Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

Με αφορμή τις διαρροές πορίσματος για το Νοσοκομείο Αγρινίου μερικά σημεία / κόκκινο δίκτυo Αιτ/νιας

Με αφορμή τη διαρροή πορίσματος για το Νοσοκομείου Αγρινίου, μερικά σημεία για την οργάνωση της αντίστασης σε λιτότητα-περικοπές – ιδιωτικοποίηση των Δημόσιων Δομών Υγείας.
Στην τοπική κοινωνία σέρνεται καιρό. Πλέον το θέμα απασχόλησε και...
την Αθηναϊκή εφημερίδα «επένδυση». Πόρισμα για κακοδιαχείριση  στο Νοσοκομείο Αγρινίου, ειδική εμπλοκή του Φαρμακείου του Νοσοκομείου κτλ. Είναι από εκείνα τα κείμενα που το ενδιαφέρον τους βρίσκεται όχι σε αυτά που λέγονται, αλλά σε όσα σκόπιμα παραλείπονται. Το δε κλείσιμο «άρθρου» σε τοπικό site επισημαίνει ειδική ή ανάρμοστη συμπεριφορά του εκπροσώπου των εργαζομένων στη Διοίκηση....

Πρόκειται για στοχοποίηση του εκπροσώπου των εργαζομένων άσχετη με το αντικείμενο της έρευνας και με οποιαδήποτε  δεοντολογία. Κυρίως για άθλια απόπειρα μετακύλισης των ευθυνών για τις συνέπειες των περικοπών, της υποστελέχωσης και του ακραίου φεσώματος του δημόσιου συστήματος σε προμηθευτές, στους ίδιους τους εργαζόμενους, γιατρούς, νοσηλευτές και διοικητικούς.

Όπως όλα το ζήτημα είναι πολιτικό

Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζουν τη γραμμή που εισήγαγε ο Αλέκος Παπαδόπουλος, να εκτονωθεί η οργή των πολιτών για τις συνέπειες της πολιτικής τους στη φαντασιακή διαφθορά του προσωπικού. Εκεί υπάγεται το περίφημο πόρισμα. Ας σκεφτεί ο κάθε Αιτωλοακαρνάνας ότι καμία ένορκη διοικητική εξέταση δεν έχει διαταχθεί για τις ζωές που χάνονται ή ταλαιπωρούνται από την έλλειψη προσωπικού, από τα εσσαεί ανεπισκεύαστα μηχανήματα, από τη λειτουργική αδυναμία που επιβάλλει η λιτότητα. Κανένας από αυτούς τους κυρίους δεν εξεγείρεται επειδή οι ασφαλισμένοι αναγκάζονται να καταφεύγουν σε ιδιώτες ενώ πλήρωναν ανελιπώς τις εισφορές τους. Αϊτή καθεαυτή η υπολειτουργία του Νοσοκομείου και η οικονομική αιμορραγία των κατοίκων θα έπρεπε να είναι αντικείμενο Ε.Δ.Ε. Η διατήρηση των μνημονιακών διοικήσεων στη θέση τους είναι πλέον παρωνυχίδα μιάς και συνεχίζεται ακάθεκτη η πολιτική της λιτότητας, των περικοπών, των μηδενικών προσλήψεων, της ειλωτίας των συμβάσεων μέσω ΕΣΠΑ σε οργανικές θέσεις.

Η απαράδεκτη κατάσταση του Νοσοκομείου είναι συνέπεια της ανυπαρξίας δημόσιων οικονομικών γιατί οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πήραν την πολιτική απόφαση να συνεχίσουν να εξυπηρετούν ένα παράνομο και ταξικό χρέος με το αίμα του ελληνικού λαού.

Από αυτή την πολιτική απόφαση προκύπτει και η αδυναμία είσπραξης από τη μεγάλη συστημική φοροδιαφυγή. Πολύ απλά η κυβέρνηση αδυνατεί να συγκρουστεί με τα ερρείσματα των δανειστών στο εσωτερικό της χώρας, καναλάρχες, μεγαλοεπιχειρηματίες κτλ. Η συνθηκολόγηση με τους διεθνείς τοκογλύφους  πάει χέρι – χέρι με τα δωράκια εκατομμυρίων ευρώ σε έντιμους λαθρέμπορους τύπου Μελισσανίδη ( Περιφέρεια Αττικής), τη κατάργηση του ΣΔΟΕ, το ξήλωμα του νομοθετικού έργου Στρατούλη. Αυτοί που κατήργησαν π.χ τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης εισφορών που καταβλήθηκαν σε επιχειρήσεις που λειτούργησαν ανελλιπώς και κερδοφόρα τα τελευταία 10 χρόνια,  δεν δικαιούνται να διεξάγουν καμία Ε.Δ.Ε πέραν αυτής που θα έπρεπε να κινηθεί εναντίον τους , για την υπόθεση π.χ ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Μιά τσίχλα ακριβότερη μιας μετοχής της Εθνικής !!!

Η κακοδιαχείριση των υλικών και έμψυχων πόρων του συστήματος Υγείας εδράζεται στις μνημονιακές πολιτικές λιτότητας και στη διαπλοκή των αστικών κομμάτων με τους βαρόνους της υγείας , στην κοινή κατεύθυνση ιδιωτικοποίησης του συστήματος. Οι εργαζόμενοι και ο λαός είναι θύματα τους , όσες βουτίες στη λάσπη και να κάνουν μέσα ενημέρωσης και πολιτική διοίκηση.

Για μια αποτελεσματική άμυνα.

Σε μια σειρά πόλεις έχουν οργανωθεί παλλαικά συλλαλητήρια για τη σωτηρία των κατα τόπους Νοσοκομείων. Αυτό θα μπορούσε και θα έπρεπε να γίνει και στο Αγρίνιο. Με δύο κρίσιμες προϋποθέσεις που μέχρι στιγμή δεν έχουν υπηρετηθεί. Μάλλον οι όποιες ενέργειες στην αντίθετη κατεύθυνση έχουν κινηθεί.  Δράση με κέντρο τα συνδικάτα υγειονομικών και εργατουπαλλήλων και συμπαράταξη της αριστεράς, τη συσπείρωση σε μέτωπο δηλαδή του αριστερού δυναμικού του φάσματος ΚΚΕ – ΛΑ.Ε –ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Αυτές οι δυο προυποθέσεις μπορούν να αποτελέσουν τη βάση παλλαϊκής κινητοποίησης. Να εξασφαλίσουν τη μαζική έκφραση και δράση κάθε κοινωνικής οργάνωσης με αίτημα τη σωτηρία του Νοσοκομείου Αγρινίου – προσλήψεις – αποκατάσταση των λειτουργικών αναγκών τώρα !!

Το αίτημα προς  τον μνημονιακής πλειοψηφίας Δήμο Αγρινίου να οργανώσει αυτός συλλαλητήριο για το Νοσοκομείο είναι πολιτικά απαράδεκτο και λάθος. Δεν πρόκειται να συσπειρώσει παρά τους μνημονιακούς κομματικούς στρατούς, γιατί όλοι γνωρίζουν οτι ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ αποτέλεσαν επί δεκαετίες  το πολιτικό διευθυντήριο της λιτότητας , των περικοπών και της ιδιωτικοποίησης των πάντων. Η οργή απέναντι στη συνθηκολόγηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τον πλούτο και τους δανειστές , δεν μπορεί να γίνει το πλυντήριο όσων υπήγαγαν τη χώρα στα μνημόνια και παλεύουν να νομιμοποιησουν τον νεοφιλελευθερισμό στην ελληνική κοινωνία.
Η αυτοδιοικητική σπέκουλα δεν είναι εργαλείο αντίστασης. Ούτε μπορεί να αποτελέσει κλοιό προστασίας για κανέναν. Το σωματείο του Νοσοκομείου Αγρινίου έπρεπε να απευθυνθεί στα μέλη του και στα υπόλοιπα συνδικάτα και οχι στον Δήμο παρά μόνον στο τελευταίο στάδιο οργάνωσης μιας παλλαϊκής διαμαρτυρίας, αξιοποιώντας την πίεση που θα δημιουργούσε η ανεξάρτητη δράση των σωματείων και της Αριστεράς.
Το όποιο συνδικαλιστικό δίκτυο των ΛΑ.Ε –ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ανένταχτοι συνδικαλιστές και ομάδες χρηστών των υπηρεσιών υγείας, θα έπρεπε να κατευθύνουν τη δράση τους προς το Εργατικό Κέντρο της πόλης. Να πιέσουν και να δράσουν ώστε το αναγκαίο συλλαλητήριο να οργανωθεί υπο τη  αιγίδα του Εργατικού Κέντρου, σωματείων του Δημοσίου και κινήσεων πολιτών και οχι υπο τους Παπαναστασίου –Μοσχολιό. Το ΠΑΜΕ είναι ο φυσικός πολιτικός σύμμαχος στο συγκεκριμένο ζήτημα, των αξιότιμων συνδικαλιστών και συναγωνιστών που έλαβαν τον λόγο στην αντίστοιχη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το ίδο το Εργατικό Κέντρο πρέπει να παρέμβει ώστε να αποσοβηθεί το ενδεχόμενο να σπεκουλάρουν όλων των ειδών οι μνημονιακοί στο τεράστιο ζήτημα της Δημόσιας Υγείας και του Νοσοκομείου Αγρινίου. Σε αυτη την κατεύθυνση    και σε καμία άλλη) της εργατικής και αριστερής αντιπολίτευσης στις πολιτικές της λιτότητας , των περικοπών, της υποστελέχωσης του Νοσοκομείου Αγρινίου και της Δημόσιας Υγείας συνολικά, είμαστε απολύτως διαθετημενοι να συμβάλλουμε σαν Κόκκινο Δίκτυο Αιτ/νίας. Σε αυτή την υπόθεση , της εργατικής και αριστερής αντιπολίτευσης , πρέπει να συμβάλλει κάθε συνειδητός εργαζόμενος και πολίτης. 

Μέλιος Παντελής  /   Κόκκινο Δίκτυο Αιτ/νίας 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ