Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

Πού θα στεγαστεί ο κοινωνικός φιλελευθερισμός μετά την επικράτηση Μητσοτάκη;

Η αναπάντεχη όσο και θριαμβευτική εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, διαμορφώνει εκ των πραγμάτων συνθήκες αμφισβήτησης του κατά πόσο το ιστορικό κόμμα της Κεντροδεξιάς μπορεί να... πορευτεί ενωμένο στο μέλλον.
Η ήττα της καραμανλικής πτέρυγας που παραδοσιακά εκφράζει τον κοινωνικό φιλελευθερισμό, διαμορφώνει καινούρια δεδομένα. Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάτησε πάνω σε ιδέες οικονομικού φιλελευθερισμού που φαντάζουν κυνικές και ξένες, για μια ελληνική κοινωνία η οποία δεινοπάθησε και δεινοπαθεί από το Μνημόνιο.
Ο πρωταγωνιστικός ρόλος που διαδραμάτισε στον θρίαμβο Μητσοτάκη η “επιθετική Δεξιά”, από τον Αντώνη Σαμαρά μέχρι τον Μάκη Βορίδη και τον Άδωνη Γεωργιάδη, επίσης δεν βοηθάει τον νέο Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στους χειρισμούς του.
Αν τους παραμερίσει, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο, θα έχει μια ελπίδα να διατηρήσει ενωμένη την κοινωνική βάση της Νέας Δημοκρατίας, και επομένως να ξεκινήσει από μια σοβαρή αφετηρία για να διεκδικήσει την πρωθυπουργία. Αν δεν τα καταφέρει, θα περιμένει εισροές από το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, για τις οποίες δεν θα είναι ποτέ σίγουρος ότι θα έρθουν, την ώρα που η “τοξική Δεξιά” και οι εμβληματικοί εκπρόσωποί της, θα του αφαιρούν πόντους θετικής απήχησης στην κοινωνία.
Και το κρίσιμο ερώτημα σε μια τέτοια περίπτωση είναι το κατά πόσο ο κοινωνικός φιλελευθερισμός θα αναζητήσει άλλη πολιτική στέγη. Αν θα οδηγηθεί στον δρόμο της διάσπασης. Που θα είναι μια διάσπαση τελείως διαφορετική από αυτές που έχει ζήσει στο παρελθόν η Νέα Δημοκρατία.

Αυτό είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ