Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Μισές αλήθειες για αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες


NΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
Είμαστε όλοι αγρότες! Όχι για κανέναν άλλον λόγο αλλά γιατί  τόσα χρόνια ψάχνουμε τους κατ΄ επάγγελμα αγρότες. Το μητρώο αγροτών ακόμα το περιμένουμε... 
Βγήκαν όλοι στους δρόμους για το ασφαλιστικό, για το αγροτικό και διαμαρτύρονται και καλά κάνουν και αγωνίζονται, αλλά ποιος είναι ο στόχος; Λεφτά δεν υπάρχουν γιατί τα κατασπατάλησαν τόσα χρόνια οι κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης χωρίς μέτρο και μέτρημα. Μάλλον δεν μάθαμε ποτέ από τον Γαλιλαίο:
"Μέτρησε ό,τι είναι μετρήσιμο και κάνε μετρήσιμο ό,τι δεν είναι".
Στην Ελλάδα επί πολλά χρόνια δεν μετράγαμε ή δεν μας έμαθαν ποτέ να μετράμε για να αναπτύξουμε και την δυνατότητα να μετράμε τους πολιτικούς όχι για τα μεγάλα λόγια τους αλλά για την αποτελεσματικότητα τους. 
Τους δήθεν μεταρρυθμιστές, εκσυγχρονιστές που σήμερα πληρώνουμε τον λογαριασμό που μας άφησαν τους παρουσιάζουν ως σωτήρες που δεν πρόκαναν ή δεν τους άφησαν. Είχαν καλές προθέσεις αλλά ο λαός πίστευε τους ψεύτες και τους λαϊκιστές, αυτό είναι το καινούριο παραμυθάκι που αναπτύσσεται στην πόλη για να ικανοποιεί την ανικανότητα των προηγούμενων και να δίνει ελπίδες σε όσους μιλάνε για αυτά που πρέπει να κάνουν οι άλλοι, αλλά όχι οι ίδιοι. Είναι η νέα εκδοχή του «Μαζί τα φάγαμε».   
Αποφάσισα να παραθέσω κάποια στοιχεία που ακούστηκαν στη συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γ. Κατρούγκαλου, του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδη, του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ε. Αποστόλου και της Κυβερνητικής Εκπροσώπου, Ο. Γεροβασίλη
Εσείς θα βγάλετε το συμπέρασμα και μετά μπορούμε να ανέβουμε στα τρακτέρ, να φορέσουμε τις γραβάτες και να επαναστατήσουμε… 
  • Από το 2000 μέχρι το 2015 ο Κρατικός  Προϋπολογισμός τροφοδότησε με 210 δισ. ευρώ ταΑσφαλιστικά Ταμεία. Από αυτά, τα 77 πήγαν στον ΟΓΑ.
  • Η σχέση στον προϋπολογισμό για τον ΟΓΑ είναι 90% το κράτος, 9% οι αγρότες. Και όπου κράτος, ο Έλληνας φορολογούμενος.
  • Πάμε να δούμε γιατί είμαστε όλοι αγρότες, στις άλλες κατηγορίες εργαζομένων ελάχιστηασφαλιστική κλάση είναι αυτά που κερδίζει ο ανειδίκευτος εργάτης  -586  ευρώ  το  μήνα- για  τους αγρότες, λοιπόν, είναι πιο κάτω: 80% από αυτό που βγάζει ο ανειδίκευτος εργάτης. Προφανώς γιατί ακριβώς το εισόδημά τους είναι μικρότερο ή καλύτερα αυτό που δηλώνει.
  • Ο μέσος φόρος εισοδήματος κάθε αγρότη, αν πάρουμε το σύνολο των αγροτών και το διαιρέσουμε με το φόρο, είναι 350ευρώ, ενώ για τον μέσο φορολογούμενο είναι 945 ευρώ.
  • Το 88% των αγροτών δηλώνει εισόδημα κάτω από 5.000 ευρώ και το μέσο αγροτικό εισόδημαχωρίς τις επιχορηγήσεις είναι γύρω στα 2.500 ευρώ. Επίσης για τους αγρότες μέχρι 12.000 ευρώ δεν υπολογίζεται ως φορολογητέα ύλη. Δηλαδή, ποσό 2,2 δις ευρώ από  τα 2,6 δις των κοινοτικών ενισχύσεων, είναι εκτός φορολογητέας ύλης, που σημαίνει βεβαίως ταυτόχρονα και εκτός του εισοδήματος αυτού που μπορεί να υπολογιστεί.   
  • Έχουμε, λοιπόν, και λέμε το 88% των αγροτών δηλώνει κάτω από 5.000 και το 80% των  ελεύθερων επαγγελματιών κάτω από 10.000. 
  • Οι απώλειες εισφορών είτε από εισφοροδιαφυγή, είτε από την κρίση είναι στον ΟΑΕΕ 45% και στον ΟΓΑ 35%.
Για τους αγρότες αφαιρούνται τα έξοδα από τα  έσοδα για να βγει  το εισόδημα  το οποίο θα φορολογηθεί (αγορές σπόρων, νεογνά, λιπάσματα, φάρμακα, καλλιεργητικές   δαπάνες, δαπάνες άρδευσης, ημερομίσθια, κόστος καυσίμων, συντήρησης   αγροτικών μηχανημάτων, τόκους-έξοδα δανείων, αποσβέσεις παγίου εξοπλισμού και ασφαλιστικές εισφορές). Επίσης αν πέσουν τα καθαρά έσοδα ενός ελεύθερου επαγγελματία-αγρότη πάνω από 25%, μπορεί να μην πληρώσει προκαταβολή για την επόμενη χρονιά.
Τώρα πάμε στον ελεύθερο επαγγελματία, ο οποίος με το νέο ασφαλιστικό που προτείνει η κυβέρνηση θα πληρώνει ανάλογα με το εισόδημα και ασφαλιστική εισφορά.
Τι γινόταν μέχρι σήμερα, ανεξάρτητα από το εισόδημα πλήρωνε την ασφαλιστική κλάσηανάλογα με τα χρόνια και όποιος μπορούσε τα τελευταία χρόνια την ανώτατη κλάση(όχι σε όλες τις περιπτώσεις) και να δηλώνει εισόδημα ακόμα και 6.000 το χρόνο. Και θα έπαιρνε σύνταξη 2.000 ευρώ γιατί είχε λεφτά να πληρώνει την ανώτατη ασφαλιστική του κλάση και ταυτόχρονα μπορούσε να μην δηλώνει τα λεφτά του στην εφορία. Τώρα σου λέει η κυβέρνηση επειδή η σύνταξη θα είναι ανάλογη όχι με το εισόδημα που έχεις αλλά με αυτό που δηλώνεις, όποιος δηλώνει 6.000 εισόδημα θα παίρνει και σύνταξη ανάλογα με τα 6.000 εισόδημα. Όποιος δηλώνει 60.000 εισόδημα θα πάρει σύνταξη 3.000. Με μέριμνα για τουςχαμηλόμισθους που προβλέπεται καλύτερο ποσοστό αναπλήρωσης σε σχέση με τα υψηλά εισοδήματα που δέχονται και τη μεγαλύτερη πίεση. 
Η κυβέρνηση δεν το κρύβει ότι συνδέει το ασφαλιστικό και το φορολογικό σύστημα μέσω του μηχανισμού είσπραξης των εισφορών και λέει αυτό που λέμε τόσα χρόνια ότι δεν μπορούμε να κλέβουμε πια. Θα τα καταφέρει; Στο τέλος ξυρίζουν τον…Κατρούγκαλο.
Κοιτάξτε γύρω σας, αγρότεςμισθωτούςελεύθερους επαγγελματίες μετρήστε τους…
Μετρήστε αυτούς που προβάλλονται ως θύματα ή μήπως είναι οι θύτες για την κατάντια της ελληνικής οικονομίας; 
Μετρήστε πόσο σας κόστισαν, περαιώσεις, νομιμοποίηση αυθαιρέτων, εισφοροδιαφυγή και φοροδιαφυγή. 
Μετρήστε και αν είναι να βγούμε όλοι στους δρόμους… Χρόνος για τη χώρα δεν υπάρχει και όσο και αν μετράμε τα χρήματα των άλλων (δανεικά) δεν φτάνουν.    
"Κάποιοι άνθρωποι δεν λογαριάζουν τα λεφτά τους μέχρι να τους τελειώσουν. Κάποιοι άλλοι κάνουν το ίδιο με το χρόνο τους".
Βόλφγκανγκ Γκαίτε

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ