Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

HMEΡΙΔΑ ΣΤΗ ΓΑΒΑΛΟΥ - Για «Το παρόν και το μέλλον της καπνοκαλλιέργειας» ενημερώθηκαν οι αγρότες του Δήμου Αγρινίου

HMEΡΙΔΑ ΣΤΗ ΓΑΒΑΛΟΥ 
Για «Το παρόν και το μέλλον της καπνοκαλλιέργειας»
ενημερώθηκαν οι αγρότες του Δήμου Αγρινίου
 Γ. Παπαναστασίου «Η Δημοτική Αρχή στέκεται ενεργά στο πλευρό των αγροτών   και στην ανάγκη τους για συνεχή ενημέρωση πάνω σε...
γεωργικά θέματα»
 Για το παρόν και το μέλλον της καπνοκαλλιέργειας είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν οι αγρότες που παραβρέθηκαν στην ενημερωτική ημερίδα που συνδιοργάνωσε ο Δήμος Αγρινίου με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεσολογγίου-Ναυπακτίας « Η ΕΝΩΣΗ».


Η ημερίδα διεξήχθη την Παρασκευή, 22-1-2016 και οι αγρότες που γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου Γαβαλούς, ενημερώθηκαν  για τις δυνατότητες της καπνοκαλλιέργειας, η οποία αποτελεί μια καλή λύση για νέους αλλά και παλιούς αγρότες αφού η γνώση της καλλιεργητικής τεχνικής υπάρχει και οι κλιματολογικές συνθήκες είναι ιδανικές. 

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «Η Δημοτική Αρχή στέκεται ενεργά στο πλευρό των αγροτών και στην ανάγκη για συνεχή ενημέρωση πάνω σε γεωργικά θέματα αφού ο αγροτικός κόσμος  μπορεί να αποτελέσει  τη δύναμη ανάπτυξης και  αναγέννησης του τόπου μας» .
Χαιρετισμό στην ημερίδα απηύθυνε και ο κ. Αποστόλης Ευθυμίου, Αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσολογγίου-Ναυπακτίας « Η ΕΝΩΣΗ» ενώ την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, οι Αντιδήμαρχοι κκ. Νίκος Καζαντζής και  Γεώργιος Μελιάδης, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι καθώς και εκπρόσωποι φορέων.
 Στην υφιστάμενη κατάσταση της καπνοκαλλιέργειας στο Δήμο Αγρινίου η  οποία αποτελεί μια οικογενειακή καλλιέργεια με ιστορική συνέχεια και πολιτιστική βαρύτητα, αναφέρθηκε η κ. Καραπαπά Βασιλική  Γεωπόνος PhD, (ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ) .
Είναι γεγονός ότι η ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου χαρακτηρίζεται από τον έντονο αγροτικό χαρακτήρα, τις μικρές αγροτικές εκμεταλλεύσεις με μεγάλο τεμαχισμό, καθώς και την παραγωγική εξειδίκευση στην καλλιέργεια του καπνού και όπως ανέφερε η κ.Καραπαπά «Στο Δήμο Αγρινίου η «χρυσή εποχή» στην καλλιέργεια του καπνού εντοπίζεται στην δεκαετία του 1970 με τη στήριξη των εισοδημάτων των παραγωγών και διασφάλιση της διάθεσης της παραγωγής από το κράτος και την δεκαετία του 1980 με την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαική Ένωση με τις επιδοτήσεις και την άρση των περιορισμών ως προς την ποιότητα. Οι αλλαγές στην Κοινή Οργάνωση της Αγοράς του Καπνού και η αναθεώρηση της ΚΑΠ το 1992 περιόρισαν την παραγωγή, τα εμπορικά κριτήρια, τις τιμές, τις επιδοτήσεις καθώς και  τις ποικιλίες του καπνού. Στο τέλος της δεκαετίας του 1990 η κρίση οξύνθηκε και οδήγησε το 2004 με το μέτρο της «πλήρους αποδέσμευσης» στο τέλος του καπνού. Τα καπνά έχουν επανέλθει ως καλλιέργεια στο Δήμο. Το 2011 στο Δήμο Αγρινίου καλλιεργήθηκαν 944,1 στρέμματα καπνού, το 2012 919,0 στρέμματα, το 2013 1846,9 στρέμματα και το 2014 1540,3 στρέμματα. Στο Δήμο Αγρινίου καλλιεργούνται οι ποικιλίες Κατερίνης, Μπασμάς,  Μυρωδατα Αγρινίου, Τσεμπέλια Αγρινίου. Ανήκουν στην κατηγορία των καπνών "γεύσεως"  και μπαίνουν στα χαρμάνια των καπνοβιομηχανιών για να δώσουν κυρίως γεύση. Επίσης καλλιεργείται και η ποικιλία Virginia»κατέληξε.

Για την  καπνοκαλλιέργεια  στο νομό  Αιτ/νίας, μίλησε ο κ. Παναγιώτης Κανάτας, Γεωπόνος, ΑΣ Μεσολογγίου Ναυπακτίας ¨Η ΕΝΩΣΗ¨.
Ειδικότερα ο κ. Κανάτας αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα της καπνοκαλλιέργειας όπως:
-Ελάχιστο αρχικό κόστος (100€/στρ)
-Εύκολη αποθήκευση από το παραγωγό
-Συμβολαιακή καλλιέργεια βάσει νόμου
-Τεχνογνωσία σε όλα τα στάδια παραγωγής
-Ιδανικές εδαφοκλιματικές συνθήκες
-Μέγιστη εκμετάλλευση του ανθρώπινου δυναμικού
-Συνδυασμοί ελαιοκομία-καπνοκαλλιέργεια, αστική εργασία-καπνοκαλλιέργεια
Καθώς και στις δυνατότητες:
-Ποιοτικό προϊόν
-Αναβίωση των τοπικών ποικιλιών (Μυρωδάτα –τσεμπέλη)
-Εναλλακτικό κέντρο παραγωγής
-Πρώιμη παραγωγή
-Βιολογική καπνοκαλλιέργεια
-Λειτουργία της ομάδας παραγωγών
-Υποχρεώσεις του  παραγωγού
Καθώς και στη:
-ΧΡΗΣΗ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ Φ.Π. ΚΑΙ ΣΠΟΡΟΥ
-ΕΙΣΡΟΕΣ ΚΑΠΝΟΥ ΣΕ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΚΡΑΤΗΘΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛ. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
-ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΑΝΑ ΟΜΑΔΑ ΧΩΡΙΟ (ΑΝΩ 5 ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ)
-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΜΑΔΑΣ ΓΙΑ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ ΣΤΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

Για το καπνό στην Αιτ/νία και τη συμβολή του στην ανάπτυξη μίλησε ο κ. Ηλίας Ντζάνης, γεωπόνος, τ.προϊστάμενος Καπνικού  Σταθμού  Αγρινίου. Στην εισήγησή του παρουσίασε τους ιστορικούς σταθμούς  μέχρι τον 19ο αιώνα και τους μετέπειτα σταθμούς καπνοκαλλιέργειας καθώς και τις σοβαρές επιπτώσεις από την εγκατάλειψη του καπνού στην τοπική κοινωνία, τα πλεονεκτήματα της καπνοκαλλιέργειας, τη σημερινή κατάσταση και τις προοπτικές και κατέληξε ότι «Η καπνοκαλλιέργεια εξακολουθεί να είναι μία πολύ καλή επιλογή για τους αγρότες της περιοχής μας και της Ελλάδας, ειδικά στη περίοδο κρίσης που περνάει η χώρα. Η Ελλάδα και η περιοχή δεν πρέπει να χάσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει στο τομέα του καπνού. Οι τοπικές υπηρεσίες πρέπει να στηρίξουν τεχνικά την όλη προσπάθεια και να δημιουργήσουν περιβάλλον ασφάλειας και εμπιστοσύνης».


Σημαντικές επίσης υπήρξαν οι τοποθετήσεις για τις  προοπτικές και την εμπορία καπνού, για τα ανατολικού και αμερικανικού τύπου, από τους κκ Μανώλη Καζαντζίδη, Γεωπόνο, Προϊστάμενο Γεωπονικού Τμήματος ΣΕΚΕ (ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ) και του Σαμίρ  Ομπιτάντ, Γεωπόνο  (ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΥ ΤΜΗΜΤΟΣ ΤΗΣ ΚΑΠΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΑΕ).

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ