Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Αγρότες: Απόφαση για μπλόκο στο Κεβαλόβρυσο την Παρασκευή

Το πλαίσιο δράσης ενάντια στο προωθούμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, στα όσα έπονται με τη φορολογία και στη γενικότερη πολιτική αφανισμού του πρωτογενούς τομέα και των ίδιων των παραγωγών, καθορίστηκε σήμερα κατά τη... συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ένωσης Αγρινίου.
Κοινός τόπος υπήρξε η διαπίστωση ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή πλέον, παρά η αγωνιστική διεκδίκηση αποτροπής των ολέθριων, όπως χαρακτηρίστηκαν, επιλογών, που με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν τους παραγωγούς στο να εγκαταλείψουν τις εκμεταλλεύσεις και τις καλλιέργειές τους, αφού η ενασχόληση με την παραγωγή καθίσταται πλέον ασύμφορη. Το στίγμα δόθηκε με την κεντρική εισήγηση.
Σταχυολογούμε τα βασικά της σημεία:
«Το διεκδικητικό μας πλαίσιο, εκ των πραγμάτων, θα πρέπει να κινηθεί στο τρίπτυχο φορολογικό-ασφαλιστικό-παραγωγή. Οι εξελίξεις δεν μας επιτρέπουν καμία ολιγωρία. Δυστυχώς, εδώ που φτάσαμε, δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου για φιλοσοφικές συζητήσεις και ατέρμονες αναζητήσεις αιτιών. Χρειάζεται δράση και μάλιστα με άμεσο και μαζικό χαρακτήρα, αν πραγματικά θέλουμε να διασφαλίσουμε την ίδια την ύπαρξή μας σ’ αυτό που λέμε «αγροτική παραγωγή». Οφείλουμε, λοιπόν, ανυποχώρητα να διεκδικήσουμε:1). Ένα δίκαιο και αναλογικό φορολογικό σύστημα, με συντελεστή που δεν θα υπερβαίνει το 13% για τον κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, στον οποίο συντελεστή θα πρέπει να συνυπολογίζονται οι δαπάνες του κόστους παραγωγής, έτσι όπως η λογική επιτάσσει και όπως ισχύει σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ταυτόχρονα, θα πρέπει επιτέλους να υπολογιστεί η προσωπική εργασία του αγρότη και των μελών της οικογένειάς του, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα το αφορολόγητο ενισχύσεων και αποζημιώσεων, αλλά και την κατάργηση των τεκμηρίων. 2). Παραμονή του ΟΓΑ στο σημερινό καθεστώς της τριμερούς χρηματοδότησης, χωρίς καμία αλλαγή ως προς το σκέλος των εισφορών που καταβάλουν οι παραγωγοί. Διεκδικούμε ακόμη αναβάθμιση των υπηρεσιών του Οργανισμού, είτε αυτός συνεχίσει να λειτουργεί αυτόνομα είτε υπό τη σκέπη οποιουδήποτε σχήματος. Σημειώνουμε, δε, ότι στην Αιτωλοακαρνανία, ο ΟΓΑ είναι ανύπαρκτος ως Ταμείο. Και μας καλούν να τον χρυσοπληρώσουμε! 3). Διαχωρισμό και κατοχύρωση του αγροτικού επαγγέλματος. Οι αγρότες δεν είμαστε ούτε ελεύθεροι επαγγελματίες ούτε επιτηδευματίες και αυτό θα πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό απ’ τους εκάστοτε κυβερνώντες και νομοθετικά να υπάρξει ο απαραίτητος διαχωρισμός. 4). Αγροτική ανάπτυξη στην πράξη και όχι με αόριστες, ανέξοδες κατά κανόνα εξαγγελίες. Σε ολόκληρη την Αιτωλοακαρνανία πρέπει επιτέλους να προχωρήσουν τα στοιχειώδη έστω έργα υποδομής (αρδευτικό, οδοποιία, εξηλεκτρισμός κτλ), να ενισχυθεί η αγροτική επιχειρηματικότητα και να διορθωθούν οι γραφειοκρατικές στρεβλώσεις που ανακόπτουν κάθε προσπάθεια βελτίωσης των συνθήκων παραγωγής.
Στα παραπάνω μπορούν να προστεθούν μια σειρά από επιμέρους διεκδικήσεις, με πανελλαδικό ή τοπικό πρόσημο. Δικαιούμαστε ισότιμη αντιμετώπιση, θέλουμε έρευνα και εκπαίδευση, καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, μείωση του κόστους παραγωγής, χρηματοδότηση προγραμμάτων για την ανασυγκρότηση υποβαθμισμένων περιοχών. Τέλος, διεκδικούμε τη χάραξη και υλοποίηση εθνικής αγροτικής πολιτικής, με έμφαση στο μείζον πρόβλημα του κατακερματισμού του κλήρου. Η «πολιτική γης» αποτελεί προϋπόθεση για την επιβίωσή μας». Σημειώνουμε ότι διατυπώθηκε πλήθος επιμέρους προτάσεων σχετικά με τη μορφή των κινητοποιήσεων, οι οποίες και θα τύχουν της ανάλογης επεξεργασίας τις επόμενες μέρες, καθώς πολλά θα εξαρτηθούν από τις ίδιες τις εξελίξεις. Πολλές προτάσεις υπήρξαν ακόμη και για τα σημεία που θα στηθούν τα μπλόκα.

Τελικά αποφασίστηκε, οι κινητοποιήσεις να ξεκινήσουν με μπλόκο στον κόμβο του Κεφαλοβρύσου, την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου, στις 11.00 το πρωί.
Υπενθυμίζουμε ότι τη Συντονιστική Επιτροπή συγκροτούν οι:
Τάκης Μολώνης, πρόεδρος Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων
Γιάννης Καλλίμορφος, αντιπρόεδρος Α.Σ. ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Ηλίας Δρακόπουλος, πρόεδρος παραγωγών λαϊκών αγορών Αγρινίου
Τάκης Κουμάσης, μέλος Δ.Σ. Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων
Παναγιώτης Καλλογιάννης, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Κατούνας
Θωμάς Καραγκούνης, πρόεδρος συνεταιρισμού Κεχρινιάς
Νίκος Μπούτιβας, πρόεδρος αγροτικού συλλόγου Αγγελοκάστρου
Γρηγόρης Μετάνοιας, πρόεδρος Νέων Αγροτών Αιτωλοακαρνανίας
Ανδρέας Κότσαλος, εκπρόσωπος παραχελωίτιδας
Θεόδωρος Γρίνος, πρόεδρος κτηνοτροφικού συλλόγου Ξηρομέρου-Αστακού
και Θεόδωρος Λιαροκάπης, εκπρόσωπος αγροτικού συνεταιρισμού Μελισσοκόμων Αιτωλοακαρνανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ