Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

Αστεία νούμερα...! Σχετικά με το ασφαλιστικό των δικηγόρων - γιατρών - μηχανικών κτλ

Παρότι όταν βλέπω τις γραβάτες, μου βγαίνουν αυθόρμητα ανακλαστικά κοινωνικού αυτοματισμού μέσα μου, έκατσα μαζί με συνεργάτη μας (με μεγάλη δυσθυμία είναι η αλήθεια...) και υπολόγισα πόσα πάει να τους πάρει η Κυβέρνηση. Δεν αφορούν στενά τους μισθωτούς αλλά ας έχουμε μια ιδέα με...
πολλές ερμηνείες και υπονομευμένα του «καθαρά» αστικού τύπου.
Ας υποθέσουμε ότι ένας δικηγόρος/γιατρός/κτλ εισπράττει από τους πελάτες τον χρόνο 24.600 (μαζί με τον ΦΠΑ), δηλ περίπου 2.000 το μήνα.
Άρα, πρέπει να δηλώσει εισόδημα 20.000 το χρόνο (αφαιρεθέντος του ΦΠΑ).

- Θα καταβάλει (ως αυταπασχολούμενος) ΚΑΙ τις εργοδοτικές εισφορές για Κύρια Σύνταξη, δηλαδή το σύνολο του 20%, δηλ 4.000 ευρώ.

- Το ίδιο και στην Επικουρική: 7,5%, δηλ 1.500.
- Το ίδιο και στην Υγεία-Πρόνοια: 5%, δηλ 1.000.
Αυτά για Ασφάλιση. Για μια σύνταξη περίπου 1.000 ευρώ μετά από 40 χρόνια.

Πάμε και στους άλλους φόρους. Λογικά, θα καταβάλει και τέλος επιτηδεύματος (650 ευρώ). Επίσης, φόρο εισοδήματος (επί του τεκμαρτού, ας πούμε ότι είναι το ίδιο) 22% από το πρώτο ευρώ, δηλαδή 4.400. Υπάρχει, επίσης, φόρος 4% στον ΔΣΑ για δικηγόρους, δηλ άλλα 800 ευρώ.
Δηλαδή, έχουμε τουλάχιστον:

4+1,5+1+0,65+4,4+0,8 = 12.350 ευρώ κρατήσεις-φόρους κτλ. Δηλαδή, από τα αρχικά 24.600 που πήρε, θα του έχουν μείνει μάξιμουμ 7.650.

Μετά: Στοιχειώδη έξοδα γραφείου, μετακινήσεων κτλ, ας πούμε 200 ευρώ το μήνα, ήτοι 2.400. Δηλαδή, 7.650-2.400=5.250
Από 24.600 που εισέπραξε λοιπόν από τους πελάτες (μαζί με τον ΦΠΑ) θα του απομείνουν 440 ευρώ το μήνα! Για να ζήσει, να φάει, να πληρώσει ΕΝΦΙΑ, κτλ κτλ.
Δεν είναι και το ισχυρότερο κίνητρο για να μείνεις στη δουλειά ε;
Λογικά, πρώτα θα ψάξεις να βρεις τον καλύτερο τρόπο για να φοροδιαφύγεις ή να εισφοροδιαφύγεις.
Αργά ή γρήγορα, όμως, θα έχεις 2 επιλογές: ή να εγκαταλείψεις εντελώς τη δουλειά, ή να ζητήσεις εσύ ο ίδιος να γίνεις μισθωτός σε έναν μεγαλοδικηγόρο μπας και γλιτώσεις τις εργοδοτικές εισφορές τουλάχιστον.
Κι έτσι, ολοκληρώνεται το παλιό σχέδιο των πρώτων Μνημονιακών (ιδίως του ΓΑΠ) για υπαλληλοποίηση-προλεταριοποίηση των "μικρών επαγγελματιών" και είσοδο των μεγάλων παικτών (μεγάλοι όμιλοι, μεγαλοδικηγόροι, εταιρείες, κτλ).


Όπως λέει χαρακτηριστικά κι η Εστία σήμερα στο πρωτοσέλιδό της:

«Η Εξέγερσις της Αστικής Τάξεως: οι ελεύθεροι αρνούνται την κολλεκτιβοποίηση»
ΥΓ1: Δεν μπορώ να καταλάβω πώς θα περάσει τέτοιο πράγμα από μια Βουλή δικηγόρων, μηχανικών, γιατρών και γενικά ανθρώπων που εκλέγονται ΚΑΙ από αγροτικές περιοχές. Μόνο ίσως με πολλά λεφτά.
ΥΓ2: Λόγω του ΥΓ1, πάλι εμείς θα την πληρώσουμε στο τέλος, ρε γμτ!
Επιμέλεια Π.Ν. (Εκπαιδευτικός Κόρινθος)
Η «Α»ΣΥΝΤΑΚΤ(ΙΚ)Η ΟΜΑΔΑ

NewsPressAgrinio

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ