Σάββατο, 9 Ιανουαρίου 2016

Εκλογές ΝΔ: Το "κλειδί" που "βγάζει" νέο πρόεδρο! Στα... όπλα Μεϊμαράκης - Μητσοτάκης

- Σε λιγότερες από 24 ώρες ανοίγουν οι κάλπες για τον δεύτερο γύρο των εκλογών για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας
- Από τις 07:00 το πρωί της Κυριακής μέχρι τις 19:00 το βράδυ μπορούν να ψηφίζουν οι γαλάζιοι ψηφοφόροι
- Πότε αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα
- Ο απόλυτος χρηστικός οδηγός:
Που ψηφίζω, ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου, τι ισχύει με το αντίτιμο των 3 ευρώ
- Όλο το παρασκήνιο με τις κόντρες της... τελευταίας στιγμής
- Οι 128.000 "γαλάζιοι" ψηφοφόροι που θα κρίνουν το αποτέλεσμα
Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για τις εκλογές στη Νέα Δημοκρατία, καθώς στις 7:00 το πρωί της Κυριακής ανοίγουν οι εσωκομματικές κάλπες για να αναδείξουν τον νέο πρόεδρο του κόμματος. Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Κυριάκος Μητσοτάκης οι δύο "μονομάχοι" με το "στοίχημα" να είναι η μεγάλη προσέλευση των "γαλάζιων" ψηφοφόρων στον δεύτερο γύρο των εκλογών.
Τα... χρηστικά
Οι κάλπες θα κλείσουν στις 19:00 το βράδυ της Κυριακής, εκτός αν υπάρξει προσέλευση την τελευταία στιγμή και η εικόνα σχετικά με τα αποτελέσματα, αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει περί τις 23:00 το βράδυ.
Στην διαδικασία συλλογής των αποτελεσμάτων αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής Γιάννης Τραγάκης, εξηγώντας: «... Επειδή το fax είχε κατά κάποιον τρόπο (ξεπεραστεί) αποφασίσαμε αυτή τη φορά να δεχθούμε και το e-mail. Δηλαδή, οι εκπρόσωποι των υποψηφίων μαζί με τον πρόεδρο των τοπικών εφορευτικών επιτροπών θα μπορούν να φωτογραφίσουν όπου μπορούν και όσο μπορούν το πρακτικό της ψηφοφορίας και να μας το αποστείλουν με e-mail, ώστε να έχουμε πιο γρήγορα ένα αποτέλεσμα. Σημασία έχει όμως η επιβεβαίωση του αποτελέσματος. Γύρω στις 23.00 θα έχουμε εικόνα εκτός αν παρουσιαστεί το ίδιο φαινόμενο κι έχουμε τέτοια προσέλευση, δηλαδή κλείσουν οι κάλπες 22.27, όπως έκλεισαν την προηγούμενη φορά».
Βρείτε στο επίσημο site της Νέας Δημοκρατίας τις πληροφορίες που χρειάζεστε
Δικαίωμα ψήφου έχουν οι 404.000 πολίτες που ψήφισαν και την πρώτη Κυριακή. Όσοι ψηφίσουν θα πρέπει να προσέλθουν στα ίδια εκλογικά κέντρα με την πρώτη φορά.Πάντως δεν θα καταβάλουν το αντίτιμο των τριών ευρώ και δεν θα συμπληρώνουν το ειδικό έντυπο, κάτι που θα κάνει πιο σύντομη τη διαδικασία και μικρότερη την ταλαιπωρία.
Το πλεονέκτημα Μεϊμαράκη


Ο κ. Μεϊμαράκης ξεκινά με ένα προβάδισμα 11 ποσοστιαίων μονάδων καθώς στον πρώτο γύρο απέσπασε 39,8% έναντι 28,5% του Κυριάκου Μητσοτάκη και ως εκ τούτου, έχει προβάδισμα, παρότι ο ίδιος αρνείται ότι είναι το φαβορί. Όπως εξελίχθηκε η αναμέτρηση, πάντως, τίποτε δεν πρέπει να αποκλείεται.
Καθοριστικοί παράγοντες για το τελικό αποτέλεσμα θα είναι το ύψος της συμμετοχής και το αν θα προσέλθουν στον δεύτερο γύρο οι 128.000 ψηφοφόροι που στον πρώτο γύρο ψήφισαν τους δύο υποψηφίους που έμειναν εκτός, τον Απόστολο Τζιτζικώστα που απέσπασε 20,4% και τον Άδωνι Γεωργιάδη με 11,3%.
Ο κ. Γεωργιάδης συντάχθηκε από την πρώτη στιγμή με τον κ. Μητσοτάκη και έθεσε στη διάθεσή του τους οργανωμένους πυρήνες των υποστηρικτών του.
Ο κ. Τζιτζικώστας, πάλι, συνέστησε ψήφο κατά συνείδηση, αν και η φωτογραφία από τα Θεοφάνεια που τον δείχνει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Άδωνι Γεωργιάδη δημιουργεί εντυπώσεις, τις οποίες ο ίδιος αρνείται, λέγοντας ότι απλώς βρέθηκαν μαζί στην τελετή του αγιασμού και δεν μπορούσε να το αποφύγει.
Η "πολεμική" των... Μεϊμαρακικών στον Μητσοτάκη

Από την αρχή του δεύτερου γύρου των εκλογών της Νέας Δημοκρατίας, οι φίλοι του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, με πρώτο τον Ευριπίδη Στυλιανίδη, απέδωσαν τον χαρακτηρισμό του "νεοφιλελεύθερου" στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το είχε αρνηθεί, δηλώνοντας κατηγορηματικά «Δεν είμαι νεοφιλελεύθερος. Δεν ξέρω τι σημαίνει ο όρος». Από την πλευρά του, θέλησε να δώσει στην αναμέτρηση τον χαρακτήρα αντιπαράθεσης ανάμεσα στην παράδοση και στην ανανέωση. «Θέλω τη ΝΔ του e-mail και όχι του φαξ», είπε σε άλλη συνέντευξή του.
Και οι δύο υποψήφιοι πάντως έχουν υποσχεθεί την ανασυγκρότηση της ΝΔ και σκληρή αντιπολίτευση στον Αλέξη Τσίπρα, αν και Βαγγέλης Μεϊμαράκης δείχνει να προκρίνει πιο συναινετική στάση στα μεγάλα ζητήματα, δηλώνοντας, στη δική του συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πιστός στις καραμανλικές παρακαταθήκες «του μέτρου της μετριοπάθειας και της συνεννόησης στα μεγάλα εθνικά ζητήματα».
Άλλωστε εκτιμά ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ με τα μέτρα που εφαρμόζει θα έλθει αντιμέτωπος με την κοινωνική του βάση και δύσκολα θα εξαντλήσει την τετραετία». Παράλληλα διακηρύσσει ότι δεν θα ψηφίσει υφεσιακά μέτρα, καθώς «η λιτότητα τελείωσε και η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί».
Ο κ. Μητσοτάκης επικέντρωσε περισσότερο στο ότι είναι ο κατάλληλος για να νικήσει τον Τσίπρα και «να απαλλάξει την χώρα από την ανίκανη και αναποτελεσματική κυβέρνησή του».
Οι συγκρούσεις με τον Ανδρέα Παπαμιμίκο
Μία δευτερεύουσα σύγκρουση, ήταν ανάμεσα στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και στον γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκο. Ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε ότι δεν κάνει για γραμματέας του κόμματος και είναι σαφές ότι παρότι δεν υπάρχει διαδικασία αμφισβήτησης ή αλλαγής του γραμματέα δύσκολα θα συμβιώσουν οι δύο τους.
Παράλληλα ο κ. Μεϊμαράκης έχει προειδοποιήσει ότι δεν στέργει τις ακραίες φωνές και ότι εφόσον δεν πειθαρχήσουν στις συλλογικές αποφάσεις θα τεθούν εκτός κόμματος. Αλλά και ο κ. Μητσοτάκης πάλι στην συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είχε δηλώσει ότι «η ενότητα δεν είναι αυτοσκοπός».
Μέσα σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο είναι σαφές ότι αύριο οι "γαλάζιοι" ψηφοφόροι επιλέγουν τον πρόεδρο που θα ανασυγκροτήσει τη ΝΔ και θα της προσδώσει τα πολιτικά χαρακτηριστικά της επόμενης ημέρας.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτό: Eurokinissi

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ