Σάββατο 30 Απριλίου 2016

Ασφαλιστικό εναντίον… όλων: Οι 7 βασικές αλλαγές του σχεδίου



«Ασφαλιστική φοροκαταιγίδα» σε συνδυασμό με την…«κατάργηση» των συντάξεων άνω των 1.300 ευρώ επιφέρει η κατ’ επίφασιν «ασφαλιστική μεταρρύθμιση» του νομοσχεδίου Κατρούγκαλου. Πρόκειται για επιβάρυνση όλων από εξωφρενικές εισφορές και αντιστοίχως για την πλήρη κατάργηση της... βασικής έννοιας της ασφάλισης που είναι η ανταποδοτικότητα.
Αυτό γίνεται ορατό από τη σύγκριση των νέων συντάξεων που εισάγει το νομοσχέδιο.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Βήμα τη Κυριακής», οι νέες συντάξεις που θα δοθούν μετά την ισχύ του νέου καθεστώτος θα είναι μειωμένες κατά 30%, ενώ η ασφάλιση μετά τα 25 έτη και με αμοιβές πάνω από 1.300 ευρώ καθίσταται ασύμφορη.
Ηδη το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής μετά τις γιορτές του Πάσχα, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις όλων των επαγγελματικών ομάδων, ενώ τις ημέρες της συζήτησης ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν προαναγγείλει 48ωρη πανελλαδική απεργία.
Χαμένοι είναι όσοι έχουν ασφαλιστεί για πολλά χρόνια και έχουν καταβάλει μεγάλα ποσά σε εισφορές καθώς η ανώτατη σύνταξη που θα λάβουν δεν θα ξεπερνά τα 2.000 ευρώ μεικτά, ήτοι 1.800-1.820 ευρώ καθαρά. Την ίδια στιγμή οι ασφαλισμένοι που λαμβάνουν περισσότερες από μία συντάξεις δεν θα μπορούν να εισπράξουν ποσό υψηλότερο από το πλαφόν των 3.070 ευρώ.

Ταυτοχρόνως αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές περιορίζοντας περαιτέρω τα εισοδήματα των εργαζομένων από κοινού με την αύξηση της φορολογίας.

Οι επιβαρύνσεις αφορούν τη συντριπτική πλειονότητα ασφαλισμένων και συνταξιούχων και αφορούν: μειώσεις των νέων συντάξεων κατά 30%. Περικοπές σε συνταξιούχους με άθροισμα κύριας και επικουρικής άνω των 1.300 ευρώ και καθιέρωση των υψηλών εισφορών (20%) για όλους. Μείωση των αναπηρικών ως και 40%. Μείωση των επικουρικών συντάξεων ως και 40% μέσω του επανυπολογισμού τους. Μειώσεις σε εφάπαξ ως 15% και μερίσματα κατά 32%.

Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ.

Μείωση των δικαιούχων συντάξεων χηρείας με τη θέσπιση ηλικιακού ορίου. Μείωση κατά 60% θα υποστούν οι συντάξεις όσων εργάζονται.

Η μείωση ως 30% στις νέες κύριες συντάξεις επέρχεται λόγω νέας μείωσης των ποσοστών αναπλήρωσης στο 40,7% στα 40 χρόνια ασφάλισης αντί του 45% που πρότεινε αρχικά η κυβέρνηση και του 60% που ίσχυε με τον νόμο Λοβέρδου – Κουτρουμάνη.

Επίσης μείωση επέρχεται λόγω υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών σε όλον τον εργασιακό βίο αντί των πέντε καλύτερων από την τελευταία δεκαετία που ίσχυε στο ΙΚΑ ή του τελευταίου μισθού που ίσχυε στις ΔΕΚΟ και στις τράπεζες ή του μισθού του Οκτωβρίου του 2011 που ίσχυε για τους δημοσίους υπαλλήλους. Eιδικότερα προβλέπεται ότι οι συντάξεις όσων καταθέτουν αίτηση συνταξιοδότησης ως την ημερομηνία έναρξης του νόμου υπολογίζονται βάσει των διατάξεων που ίσχυαν ως τις 31.12.2014. Η σύνταξη θα αποτελεί το άθροισμα της εθνικής σύνταξης και της αναλογικής που θα είναι συνάρτηση των ετών ασφάλισης και των συντάξιμων αποδοχών. Η εθνική σύνταξη που θα επιβαρύνει αποκλειστικά τον κρατικό προϋπολογισμό ορίζεται στα 384 ευρώ για 20 έτη ασφάλισης και άνω. Για τα 15 έτη ασφάλισης το ποσό μειώνεται κατά 10% και η μείωση θα κλιμακώνεται με 2% κατ’ έτος για το διάστημα από το 15ο ως το 19ο έτος ασφάλισης. Ακόμη στην περίπτωση απονομής μειωμένης σύνταξης η εθνική σύνταξη καταβάλλεται μειωμένη κατά 1/200 για κάθε μήνα που υπολείπεται ως το όριο της πλήρους συνταξιοδότησης.

Το νέο καθεστώς
7 βασικές αλλαγές

Οι βασικές αλλαγές που επέρχονται με το νέο ασφαλιστικό καθεστώς:

1. Ενοποιούνται όλα τα Ταμεία, ενώ πλέον θα υπάρχει ένα Ταμείο για κύρια ασφάλιση, επικουρική και εφάπαξ.

2. Αυξάνονται οι εισφορές για όλους τους ασφαλισμένους, εκτός των χαμηλόμισθων.

3. Μειώνονται τα ποσοστά αναπλήρωσης για τους νέους συνταξιούχους.

4. Αναπροσαρμόζονται οι επικουρικές συντάξεις με εφαρμογή των διατάξεων εφόσον το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης του δικαιούχου υπερβαίνει το ποσό των χιλίων τριακοσίων (1.300) ευρώ. Για την εφαρμογή του ορίου αυτού λαμβάνεται υπόψη το καταβαλλόμενο ποσό των συντάξεων, συμπεριλαμβανομένων της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης και της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται μετά την αναπροσαρμογή το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης να μειωθεί πέραν του ανωτέρω ορίου των 1.300 ευρώ, του υπερβάλλοντος ποσού καταβαλλομένου ως προσωπική διαφορά.

5. Στα μερίσματα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων θα γίνουν από 1.1.2016 αναδρομικές μειώσεις για 280.000 συνταξιούχους και στα εκκρεμή εφάπαξ, καθώς προβλέπεται νέος τρόπος υπολογισμού με χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης.

6. Περικόπτεται το εφάπαξ και καταργείται σταδιακά το ΕΚΑΣ.

7. Η εθνική σύνταξη ορίζεται στα 384 ευρώ τον μήνα, εφόσον έχουν συμπληρωθεί τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης, ενώ το ποσό αυτό θα μειώνεται κατά 2% για κάθε έτος ασφάλισης που υπολείπεται των 20 ετών ως τα 15 έτη ασφάλισης που αποτελούν προϋπόθεση για την καταβολή της.

Πηγή: Το Βήμα της Κυριακής – Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδής

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ