Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

Κάθε χρόνο το ίδιο χάλι - 6.000 κενά στα σχολεία...

Με 6.000 κενά σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα ξεκινήσει τελικά η σχολική χρονιά, όπως προέκυψε από την ενημέρωση της υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αγγελικής-Ευφρόσυνης Κιάου, σε...
συνέντευξη Τύπου νωρίτερα σήμερα, Πέμπτη, στο υπουργείο. 

Η υπουργός έκανε λόγο για "αγώνα δρόμου" αυτό το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, που ήταν και το πρώτο δεκαήμερο της θητείας της στο υπουργείο. Κάνοντας έναν συνολικό απολογισμό, επισήμανε: «Στα πλαίσια του εφικτού και λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές συνθήκες της χώρας μας, είμαστε σε παρά πολύ καλό δρόμο». 
Η κ. Κιάου αναφερόμενη στα ζητήματα του εκπαιδευτικού προσωπικού, τόνισε ότι έχουν προχωρήσει οι αποσπάσεις 2.600 μόνιμων εκπαιδευτικών, ενώ παράλληλα προχωρούν οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών στο εξωτερικό. «Τα 2/3 των αποσπάσεων (σ.σ. εξωτερικού) είχαν ολοκληρωθεί από την προηγούμενη ηγεσία», ανέφερε.

Στη συνέχεια, η υπουργός αναφέρθηκε στο θέμα των αναπληρωτών, λέγοντας ότι έχει διασφαλιστεί η χρηματοδότηση για 19.000 εκπαιδευτικούς από το ΕΣΠΑ και εθνικούς πόρους, ωστόσο, λόγω των περιορισμών που έχει φέτος το ΕΣΠΑ, θα δυσκολέψει η κατανομή της χρηματοδότησης, εξού και τα κενά που μένουν ακάλυπτα στην έναρξη της χρονιάς. Ειδικότερα, οι 12.000 θέσεις θα καλυφθούν από το ΕΣΠΑ, ανά περιφέρεια, με δεσμευτικούς όρους. Οι υπόλοιπες 7.000 θα καλυφθούν από εθνικούς πόρους: 3.000 από τον τακτικό προϋπολογισμό και 4.000 και ίσως παραπάνω, από τη μεταφορά 72 εκατ. ευρώ από το εθνικό σκέλος του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων στο υπουργείο Παιδείας. Η μεταφορά αυτή έγινε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε σήμερα από το υπουργείο Οικονομικών.

«Η εγκεκριμένη χρηματοδότηση για το έτος 2014-15 ήταν 11.000 από ΕΣΠΑ και 6.000 για τον κορμό (σ.σ. Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση). Από αυτή την οπτική γωνία, η χρόνια φέτος είναι καλύτερη από άποψη έγκρισης πιστώσεων», ανέφερε η κ. Κιάου. Ωστόσο προσέθεσε ότι «για τον κορμό -τα κενά Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας- υπάρχουν λεφτά για 7.000 θέσεις, αλλά τα κενά είναι 13.500, έτσι, είναι αυξημένες οι ανάγκες». Με αυτόν τον τρόπο, προκύπτουν οι 6.000 και πλέον κενές θέσεις, οι οποίες αφορούν και γενική και ειδική αγωγή, καθώς οι χρηματοδοτήσεις που καλύπτει το ΕΣΠΑ καλύπτουν, μεταξύ άλλων, τα ολοήμερα σχολεία, εκπαιδευτικές δράσεις, υποστηρικτική διδασκαλία, ξένες γλώσσες. 

«Φέτος είναι μεγαλύτερες οι ανάγκες, και δύσκολα θα καλυφθούν με τις εγκεκριμένες πιστώσεις. Αυτό οφείλεται στους περιορισμούς του ΕΣΠΑ και τις συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών (σ.σ. υπολογίζονται περίπου στις 3.500). Το πρόβλημα των κενών είναι διαχρονικό, επειδή δεν γίνονται διορισμοί», είπε συνοψίζοντας η κ. Κιάου και προσέθεσε ότι οι εκπαιδευτικοί της χώρας είναι συνολικά 137.000, και άρα ο αριθμός των κενών θέσεων δεν είναι τέτοιος που θα εμποδίσει την ομαλή λειτουργία των σχολείων.

Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, οι αιτήσεις των αναπληρωτών έχουν ξεπεράσει τις 100.000 και αναμένεται να προσεγγίσουν τις 130.000. Η κ. Κιάου δήλωσε ότι αύριο, που λήγει η προθεσμία των αιτήσεων, το υπουργείο θα παραλάβει τα κενά και οι προσωρινοί πίνακες αναπληρωτών μπορούν να αναρτηθούν την ερχόμενη Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου. Λαμβάνοντας υπόψη ότι θα ακολουθήσει ένα τριήμερο για τυχόν ενστάσεις, οι οριστικοί πίνακες αναμένονται από τις 22 Σεπτεμβρίου, που θα ανοίξουν τα σχολεία μετά τις εκλογές, και ακολούθως θα προχωρήσουν οι τοποθετήσεις. Ειδικότερα, το υπουργείο θα δώσει προτεραιότητα στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας, γι' αυτό από τον κορμό των 7.000 εκπαιδευτικών, το 54,36% θα αφορά στην Πρωτοβάθμια, «γιατί τα σχολεία πρέπει να λειτουργήσουν άμεσα κ πλήρως», όπως επισήμανε η κ. Κιάου. Ακόμη, η υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι «θα προσπαθήσουμε αύριο να ανοίξουν όλα τα σχολεία, ιδιαίτερα τα δημοτικά» και ανέφερε ότι προβλήματα στη λειτουργία των δημοτικών εντοπίζονται κυρίως στο βόρειο και νότιο Αιγαίο και την Κρήτη.

Εξάλλου, παράλληλα με την έκδοση της ΠΝΠ, λύθηκαν και νομοθετικές ρυθμίσεις που εκκρεμούσαν για να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τον καθαρισμό στα σχολεία και τη μεταφορά των μαθητών. Όσον αφορά τους οδηγούς για τη μεταφορά μαθητών στα ειδικά σχολεία, υπάρχει ειδική συμφωνία με το γενικό επιτελείο στρατού, που παρέχει οδηγούς.

Επιπλέον, όσον αφορά τα βιβλία είναι ήδη στα σχολεία, καθώς είχαν προχωρήσει όλες οι σχετικές διαδικασίες από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου.

Ως προς τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων και ΤΕΙ, η υπουργός ανέφερε ότι έχουν προχωρήσει οι πληρωμές 25 εκατ. ευρώ προς τα ιδρύματα και τις σχολές και αναμένεται μέσα στον Σεπτέμβριο να προχωρήσουν και τα υπόλοιπα 75 εκατομμύρια που έχουν προβλεφθεί.

Τέλος, όσον αφορά τις μετεγγραφές, η σχετική εγκύκλιος θα βγει μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των εγγραφών. Έτσι, περί τις αρχές Οκτωβρίου, θα ανοίξει η σχετική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων μετεγγραφών. Μόνη εξαίρεση, η διαδικασία μετεγγραφών της Αρχιτεκτονικής, η οποία είναι διαφορετική και έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στον Σεπτέμβριο.

ΣΧΟΛΙΑ:
Για το ίδιο θέμα δείτε δηλώσεις μελών Δ.Σ. ΔΟΕ εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ