Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Άλλο ένα κάστρο της πλουτοκρατίας έτοιμο να πέσει στην Ευρώπη

Οι Podemos και οι άλλες δυνάμεις κατά της λιτότητας στην Ισπανία θα αναγκάσουν τους πλουτοκράτες να επισπεύσουν τις περιορισμένες επιλογές τους
του system failure
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι τα αποτελέσματα των πρόσφατων δημοτικών εκλογών στην Ισπανία σήμαναν συναγερμό και έφεραν μεγαλύτερη ανησυχία στους κόλπους της Ευρωπαϊκής νεοφιλελεύθερης οικονομικής αυτοκρατορίας. Το... Κυβερνών Λαϊκό Κόμμα και οι Σοσιαλιστές έχασαν σημαντικές δυνάμεις, ενώ το Podemos και τα άλλα κόμματα ενάντια στη λιτότητα, που τοποθετούνται Αριστερά στο πολιτικό φάσμα, σημείωσαν μια επιβλητική νίκη στη Βαρκελώνη και έχουν την ευκαιρία να αναλάβουν τα ηνία και της Μαδρίτης μέσω συνεργασιών. (http://failedevolution.blogspot.gr/2015/05/blog-post_25.html) Πρόκειται σίγουρα για έναν πολιτικό σεισμό που ταρακούνησε το πολιτικό κατεστημένο της Ισπανίας.
Αξίζει να θυμηθούμε ότι και η Ελλάδα έχει περάσει από μια παρόμοια φάση. Ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε μια καθαρή νίκη στις ευρωεκλογές και μια σημαντική άνοδο στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν την ίδια περίοδο. Παρόλο που ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις περισσότερες από τις 13 περιφέρειες, κατάφερε να επικρατήσει στην πληθυσμιακά μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, την Αττική, ενώ επικράτησε και στην περιφέρεια των Ιονίων Νήσων. Λιγότερο από ένα χρόνο αργότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εθνικές εκλογές και σχημάτισε κυβέρνηση συνασπισμού.

Η Γερμανική πολιτική ελίτ και οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν ακόμα πιο πολύ για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ισπανία, καθώς η χώρα θα μπορούσε να ακολουθήσει το Ελληνικό μονοπάτι στις εθνικές εκλογές τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, οι μαριονέτες των πλουτοκρατών έχουν περιορισμένες επιλογές προκειμένου να αντιδράσουν σε μια Αριστερή "απειλή" και να αποτρέψουν ένα πιθανό ντόμινο (http://failedevolution.blogspot.gr/2014/12/blog-post_14.html), που θα μπορούσε να αποδειχθεί καταστροφικό για τα σχέδιά τους.

Όπως έχει ήδη αναλυθεί σε προηγούμενο άρθρο, φαίνεται ότι η μόνη επιλογή των ευρωκρατών όσον αφορά το Ελληνικό ζήτημα αυτή τη στιγμή, είναι να επιβάλλουν ενός είδους ελεγχόμενη χρεοκοπία χωρίς Grexit (http://failedevolution.blogspot.gr/2015/05/grexit_15.html). Ωστόσο, ούτε και αυτό το σενάριο θα είναι εύκολα εφαρμόσιμο από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο. Η Ελληνική κυβέρνηση δείχνει να έχει μια καθαρή και συμπαγή στάση (παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των συστημικών ΜΜΕ να δείξουν το αντίθετο), όσον αφορά τουλάχιστον την προτεραιότητα των υποχρεώσεών της. Η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει σε κάθε τόνο, ότι θα προτιμήσει να πληρώσει μισθούς και συντάξεις και όχι την επόμενη υποχρέωση στο ΔΝΤ, εφόσον οι δανειστές συνεχίσουν να εκβιάζουν σταματώντας την παροχή ρευστότητας.

Επιπλέον, η Αριστερή πλατφόρμα μιλάει ανοιχτά για ρήξη και για ενδεχόμενο επιστροφής σε εθνικό νόμισμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρόσφατο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, η γραμμή αυτή δεν πέρασε για λίγες ψήφους και επικράτησε η λογική του "έντιμου συμβιβασμού", δηλαδή κλείσιμο της συμφωνίας χωρίς υποχώρηση στις κόκκινες γραμμές.

Τα συστημικά ΜΜΕ στην Ελλάδα, άρχισαν και πάλι να κυκλοφορούν σενάρια περί πρόωρων εκλογών. Οι συστημικοί παπαγάλοι προσπαθούν να διαμορφώσουν καταστάσεις, επαναφέροντας το σενάριο της λίστας για τον ΣΥΡΙΖΑ (http://failedevolution.blogspot.gr/2015/04/blog-post_28.html). Σύμφωνα με το συγκεκριμένο σενάριο, ο Τσίπρας θα συγκροτήσει συγκεκριμένη λίστα εν όψει εκλογών, η οποία θα περιλαμβάνει τα ονόματα μόνο της μετριοπαθούς πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ, παραγκωνίζοντας την Αριστερή πλατφόρμα.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποτελέσει μια πιο "γρήγορη και καθαρή" μέθοδο για το νεοφιλελεύθερο κατεστημένο, ώστε να μεταλλάξει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κεντροαριστερό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (http://failedevolution.blogspot.gr/2015/05/blog-post_49.html), ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα μιας γενικής ανόδου της Αριστεράς στην Ευρώπη.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί τόσο εύκολα, στο σχετικά μικρό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τις Ισπανικές εθνικές εκλογές. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να μείνει ενωμένος και να αντέξει στον πόλεμο προπαγάνδας μέχρι τότε, οι πλουτοκράτες θα αρχίσουν να χάνουν τον έλεγχο της οικονομικής τους αυτοκρατορίας. Η Ευρώπη θα μπορούσε να αλλάξει πορεία και να αφήσει πίσω της το επικίνδυνο μονοπάτι που οδηγεί προς τη νέα Φεουδαρχία.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ