Κυριακή 24 Μαΐου 2015

Ανακοίνωση της Κ.Ο. ΑΚΤΙΟΥ – ΒΟΝΙΤΣΑΣ του ΚΚΕ: ΟΧΙ στη μεταφορά σκουπιδιών της αρχαίας Ολυμπίας στο ΧΥΤΑ Παλαίρου

Ανακοίνωση της Κ.Ο. ΑΚΤΙΟΥ – ΒΟΝΙΤΣΑΣ του ΚΚΕ
ΟΧΙ στη μεταφορά σκουπιδιών της αρχαίας Ολυμπίας στο ΧΥΤΑ Παλαίρου
Τεράστιοι όγκοι σκουπιδιών σε αποσύνθεση απειλούν την υγεία των κατοίκων της Παλαίρου και της ευρύτερης περιοχής με την επικείμενη μεταφορά σκουπιδιών της αρχαίας
Ολυμπίας στο ΧΥΤΑ Παλαίρου. 
Είναι εγκληματικές οι ευθύνες των μέχρι τώρα κυβερνήσεων της ΝΔ του ΠΑΣΟΚ και των συγκυβερνήσεών τους, ενώ τη σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ την απασχολεί η αποπληρωμή των δανειστών και όχι τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα. Όλοι τους αποδέχονται και υλοποιούν τις κατευθύνσεις της ΕΕ, για επιχειρηματική δραστηριότητα και στον τομέα των απορριμμάτων. Είναι εγκληματικές οι ευθύνες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, των Δημοτικών αρχών παλαιότερων και νεότερων, γιατί συμφωνούν και υλοποιούν αυτή την καταστροφική πολιτική.
Κάτω από την πίεση των σορών των σκουπιδιών θέλουν να αποδεχτούν οι πολίτες, να δοθεί η διαχείριση των απορριμμάτων στους ιδιώτες με οδυνηρές συνέπειες στην τσέπη τους, αλλά και στη δημόσια υγεία, στην ασφάλεια των εργαζομένων στην καθαριότητα, στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής.

Σήμερα υπάρχει η επιστημονική γνώση για την καλύτερη δυνατή διαχείριση των απορριμμάτων. Αυτό που εμποδίζει την αξιοποίηση της είναι τα επιχειρηματικά συμφέροντα και τα κέρδη τους.

Η αγωνιστική απάντηση στο μεθοδευμένο αδιέξοδο είναι μονόδρομος. Καλούμε, το εργατικό - λαϊκό κίνημα να κάνει δική του υπόθεση και τον αγώνα ενάντια στις αντιλαϊκές, εχθρικές προς το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία επιλογές της άρχουσας τάξης στον τομέα των απορριμμάτων.

Να διαμορφωθεί ένας νέος Κεντρικός Εθνικός Σχεδιασμός για τα απορρίμματα που θα υλοποιείται από ενιαίο κρατικό φορέα διαχείρισης απορριμμάτων, χωρίς καμιά ανάμειξη ιδιωτών, χωρίς καμιά επιβάρυνση των δημοτών, που πρέπει να απαλλαγούν και από τη φορολογία των λεγόμενων ανταποδοτικών τελών. Μόνο τότε οι δήμοι είτε μόνοι τους είτε σε διαδημοτική συνεργασία θα μπορούν να προχωρήσουν στην διαχείριση των απορριμμάτων με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Διεκδικούμε:

1. Ο καθορισμός προτεραιοτήτων, με πρώτη την πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων. Ακολουθεί η προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή των συσκευασιών, των μετάλλων, του έντυπου χαρτιού και του οργανικού κλάσματος (βιοαποβλήτων). Ένα μέρος των απορριμμάτων να υποβάλλεται σε μηχανική ανακύκλωση και κομποστοποίηση (ΜΑΚ) σε κεντρικές εγκαταστάσεις, με ανάκτηση σιδηρούχων μέταλλων, οργανικού κλάσματος με παραγωγή κόμποστ -που είναι πολύ χρήσιμο εδαφοβελτιωτικό υλικό- και ξηρού κλάσματος -που είναι μείγμα χαρτιού και πλαστικού- για παραπέρα επεξεργασία. Το μέρος των σύμμεικτων αποβλήτων που δεν υπόκειται σε μηχανική ανακύκλωση και κομποστοποίηση (ΜΑΚ), καθώς και τα υπολείμματα των μονάδων επεξεργασίας των προδιαχωρισμένων ρευμάτων να οδηγούνται σε χώρους ασφαλούς υγειονομικής ταφής αποβλήτων (ΧΥΤΑ).

2. Η απόρριψη κάθε μορφής ιδιωτικοποίησης, μέρους ή του συνόλου της συλλογής και της διαχείρισης των απορριμμάτων, συμπεριλαμβανομένης και της ανακύκλωσης.

3. Ο ενιαίος κρατικός φορέας διαχείρισης απορριμμάτων με επιστημονικά κριτήρια θα κάνει τις χωροθετήσεις και θα επιλέγει τις μεθόδους διαχείρισης. Λύση που απαιτεί γενικότερες ρήξεις και ανατροπές». 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ