Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

ΤΡΑΓΙΚΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Η Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη θα έπρεπε να είναι μια μέρα προσμονής και χαράς για μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. Αντί γι’ αυτό εκατοντάδες μαθητές στη Δυτική Ελλάδα θα βρεθούν χωρίς δάσκαλο και καθηγητές, αρκετοί σε αίθουσες ακατάλληλες για διδασκαλία και χωρίς καθαριότητα, οι εκπαιδευτικοί θα επιδοθούν σε έναν αγώνα δρόμου για να καλύψουν τα κενά μετακινούμενοι σε δύο και τρία σχολεία, ενώ οι γονείς θα.... επωμιστούν το κόστος της μεταφοράς, της γραφικής ύλης αλλά και της αγωνίας για την μερική λειτουργία των σχολείων και την αναστολή λειτουργίας των ολοήμερων.

Στην Δυτική Ελλάδα τα κενά εκπαιδευτικών είναι εκατοντάδες! 
Στην Αιτωλοακαρνανία πάνω από 410 είναι οι κενές θέσεις δασκάλων και νηπιαγωγών και  127 καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε βασικές θέσεις όπως φιλολόγων, αγγλικών, πληροφορικής, βιολογίας κα, και περί τους 40 στην Ειδική Αγωγή. Περί τις 200 είναι οι κενές θέσεις στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση στην Αχαΐα και περί τα 50 τα κενά της δευτεροβάθμιας με κύρια την έλλειψη στους βιολόγους. 230 τα κενά σε δασκάλους και νηπιαγωγούς (170 και 60 αντίστοιχα) στην Ηλεία και περί τα 150 σε καθηγητές μέσης εκπαίδευσης (κυρίως φιλολόγους, μαθηματικούς, φυσικούς, κα ενώ χωρίς προσωπικό βρίσκονται τα Σχολεία Ειδικής Αγωγής. Τα κενά αυτά το Υπουργείο θα τα καλύψει προσωρινά με αντιπαιδαγωγικές μεθόδους όπως η συγχώνευση τμημάτων, η αύξηση μαθητών έως και 30 ανά τμήμα (!), η μερική διδασκαλία, η περικοπή μαθημάτων, με τους καθηγητές και τους δασκάλους να αγωνίζονται και να προσπαθούν με δικές τους δυνάμεις να μην μείνουν μαθητές εκτός τάξης. Ωστόσο είναι προφανές ότι θα υπάρξουν νηπιαγωγεία δημοτικά και άλλα σχολεία που δεν θα ανοίξουν στις 11 Σεπτέμβρη.

Μεγάλο θύμα των περικοπών για μια ακόμα φορά η ουσιαστική παιδαγωγική λειτουργία του ολοήμερου σχολείου, η ενισχυτική διδασκαλία, η καλλιτεχνική και μουσική αγωγή που θεωρούνται αχρείαστη πολυτέλεια στην εποχή της λιτότητας και των μνημονίων. Μέγιστη υποκρισία για το Υπουργείο Παιδείας η μη στελέχωση με μόνιμο προσωπικό των σχολείων Ειδικής Αγωγής με αποτέλεσμα αυτά να παραμένουν κλειστά μέχρι την πρόσληψη αναπληρωτών οδηγώντας στην μεγαλύτερη περιθωριοποίηση των μαθητών.

Τραγική είναι η κατάσταση σε πολλά σχολικά κτήρια της Δυτικής Ελλάδας μετά την κατάργηση του ΟΣΚ και το πέρασμα των λειτουργικών τους στους καταχρεωμένους και χωρίς πιστώσεις και προσωπικό δήμους. Σχολεία στεγάζονται επί σειρά ετών σε λυόμενα (ενδεικτικά Μουσικό Γυμνάσιο Βαρθολομιού, Γυμνάσιο Σιμόπουλου, Γυμνάσιο Λάππας, Γυμνάσιο-Λύκειο Ερυμάνθειας, Γυμνάσιο-Λύκειο Αιγείρας, Λύκειο Θέρμου), άλλα σε κτήρια απαρχαιωμένα και ακατάλληλα για την σύγχρονη εκπαίδευση, ενώ ακόμα και τα ελάχιστα χρήματα των σχολικών επιτροπών εκταμιεύονται μετ’ εμποδίων λόγω capital controls!

Ο αγώνας για δημόσια, δωρεάν παιδεία για όλους είναι πιο επίκαιρος από ποτέ.
Ενόψει εφαρμογής του Τρίτου Μνημονίου, που θα φέρει ακόμα μεγαλύτερες περικοπές σε υγεία και παιδεία, η φετινή σχολική χρονιά αναδεικνύει τα εκρηκτικά προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί στην Παιδεία: αναστολή προσλήψεων μόνιμου προσωπικού εδώ και 5 χρόνια, κάλυψη πάγιων αναγκών από ομήρους αναπληρωτές και ωρομίσθιους που προσλαμβάνονται στη μέση της χρονιάς, καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, αύξηση μαθητών ανά τάξη, πλήρης αποδιάρθρωση των κτηριακών υποδομών και περιστολή των λειτουργικών δαπανών, ομηρία των καθαριστριών και προσπάθεια αντικατάστασής τους από εργολάβους καθαριότητας. Είναι σαφές ότι για την απερχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για την Ευρωπαϊκή Ένωση  το ΔΝΤ την ΕΚΤ η Παιδεία στην μνημονιακή αποικία της Ελλάδας αντιμετωπίζεται μόνο ως κόστος το οποίο πρέπει να περικοπεί. Έτσι δεν έγιναν ούτε οι 3.000 προσλήψεις μονίμων που είχαν εξαγγελθεί από τον απερχόμενο Υπουργό Αρ. Μπαλτά, από τα 27.000-25.000 κενά διακηρύσσουν ότι θα  καλυφθούν κάποια στιγμή μέσα στη χρονιά μόλις τα 19.000 (12.000 εκπαιδευτικοί ΕΣΠΑ, 4.000 από ΠΔΕ, 3.000 από κρατικό προϋπολογισμό) ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί λύση για την επαναπρόσληψη των συμβασιούχων καθαριστριών σχολικών κτηρίων.

Η Αριστερή Παρέμβαση-Αντικαπιταλιστική Κίνηση στην Δυτική Ελλάδα θα στηρίξει και θα βρεθεί σε κάθε μικρή και μεγάλη μάχη μαζί με τους εκπαιδευτικούς που αγωνίζονται για το δημόσιο σχολείο, με τους γονείς που δεν αντέχουν να μετατίθεται στις πλάτες τους το κόστος της εκπαίδευσης και τους μαθητές που αγωνίζονται για μια σύγχρονη δημοκρατική απελευθερωτική παιδεία. Για να ενισχύσουμε την δημόσια παιδεία, την πρόνοια, την υγεία και τον πολιτισμό πρέπει να ακυρώσουμε τα μνημόνια, να κάνουμε στάση πληρωμών και να διαγράψουμε το χρέος, να διεκδικήσουμε τον πλούτο που παράγουμε. Γι’ αυτό θα αγωνιστούμε μαζί με καθηγητές, δασκάλους, γονείς και μαθητές να ανατρέψουμε κάθε επίδοξο μνημονιακό διαχειριστή, ενάντια στα μνημόνια, το χρέος, την ασφυκτική επιτήρηση Ευρωπαϊκής Ένωσης, ΕΚΤ, ΔΝΤ για μια άλλη πορεία για αυτόν τον τόπο.   
Αριστερή Παρέμβαση Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτική Ελλάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ