Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Ενημέρωση και Βίντεο από την παρέμβασή μας στο συνέδριο της ΚΕΔΕ

09-05-2015, ΟΜΙΛΙΑ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΕ

ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΔΕ
Το 3ήμερο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) έγινε στο Πόρτο Καράς 7-9/5 με 500 συνέδρους, τους 325 δημάρχους της χώρας και 175 δημοτικούς συμβούλους  που εκλέχτηκαν από τα συνέδρια των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων.
Στο συνέδριο εμφανίστηκαν 400, παρακολουθούσαν γύρω στους 280 και στην πρώτη.. κρίσιμη ψηφοφορία για την ΠΝΠ που έγινε την 3η μέρα συμμετείχαν 243. Στην πρόταση του προέδρου της ΚΕΔΕ (Πατούλη) κατά της άμεσης εφαρμογής της ΠΝΠ ψήφισαν υπέρ 185, κατά 57 ,  λευκά 1. Οι 10 της Λαϊκής Συσπείρωσης δεν ψήφισαν τίποτα, αλλά γράφτηκε στα πρακτικά της ΚΕΔΕ ότι ψήφισαν πρότασή τους (η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης δεν ακούστηκε στη διάρκεια της διαδικασίας της ψηφοφορίας, απλώς δήλωσαν οι ίδιοι ότι υπάρχει).
Στο συνέδριο την απόλυτη πλειοψηφία με βάση τα πλειοψηφικά συστήματα  εκλογής από το πρώτο επίπεδο των δημοτικών εκλογών, των ΠΕΔ, μέχρι την εκλογή του ΔΣ της ΚΕΔΕ (που έγινε σε προηγούμενο συνέδριο) έχει η παράταξη του Πατούλη (ΝΔ).
Η διαδικασία ήταν εκφυλιστική, αλλά η πολιτική τους γραμμή ήταν κυρίαρχη : αποδοχή και υπεράσπιση του Καλλικράτη και της χρησιμοποίησης των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, αποδοχή της ανταποδοτικότητας, της φορολεηλασίας (θέλουν να εισπράττουν αυτοί τον ΕΝΦΙΑ) και της διεκδίκησης μεγαλύτερων μεριδίων από κονδύλια  ΕΣΠΑ και αρμοδιοτήτων  για δράσεις με αυτά.
Κυριάρχησαν την πρώτη μέρα οι παρεμβάσεις των πολιτικών κομμάτων και η δεξίωση προς τιμή του Αβραμόπουλου με τους Μπάση και Νικολόπουλο. Το ΚΚΕ έκανε μια οργανωμένη παρέμβαση με συνθήματα (περίπου 30 άτομα κυρίως από τους εργαζόμενους στο Βοήθεια στο Σπίτι) που φώναζαν. Η πρώτη μέρα ήταν η μαζικότερη και σημαντική
λόγω  προσέλευσης  πολιτικών αρχηγών, κυβερνητικών παραγόντων και προσωπικοτήτων, συγκέντρωσε το σύνολο των καναλιών και τα φώτα της δημοσιότητας.
Τη δεύτερη μέρα έγιναν παρεμβάσεις των παρατάξεων, όπου κυριάρχησε το θέμα της ΠΝΠ  και κάποιες ομιλίες δημάρχων. Οι θεματικές έγιναν χωρίς μαζική συμμετοχή και το συνέδριο έληξε την 3η μέρα πιο νωρίς με την ψηφοφορία για την ΠΝΠ στις 11 πμ  με συμφωνία όλων των παρατάξεων, γιατί προέβλεπαν ότι θα τους φύγει ο κόσμος μετά. Οι σύνεδροι του ΣΥΡΙΖΑ θυμήθηκαν να αποχωρήσουν 2 ώρες μετά την ψηφοφορία για την ΠΝΠ, αφού κάθισαν και στην επόμενη φάση των ομιλιών,  καταγγέλλοντας ότι η προηγούμενη διαδικασία της ψηφοφορίας ήταν αντιδημοκρατική. 
Η πρόταση Πατούλη πλειοψήφησε μεν, αλλά συγκέντρωσε λιγότερο από το 50% των μελών του συνέδριου, αφού στην ψηφοφορία συμμετείχε οριακά λίγο από το 50% των συνέδρων.  Δείτε τα ψηφίσματα του συνέδριου εδώ http://www.kedke.gr/?p=10573
Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Δεν το οργανώσαμε και πολύ καλά. Δεν πήραμε έγκαιρα μέτρα για τη δική μας συμμετοχή και παρέμβαση. Βέβαια πολλοί δήμοι δεν έδιναν και τα έξοδα για τη συμμετοχή των συμβούλων μας ως παρατηρητών (Περιστέρι, Αγ. Ανάργυροι, Ζωγράφου), όπως έγινε σε άλλους (Βύρωνας, Ν. Ηράκλειο, Πετρούπολη).  Έγινε μια προσπάθεια να γίνει συνάντηση των δημοτικών μας συμβούλων για τα θέματα της προετοιμασίας,  αλλά η συμμετοχή ήταν μικρή ( μόνο 3 σύμβουλοι).
Συζητήθηκε και προέκυψε η κοινή ανακοίνωση των 23  δημοτικών κινήσεων για το συνέδριο, που είναι θετικό βήμα.
Η ανακοίνωση μοιράστηκε στους συνέδρους την πρώτη μέρα και την επόμενη. Δεν υπήρχε όμως μια κινηματική παρέμβαση παρότι: Έγινε μια προσπάθεια να ανέβουν ομαδικά από τη Συνέλευση του Καματερού, αλλά δεν έγινε κατορθωτό. Επίσης, έγινε προσπάθεια να έλθουν και από το Συντονιστικό των επιτροπών αγώνα για τις Σκουριές, που δεν έγινε τελικά συνεδρίασή του έγκαιρα. Ενώ, η  Επιτροπή Αγώνα Πολύγυρου πήρε απόφαση να καταθέσει ένα ψήφισμα για τις Σκουριές στην θεματική για το περιβάλλον.
Τελικά από τους δημοτ. συμβούλους των κινήσεων μας ανέβηκαν και συμμετείχαν μόνο οι σ. Σμήλιος, Ταβουλάρης και Τζιορτζιώτης και από τους εργαζόμενους στους ΟΤ«Α» ο σ. Λοΐζος και ο σ. Αδαμόπουλος.
Την δεύτερη μέρα μας απέκλεισαν να μιλήσουμε όταν μίλαγαν οι εκπρόσωποι των παρατάξεων, αλλά την τρίτη μέρα το πρωί λίγο πριν την ψηφοφορία με δική μας επιμονή, έδωσαν το λόγο σε μένα (Σταύρος Τζ).
Επίσης, ο σ. Μίμης Ταβ. έδωσε συνέντευξη σε ένα ραδιοφωνικό σταθμό εκ μέρους των κινήσεων.
Αν κρίνουμε από προηγούμενα συνέδρια, είναι η πρώτη φορά που είχαμε μια συλλογική παρουσία με ανακοίνωση και ομιλία, παρά τις δυσκολίες και τη λειψή προετοιμασία και βέβαια θα μπορούσαμε και καλύτερα.
Σταύρος Τζορτζιώτης
 ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΒΥΡΩΝΑ <arpavirona@gmail.com>

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ