Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

ΤΟ ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ 29-9-2015 (ΜΕΡΟΣ ΠΡΏΤΟ)

Δύο φράσεις, δύο απουσίες κι ο «μαϊντανός» σε στήλες
ή αλλιώς «ιστορίες με δίχρωμες αρκούδες» στον Δήμο Αγρινίου
(ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ)
Επί της διαδικασίας
Δύο φράσεις από την πλευρά της πλειοψηφίας, δύο απουσίες από τα έδρανα της αντιπολίτευσης και μία «ντάνα» κόλες Α4 είναι εκείνα τα στοιχεία, που σημάδεψαν την προχθεσινή συζήτηση του ισολογισμού και του απολογισμού του Δήμου Αγρινίου στο Δημοτικό Συμβούλιο.
 «Τέρμα το πάρτι», και θα «μπει σειρά», ήταν οι φράσεις που ακούστηκαν από το στόμα του κ. Παπαναστασίου και του κ. Καζαντζή αντίστοιχα, συμπυκνώνοντας την πλειοψηφούσα αντίληψη της νέας αιρετής διοίκησης του Δήμου. Και θα ήταν...
«ευχής έργον» η τοπική ,ας κοινωνία να δει να υλοποιούνται οι δύο αυτές λογικές, αλλά κατά την εκτίμηση μας οι μέχρι σήμερα επιλογές και της σημερινής δημοτικής αρχής δεν μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι, ως προς αυτά.
Εντύπωση μας προκάλεσε το γεγονός της απουσίας του πρώην Δημάρχου Παύλου Μοσχολιού, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες μας, επέλεξε να «απολαύσει» τη συζήτηση για τα έργα και τις ημέρες του από το διαδίκτυο και να μην παρευρεθεί στη συνεδρίαση, έτσι ώστε να υπερασπιστεί τις πολιτικές επιλογές του και το κόστος τους.
Εκείνο όμως που έχει την μεγαλύτερη ουσία είναι η «ντάνα» των Α4 σελίδων αυτού του οικονομικού απολογισμού, οι γεμάτες με νούμερα και νουμεράκια, που αποδεικνύουν το μέγεθος της κακοδιαχείρισης και των καιροσκοπικών πολιτικών, που εφαρμόστηκαν στον Δήμο Αγρινίου την προηγούμενη χρονιά, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια, αφού τα ελλείμματα και τα «βάρη» που αφορούν τη χρήση του 2014 έρχονται από πολύ παλιά.

Επί της ουσίας
Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί ένα δελτίο τύπου να αποτυπώσει αναλυτικά και στο σύνολο τους τις «γαλαζοπράσινες αρκούδες» και τις διαδρομές, που είδαμε στις 43 σελίδες του «Απολογιστικού πίνακα εισόδων οικον. έτους 2014», στις 127 σελίδες του «Απολογιστικού πίνακα δαπανών οικον. έτους 2014», καθώς και στην «Έκθεση ελέγχου των οικονομικών καταστάσεων της 31ης Δεκεμβρίου 2014 του Δήμου Αγρινίου», που κατάρτισε, για άλλη μια φορά, η εταιρία ορκωτών λογιστών «ΣΟΛ».
Για το λόγο αυτό θα επικοινωνήσουμε τις θέσεις, τις κρίσεις και τα συμπεράσματα μας σε τρία συνεχόμενα δελτία τύπου, έτσι ώστε η τοπική μας κοινωνία να αποκτήσει την όσο πιο ξεκάθαρη εικόνα μπορούμε ως παράταξη να επικοινωνήσουμε.
Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά.
Αρκούδα 1η (γαλαζοπράσινη)
Ο ορκωτός ελεγκτής λογιστής κ. Ιωάννης Κ. Κατσινέλης, που υπογράφει την έκθεση ελέγχου είναι μέτοχος της εταιρείας «ορκωτοί λογιστές ΣΟΛ» πρόεδρος της οποίας είναι ο κ. Παπαρίδης Ευστράτιος, και η οποία για πάρα πολλά χρόνια έχει αναλάβει «δικήν εργολαβίας» το σύνολο σχεδόν των οικονομικών ελέγχων που αφορούν τη διαχείριση του Δήμου Αγρινίου.
Χωρίς να αμφισβητούμε ούτε το κύρος ούτε την εργασία του συγκεκριμένου ορκωτού, διατυπώνουμε σημαντικές ενστάσεις για την εμμονική αυτή επιλογή και των τριών τελευταίων αιρετών διοικήσεων του Δήμου (Σώκος, Μοσχολιός, Παπαναστασίου) η οποία κατά την άποψη μας συνιστά οικονομική ελεγκτική πατρωνία που ενδεχομένως (ούτε οι γνώσεις μας, ούτε ο όγκος των χρόνιων ελέγχων διευκολύνουν) υπονομεύει την επιζητούμενη διαφάνεια.
Η εμμονική αυτή επιλογή έχουμε την αίσθηση ότι ούτε το «πάρτι τελειώνει», ούτε καινούργια «σειρά» βάζει. Στο μεν «πάρτι» αλλάζει η διοργάνωση, παραμένοντας σταθερά στη θέση τους οι ίδιοι dj, και η «νέα σειρά» συνεχίζει με τους ίδιους «επόπτες» της, οι οποίοι όπως είναι εύκολα αντιληπτό έχουν την σειρά τους.
Αρκούδα 2η (γαλαζοπράσινη)
Και κατά τον έλεγχο της χρήσης του 2014, ο οποίος διενεργήθηκε κατ’ εντολή και ευθύνη της «διοίκησης Παπαναστασίου», αλλά ομοίως και κατά τους ελέγχους των προ του 2014 χρήσεων, που διενεργήθηκαν κατ’ εντολή και ευθύνη των αντίστοιχων αιρετών διοικήσεων του Δήμου, οι μέτοχοι της εταιρείας των ορκωτών λογιστών που τους έχουν διενεργήσει φροντίζουν να «καλύπτουν» τις ευθύνες τους (στο μέτρο που αυτό μπορεί να συμβεί) με μία παράγραφο που υπάρχει σε όλες τις αντίστοιχες εκθέσεις «δίκην επωδού» και αναφέρει τα εξής:
«Λόγω της φύσης των ελεγκτικών επαληθεύσεων και άλλων σύμφυτων περιορισμών ενός ελέγχου (δειγματοληπτική βάση), αλλά και της πιθανότητας ύπαρξης άλλων συμφυών περιοριστικών καταστάσεων (όπως π.χ. αλληλοσυγκρουόμενα καθήκοντα και αρμοδιότητες, πλαστογραφία(;) κλπ) που μπορεί να συναντηθούν σε οποιοδήποτε λογιστικό ή διαχειριστικό σύστημα υπάρχει κάποιος κίνδυνος ότι ακόμα και ουσιαστικές ανακρίβειες ίσως να παραμένουν ανεξιχνίαστες ή είναι πιθανό να μη γίνει δυνατή η ανεύρεση σημαντικών λαθών, παραλείψεων, ατασθαλιών ή ακόμα και παράνομων ενεργειών» («Έκθεση ελέγχου των οικονομικών καταστάσεων της 31ης Δεκεμβρίου 2014 του Δήμου Αγρινίου» - σελίδα 3).
Η συνεχής επανάληψη της προηγούμενης εντός εισαγωγικών παραγράφου σε συνεκτίμηση με την χρόνια ελεγκτική διαδικασία που δημιουργεί η ίδια SOL S.A. καλλιεργεί σκέψεις χρόνιου ελλιπούς οικονομικού ελέγχου των πεπραγμένων του Δήμου. Σκέψεις οι οποίες μας αναγκάζουν να διατυπώσουμε την κρίση ότι στο προαναφερόμενο «πάρτι» δεν είναι μόνον οι dj ίδιοι, αλλά συνεχίζουν να «παίζουν» και το ίδιο ρεπερτόριο. Όσο για τη «νέα σειρά», αυτή τείνει, απ΄ όσα διαφαίνονται, να προσομοιάσει με τη σειρά του Χορού του Ζαλόγγου, μπροστά στους γκρεμούς της σημερινής συγκυρίας.
Αρκούδα 3η (γαλαζοπράσινη)
Με βασική αμέλεια και ευθύνη των προηγούμενων δημοτικών αρχών, αλλά και της σημερινής κατά τον πρώτο χρόνο της παρουσίας της στη διοίκηση, στον Δήμο Αγρινίου δεν λειτουργεί οργανωμένη αποθήκη υλικών. Το γεγονός αυτό πέρα από τον κίνδυνο κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος που εγκυμονεί, υπονομεύει σε σημαντικό βαθμό και την ορθή λειτουργία του διπλογραφικού λογιστικού συστήματος του Δήμου, σύμφωνα με την βιβλιογραφία:
«Η λειτουργία της Αναλυτικής Λογιστικής η οποία παρ' ότι είναι υποχρεωτική δεν εφαρμόζεται ακόμα στη πλειοψηφία των δήμων, διότι προϋποθέτει την άρτια και ολοκληρωμένη λειτουργία της αποθήκης του κάθε δήμου, κάτι που στη πραγματικότητα δεν υφίσταται.
»Ο τρόπος που επιδρά η λειτουργία της οργανωμένης αποθήκης στη διαδικασία υλοποίησης της εφαρμογής του διπλογραφικού συστήματος είναι διπλός: αφενός μεν, παρακολούθηση των αποθεμάτων ως βασικού στοιχείου για τη διαμόρφωση του κόστους, αφετέρου δε, επέκταση των οικονομικών αποτελεσμάτων του δήμου»[1].
Θεωρούμε ότι γίνεται αντιληπτό από όλους σας, πως για όσο διάστημα η «κάβα» του «πάρτι» παραμένει χωρίς «σειρά», η «νέα σειρά» που ευαγγελίστηκε η «Νέα Αρχή» αποτελεί όνειρο φθινοπωρινής εσπέρας.
Το ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ λοιπόν προτείνει, αν η νέα δημοτική αρχή επιθυμεί τω όντι να βάλει «σειρά», ας ξεκινήσει από τα βασικά και ας φροντίσει μέσα στο έτος που διανύουμε σε ένα από τα πολλά δημαρχεία του Δήμου Αγρινίου να οργανώσει και λειτουργήσει άρτια και αποτελεσματικά την ΑΠΟΘΗΚΗ του δήμου, αξιοποιώντας παράλληλα το ανθρώπινο δυναμικό που σε αφθονία διαθέτει για την καλύτερη υλοποίηση της εφαρμογής του διπλογραφικού συστήματος που διαθέτει.

(Η συνέχεια την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2014)


[1] Αναστασία Φουτούλη: «Το πλαίσιο της εφαρμογής της διπλογραφικής μεθόδου στα λογιστήρια των Δήμων» | Περιοδικό: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ  | Τεύχος: 76/2011 |  Έκδοση: ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ | σ. 1126)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ