Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Μελέτη – σοκ για τις συντάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών

Μελέτη – σοκ για τις συντάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών
Μικρότερες έως και 30% συντάξεις σε όσους ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνουν ετήσιο εισόδημα από 25.000 ευρώ και πάνω, δίνει το «σχέδιο Κατρούγκαλου» σύμφωνα με μελέτητου Σ. Ρομπόλη, ομότιμου καθηγητή του Παντείου και του Βασ. Γ. Μπέτση, υποψήφιου διδάκτορα του ίδιου...
Πανεπιστημίου για την «Ημερησία».

Η μελέτη καταγράφει, βήμα – βήμα, πώς υπονομεύεται η αρχή της αναλογικότητας των εισφορών και των παροχών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και προτείνει τη μείωση τόσο της εισφοράς (20%) όσο και του πλαφόν του ανώτατου ασφαλιστέου εισοδήματος (5.860 ευρώ).
Με βάση τη μελέτη, το επίπεδο της σύνταξης με ετήσιο εισόδημα από 25.000 και πάνω μειώνεται μέχρι και 30%. Συγκεκριμένα, στο ισχύον σύστημα το επίπεδο της σύνταξης αντιστοιχεί στο 1,3 των εισφορών (στις 100 μονάδες εισφορών το επίπεδο της σύνταξης είναι 130 μονάδες) του ασφαλισμένου που κατέβαλε στον ασφαλιστικό του βίο για 40 έτη ασφάλισης.
Στην πρόταση του υπουργείου για εισοδήματα μέχρι 15.000 ευρώ τον χρόνο, το επίπεδο της σύνταξης αντιστοιχεί στο 1,2 των εισφορών (εθνική και αναλογική σύνταξη) ενώ για εισοδήματα από 15.000 – 25.000 ευρώ τον χρόνο αντιστοιχεί στο 1 προς 1 των εισφορών και για εισοδήματα από 25.000 ευρώ τον χρόνο και πάνω αντιστοιχεί στο 0,75 των εισφορών που κατέβαλε ο ασφαλισμένος!
Όπως εξηγούν, στην κατάσταση αυτή, όπου με εύληπτο τρόπο υπονομεύεται η αρχή της αναλογικότητας εισφορών-παροχών, η εναλλακτική πρόταση τήρησης της αναλογικότητας εισφορών-παροχών και αποτροπής της προσφυγής σε εισφοροδιαφυγή και φοροδιαφυγή αναφέρεται στον καθορισμό ανώτατου ορίου ετήσιου εισοδήματος μέχρι 50.000 ευρώ και ποσοστού εισφοράς 15%, δεδομένου ότι το διαμορφούμενο επίπεδο εισφορών της συγκεκριμένης πρότασης αντιστοιχεί στο ανώτερο όριο κύριας σύνταξης (2.304 ευρώ μηνιαίως), ενώ το ανώτατο όριο των 70.000 ευρώ με ποσοστό εισφοράς 20% αντιστοιχεί σε μηνιαία σύνταξη 3.100 ευρώ, όταν το ανώτατο μηνιαίο όριο κύριας σύνταξης έχει καθορισθεί σε 2.304 ευρώ.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ