμισε την ανάγκη καλύτερου δημοκρατικού προγραμματισμού για την διαμόρφωση του ΕΣΠΑ, σημειώνοντας πως ο «Καλλικράτης» δίνει τη δυνατότητα στον Περιφερειάρχη και τους Αντιπεριφερειάρχες, να αποφασίζουν μόνοι τους για την ένταξη των έργων. «Μόνο μία φορά, πρόσφατα, συζητήσαμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το ΕΣΠΑ και αυτό το όργανο δεν έχει πάρει καμία απόφαση για ένταξη έργου. Είναι δημοκρατικός προγραμματισμός αυτός; Παλαιότερα, επί διορισμένων περιφερειαρχών, μαζεύονταν όλοι, νομάρχες, δήμαρχοι, φορείς και αποφάσιζαν. Ο “Καλλικράτης” έβαλε μαχαίρι και σε αυτό…» τόνισε. 

Τέλος, ο επικεφαλής της παράταξης «Ζούμε Δυτικά» κατέληξε: «Περισσότερα έργα και λιγότερα λόγια. Μόνο έτσι μπορεί να τα καταφέρουμε ή τουλάχιστον να τα πάμε καλύτερα. Ο τόπος μας έχει μεγάλες ανάγκες. Ας μην διαψεύσουμε και πάλι τις ελπίδες του…». 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ