Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Αντίσταση Πολιτών Δυτικής Ελλάδας: Η κινδυνολογία της περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας για τα έργα και η αναζήτηση ευθυνών

Με αφορμή δημοσιεύματα επικαλούμενα δηλώσεις στελεχών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας 
Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εφημερίδας «Πελοπόννησος» στις 14 και 15 Μαΐου «μεγάλα έργα της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω της ιδιότυπης στάσης πληρωμών στα προγράμματα ΕΣΠΑ με ευθύνη της σημερινής Κυβέρνησης». Μάλιστα, δημοσιεύονται δηλώσεις του γενικού διευθυντή Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Δημήτρη Καραβίδα και του αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Γρηγόρη Αλεξόπουλου που εκφράζουν την αγωνία τους για τη συνέχιση των έργων. 
Να ενημερώσουμε τα στελέχη της Περιφέρειας πως το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων (ΠΔΕ 2015) περιλαμβάνει το σύνολο των πιστώσεων που αιτήθηκε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για τη χρηματοδότηση των έργων της και «αγγίζει» το ποσό των 62 εκατ. ευρώ. Τα τελευταία χρόνια, η έκδοση του γινόταν μεταξύ Μαΐου και αρχές Ιουνίου. Για πρώτη φορά φέτος έπειτα από πολλά χρόνια το ΠΔΕ 2015 εκδόθηκε στα τέλη του Απριλίου. Για τη σύγκριση, το 2014 εκδόθηκε στα τέλη του Ιουλίου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ομαλή και απρόσκοπτη χρηματοδότηση των έργων ΕΣΠΑ. Επιπλέον, στις 13 Μαΐου εγκρίθηκε εντός των προθεσμιών και σε πολύ σύντομο χρόνο από τον υπουργό Γ. Σταθάκη η κατανομή πάνω από 13 εκατ. από το ΠΔΕ, ενώ από την αρχή του έτους έχουν πληρωθεί περίπου 30 εκατ. ευρώ για τα έργα. Η Διεύθυνση Προγραμματισμού της Περιφέρειας πρέπει να αναζητήσει αλλού τους λόγους και τις αιτίες που τα έργα της σταματούν ή κάνουν τους τριπλάσιους χρόνους για να ολοκληρωθούν. Συνεπώς, τίθεται το ερώτημα: πού ανακάλυψε η Διεύθυνση Προγραμματισμού και ο αντιπεριφερειάρχης την ασφυξία και τη στάση πληρωμών; 
Η Αντίσταση Πολιτών Δυτικής Ελλάδας, με δελτίο Τύπου (στις 30/3/2015)[1], ανέδειξε το πρόβλημα της «τρύπας» του ΠΔΕ ύψους 112 εκατ. ευρώ που ζήτησε η περιφερειακή αρχή να εγκριθεί από το περιφερειακό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στον Πύργο στις 30 Μαρτίου, αφού οι πιστώσεις του προγράμματος, για το 3ο και το 4ο τρίμηνο του 2015 είναι μηδενικές.
Το μεγάλο ερώτημα, λοιπόν, που θέσαμε στην Περιφερειακή Αρχή, δίχως να έχουμε λάβει ακόμα και σήμερα απάντηση είναι: Ποια θα είναι η εξέλιξη των μεγάλων έργων της περιοχής, όπως η διάνοιξη της Κανακάρη, η μίνι Περιμετρική και η παράκαμψη της Χαλανδρίτσας, καθώς και πλήθος έργων για τα οποία δεν υπάρχουν επαρκείς πιστώσεις;
Τονίσαμε και τότε «πως το ύψος της χρηματοδότησης είναι γνωστό από πέρυσι με σχετικό νόμο και ερμηνευτικές εγκυκλίους του αρμόδιου υπουργείου, αλλά η Περιφέρεια συνεχίζει να υπογράφει συμβάσεις και να δημιουργεί νομικές (και άρα οικονομικές) δεσμεύσεις ακόμα και σήμερα, παρά το γεγονός πως το υπουργείο Ανάπτυξης έχει ζητήσει εδώ και μήνες την εξυγίανση του προγράμματος και τη μη ένταξη νέων έργων. Χαρακτηριστικό των παραπάνω είναι ότι τον Μάρτη του 2014, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ήταν η δεύτερη περιφέρεια της χώρας σε δέσμευση (συμβασιοποίηση) πόρων (overbooking) σε ποσοστό 170%». 
Επομένως, η ίδια η περιφερειακή αρχή, δημιουργεί στον εαυτό της οικονομική ασφυξία, προσπαθώντας από τον ίδιο «κουμπαρά» να πληρώσει έργα από δύο ΕΣΠΑ. Πιθανόν να μην έχει καταλάβει ότι στην εποχή της κρίσης τα διαθέσιμα χρήματα δεν είναι για σπατάλες και ψηφοθηρικού χαρακτήρα εντάξεις και ικανοποιήσεις ημετέρων.

Το γραφείο Τύπου

[1] https://antistashpolitwn.wordpress.com/2015/03/30/%CE%B7-%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CF%83/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ