Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

Β Μεΐμαράκης: ’’Άχρηστοι’’ καθηγητές, σχολικοί φύλακες…(!) Της Πολυκρήτης Μπαλωμένου*

Με μια ανατριχιαστικού κυνισμού αποστροφή του λόγου του ‘’εμείς λέγαμε όχι σε άχρηστους στο Δημόσιο, εκείνοι τους επαναπροσέλαβαν’’ ο Β. Μεΐμαράκης αποκάλυψε από το Ηράκλειο της Κρήτης το σκληρό νεοφιλελεύθερο πρόσωπο της Ν.Δ. Είμαι σίγουρη ότι-αν μπορούσε-δεν θα΄ θελε να ακουστεί δημόσια αυτό,είκοσι μέρες πριν τις...
εκλογές.
  Γιατί οι…’’άχρηστοι’’ που επαναπροσλήφθηκαν  δεν είναι οι απατεώνες, οι επίορκοι ή αυτοί που τόσος ντόρος έγινε για τα πλαστά πτυχία τους, είναι οι καθηγητές της Τεχνικής Εκπ/σης (μέσα σε μια νύχτα 2.900 καθηγητές και 20.000 μαθητές έμειναν χωρίς σχολείο), οι σχολικοί φύλακες, η Δημοτική Αστυνομία, οι απολυμένοι από το ‘’μαύρο’’ στην ΕΡΤ, οι καθαρίστριες. Όλοι  αυτοί είναι που αποκατέστησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (και…έχασε –όπως ισχυρίζονταν κάποιοι-και ο Κατρούγκαλος  τη δικηγορική  του αμοιβή  εφ΄ όσον τους διόρισε και δεν περίμενε την απόφαση των δικαστηρίων).
  Όλοι εμείς οι Δημόσιοι υπάλληλοι ακούμε τη Ν.Δ να ξανααπειλεί με απολύσεις, αν ο λαός την ξαναφέρει στη διακυβέρνηση και καταλαβαίνουμε τι εννοεί όταν μιλάει για ‘’ισοδύναμα από τις σπατάλες του κράτους’’ γιατί ο λύκος ακόμα και αν αλλάξει προβιά, πρόβατο δεν γίνεται μυαλό όλων μας πηγαίνει πίσω όταν η Ν.Δ ήταν κυβέρνηση και μέσα σε κλίμα τρομοκρατίας με τη δήθεν αξιολόγηση οδηγούσε σε απολύσεις και διαθεσιμότητες, όταν ο Κ. Μητσοτάκης μας κουνούσε το δάκτυλο λέγοντας πως για όλα φταίμε εμείς οι κακοί, τεμπέληδες και άχρηστοι δημόσιοι υπάλληλοι και πως αν απολύονταν άλλοι 15.000-όπως είχε δεσμευτεί- θα λύνονταν το πρόβλημα.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προσπάθησε να βάλει τέλος στο πελατειακό κράτος των προηγούμενων κυβερνήσεων, σεβάστηκε το δημόσιο χρήμα, προχώρησε σε δημοσιονομικό εξορθολογισμό (π.χ. ο αριθμός των υπηρετούντων στα γραφεία υπουργείων  ανήλθε, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ,στους 554 ενώ ο αντίστοιχος αριθμός στην προηγούμενη κυβέρνηση ήταν 1.173 υπάλληλοι).Έτσι αποδεικνύεται πως το κόστος λειτουργίας του Δημοσίου  μπορεί να περιοριστεί ,σε αντίθεση με τη Ν.Δ που όταν λέει ‘’κόστος Δημοσίου’’ εννοεί χιλιάδες απολύσεις στους τομείς της παιδείας,υγείας,τοπικής αυτοδιοίκησης κ.λ.π.
  Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο της ΠΑΙΔΕΙΑΣ  με την ανακοίνωση των άμεσων μέτρων, έφερε νέο κλίμα δημοκρατίας και δημιουργίας στα σχολεία.
Κατήργησε όλο το πλέγμα των νόμων της ψευδεπίγραφης ‘’αξιολόγησης’’ που οδηγούσε σε διαρκείς συγκρούσεις και εντάσεις και μόνο σκοπό είχαν απολύσεις και διαθεσιμότητες, αποκατέστησε τη λειτουργία της Τεχνικής Εκπ/σης προς όφελος χιλιάδων οικογενειών, από τα πιο χαμηλά εισοδήματα , που αναγκάστηκαν να πληρώνουν στα ιδιωτικά ΙΕΚ, κατήργησε την λειτουργία της Τράπεζας Θεμάτων, θεσμοθετήθηκε η δημοκρατική επιλογή των δ/ντών στα σχολεία με τη συμμετοχή κατά 30% της ψήφου των ίδιων των εκπ/ών (αντί της ‘’συνέντευξης’’ που μέσω αυτής επιβάλλονταν οι κομματικές και παραταξιακές επιλογές), ξαναέθεσε στη σωστή τους βάση τη λειτουργία των Πειραματικών και Προτύπων σχολείων  διαχωρίζοντας –όπως ήταν και πρίν-το ρόλο τους(αντί να συνεχίσουν με τα λεφτά όλων των φορολογουμένων να είναι σχολεία για  ‘’λίγους  και εκλεκτούς’’, τους ‘’αρρίστους’’, στα λίγα πλέον Πρότυπα οι μαθητές εισάγονται με εξετάσεις και στα Πειραματικά, που πρέπει να υπάρχουν σε κάθε πόλη, οι μαθητές εισάγονται με κλήρωση έτσι ώστε να΄ ναι ένα τυχαίο και αντιπροσωπευτικό δείγμα ,που η πιλοτική εφαρμογή εκπ/κής πολιτικής να βοηθάει το σύνολο των σχολείων της χώρας).
   Αυτά είναι λίγα από όσα έγιναν σε 7 μήνες. Είναι αρκετά; Oχι βέβαια. Με το άνοιγμα  των σχολείων ,μέσα και από τις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης και τις συνθήκες χρηματοπιστωτικής ασφυξίας που αυτή έγινε, είναι φανερό-δυστυχώς για μια ακόμη χρονιά-οι ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό, η ανάγκη για μόνιμους διορισμούς και όχι αναπληρωτές μέσω ΕΣΠΑ και πολλά άλλα που διεκδικούμε και μέσα από τους συλλόγους και τα σωματεία μας.
  Στη συνέχεια πρέπει να δούμε πως θα εξυγιανθεί ουσιαστικά ο Δημόσιος τομέας,έτσι ώστε να ωφελείται ο πολίτης, πως θα γίνει μοχλός που θα βοηθάει και τον ιδιωτικό τομέα και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, πως θα υπάρξουν οι ‘’ασφαλιστικές δικλείδες’’ που δεν θα επιτρέπουν την εξυπηρέτηση των ημετέρων(γιατί όπως έδειξε και η κυβερνητική εμπειρία αυτό δεν μπορεί να αφεθεί  στη καλή θέληση κάποιων), πως η αξιοκρατία και η αξιολόγηση (όπως φαίνεται και από το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση στο Δημόσιο  που δεν πρόλαβε να ψηφιστεί) θα΄χει στόχο την αναβάθμισή  και καλύτερη λειτουργία του και πώς θα συγκρουστούμε αποτελεσματικά  με όλες αυτές τις παθογένειες που δημιούργησαν οι προηγούμενοι και οδήγησαν σε ένα Δημόσιο-τέρας. Είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να τα κάνουμε όλα αυτά.
                   ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ.
                                                                              

*Πολυκρήτη Μπαλωμένου
Νηπιαγωγός
Μέλος Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ