Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

1ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Νέα Αναπτυξιακή Προγραμματική Περίοδο 2014-2020



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ   
Δελτίο Τύπου
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος πυλώνας για την αναπτυξιακή στρατηγική
Νέα προσπάθεια, νέα αρχή για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και την ποιότητα ζωής των πολιτών της αποτελεί η διαβούλευση που ξεκίνησε με το 1ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Νέα Αναπτυξιακή Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 που διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στο ξενοδοχείο Αστήρ στην Πάτρα.
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του έκανε λόγο για συνδιαμόρφωση ενός συνεκτικού, στοχευμένου και αναπτυξιακού προγράμματος το οποίο είναι προσαρμοσμένο στις σημερινές αναπτυξιακές ανάγκες, ενώ εστίασε σε
πέντε σημεία. Συγκεκριμένα στο συνολικό αριθμό των Περιφερειακών Προγραμμάτων που θα υπάρξουν στην επόμενη περίοδο, στον αριθμό των Ταμείων, στα οριζόντια επιχειρησιακά προγράμματα, στη συνολική χρηματοδότηση για την περίοδο 2014-2020 καθώς και στον τρόπο διαχείρισης του επόμενου προγράμματος.
«Η ανάπτυξη, εκτός από την έρευνα και την τεχνολογία, θα έλθει και μέσα από......
την ολοκλήρωση των μεγάλων έργων της Δυτικής Ελλάδος, όπως είναι η Ολυμπία Οδός, η οποία είναι αναγκαίο να κατασκευαστεί μέχρι τέλους, ενώ είναι σημαντικό να δούμε τι γίνεται και με την Ιόνια Οδό, καθώς πολλές είναι οι τελευταίες πληροφορίες για τμήματα που μένουν εκτός» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης.
«Θα πρέπει να ακολουθηθεί η αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και συνεπώς θα πρέπει να υπάρξουν δεκατρία περιφερειακά προγράμματα, τόσα όσες και οι Περιφέρειες που διαθέτουν εκ του νόμου την αποκλειστική αρμοδιότητα του περιφερειακού προγραμματισμού και της υλοποίησης των σχετικών δράσεων» τόνισε ο κ. Κατσιφάρας, ασκώντας παράλληλα αυστηρή κριτική όσον αφορά τα οριζόντια επιχειρησιακά προγράμματα λέγοντας πως «αγνοούν τις τοπικές παραμέτρους και προσθέτουν σε γραφειοκρατία», ενώ ζήτησε να ενισχυθούν τα περιφερειακά προγράμματα με  πόρους από τα οριζόντια προγράμματα.
Σχετικά με τη συνολική χρηματοδότηση που θα λάβει η χώρα και κατ’ επέκταση η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε ενδεικτικά στις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για ένα συνολικό πακέτο ύψους 20,6 δις ευρώ για όλη τη χώρα, εκ των οποίων περίπου 6,1 δις ευρώ θα κατευθυνθούν προς τις λιγότερο αναπτυγμένες Περιφέρειες, όπως η Δυτική Ελλάδα.
Κλείνοντας ο κ. Κατσιφάρας είχε την ευκαιρία να καταγράψει τα βασικά στοιχεία που συνθέτουν το προφίλ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, να περιγράψει την υφιστάμενη κατάσταση και, ταυτόχρονα, να θέσει τους στόχους για την επόμενη προγραμματική περίοδο καλώντας όλους σε μια πορεία «για την ανάπτυξη, την επιχειρηματικότητα και τη δημιουργία νέων, διατηρήσιμων θέσεων εργασίας» και κατέληξε λέγοντας: «Θα πρέπει να θέσουμε ένα τεκμήριο συνεργασίας και εμπιστοσύνης των θεσμών και των πολιτών ώστε να μπορούμε να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα ως προς την ανάπτυξη της περιοχής. Η αλλαγή αυτή όμως θα έρθει από τα χαμηλά. Θα πρέπει να αναζητήσουμε το αναπτυξιακό έργο το οποίο θα δώσει λύση στα προβλήματα των πολιτών».
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Νότης Μηταράκης επεσήμανε πως «μέχρι πρότινος με την αστάθεια που υπήρχε και τα σενάρια, δεν υπήρχε καμία σοβαρή συζήτηση για επένδυση στη χώρα μας» και σημείωσε παράλληλα πως «καταφέραμε όμως όχι μόνο να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση αλλά και την ανάπτυξη της χώρας. Φιλοδοξία μας είναι να είμαστε το υπουργείο των επενδυτικών αλλαγών. Οι επενδύσεις θα έρθουν από τον ιδιωτικό τομέα, όπως και οι θέσεις εργασίας».
Επιπρόσθετα ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε στην επανεκκίνηση των μεγάλων έργων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, όπως η Ολυμπία και η Ιόνια Οδός, ενώ τόνισε πως καταλύτης για την ανάπτυξη θα είναι τα έργα μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.
Μεταξύ άλλων για το γενικό πλαίσιο της Νέας Αναπτυξιακής Στρατηγικής τοποθετήθηκαν ο ειδικός γραμματέας ΣΔΙΤ Νίκος Μαντζούφας, ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας Βασίλειος Μάγκλαρης, η γενική γραμματέας Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η γενική γραμματέας Πρόνοιας Έφη Μπέκου και εκ μέρους της γενικής γραμματέως Διαχείρισης και άλλων Πόρων η κ. Θέμελη. Ακολούθησαν εμπειρογνώμονες και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλης Αγγελάκας, ενώ παρεμβάσεις έκαναν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Παύλος Μοσχολιός, Δήμαρχοι καθώς και εκπρόσωποι φορέων, των οποίων η συμβολή με τις προτάσεις που τέθηκαν, αλλά και θα κατατεθούν, είναι σημαντική στη συνδιαμόρφωση του αναπτυξιακού πλάνου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ