Σάββατο 16 Μαΐου 2015

ΣτΕ: Οριστική λύση για 800.000 αυθαίρετα

Το ΣτΕ έκρινε συνταγματική την «τακτοποίηση» χιλιάδων αυθαιρέτων και ημιυπαιθρίων που έγινε το 2013.
Ήσυχοι, τουλάχιστον για τα επόμενα 30 χρόνια, θα μπορούν να κοιμούνται οι πάνω από 800.000 ιδιοκτήτες που έσπευσαν να «τακτοποιήσουν» τις χιλιάδες αυθαίρετες κατασκευές και ημιυπαίθριους χώρους μέσω του Ν. 4178/13, καθώς η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, έκρινε συνταγματικά ανεκτές τις ρυθμίσεις του σε σχετική «πιλοτική» δίκη με... πλήρη σύνθεση, λόγω της μείζονος σπουδαιότητας του ζητήματος.
Αντίθετα, ανήσυχοι θα εξακολουθήσουν να είναι όσοι είχαν σε βάρος τους πριν από τις 14/10/2013 (έναρξη ισχύος Ν. 4178/13), αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις που είχαν κρίνει τις κατασκευές τους αυθαίρετες και κατεδαφιστέες.
Η προσπάθεια του Ν. 4178/13 να «τακτοποιήσει» και τις περιπτώσεις αυτές κρίθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, αντισυνταγματική, οπότε δύσκολα θα αποφευχθεί η κατεδάφιση. Βέβαια για τις περιπτώσεις αυτές, η προηγούμενη κυβέρνηση «διαισθανόμενη» το συνταγματικό πρόβλημα, προώθησε πρόσφατα τροπολογία που εξαιρούσε από την «τακτοποίηση» όσα κρίθηκαν αυθαίρετα με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις.
Οι προϋποθέσεις
Ωστόσο στη διάταξη αυτή υπήρχαν ορισμένες προϋποθέσεις και εξαιρέσεις, με συνέπεια να μπορούν να επωφεληθούν από τις διατάξεις για την «τακτοποίηση» και όσοι είχαν προλάβει να ξεκινήσουν τις σχετικές διαδικασίες, πληρώνοντας το σχετικό παράβολο.
Η αντισυνταγματικότητα της επίμαχης «τακτοποίησης» του Ν. 4178/13, διαπιστώνεται πάντως στην απόφαση του ΣτΕ γενικά χωρίς άλλα περιθώρια και εξαιρέσεις καθώς παραβιάζουν τις συνταγματικές αρχές της διάκρισης των εξουσιών, της παροχής αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας και της υποχρέωσης του κράτους να συμμορφώνεται στις δικαστικές αποφάσεις. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να κριθεί στο άμεσο μέλλον από το ΣτΕ η συνταγματικότητα και της νεότερης αυτής ρύθμισης.
Στην πράξη, ο Ν. 4178/13 έδωσε τη δυνατότητα να «τακτοποιηθούν» πάνω από 41 εκατ. τ.μ. αυθαίρετων κατασκευών, που αφορούν σύμφωνα με εκτιμήσεις της πολιτείας πάνω από 1 εκατ. ιδιοκτήτες, όπως αναφέρεται στην απόφαση 1858/15 του ΣτΕ.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ