Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Αγρίνιο – Καρπενήσι : Να μην ξεκινήσει ο δρόμος από το Ρουπακιά ζητά ο δήμος Αγρινίου

Mεγάλο θέμα φαίνεται ότι έχει προκύψει από το σχεδιασμό και κυρίως τη χάραξη του έργου «Βελτίωση Ε.Ο Αγρινίου– Καρπενησίου (κατά τμήματα) – Τμήμα Αγρίνιο – Αγ. Βλάσης». Το θέμα συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου μετά από αίτημα 104 κατοίκων της περιοχής του Ρουπακιά και του Αϊ Γιάννη Ρηγανά, από όπου θα διέλθει το... πρώτο τμήμα του οδικού τμήματος 7,15χλμ που θα παρακάμπτει το Αγρίνιο και την Καμαρούλα. Ωστόσο η χάραξη του δρόμου και οι απαλλοτριώσεις έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στην περιοχή, με αποτέλεσμα 104 κάτοικοι της περιοχής να ζητούν την παρέμβαση του δήμου Αγρινίου στο Υπ. Υποδομών. Σημειωτέον ότι κάποιοι πολίτες έχουν ήδη προσφύγει στο ΣτΕ.
Ο δήμος Αγρινίου αποφάσισε κατά πλειοψηφία με την αντιπολίτευση να μην πείθεται από την εισήγηση του δημάρχου Γ. Παπαναστασίου, να ζητήσει η κατασκευή του δρόμου των 7,15χλμ να ξεκινήσει από την περιοχή του δρόμου Αγρινίου – Θέρμου μέσω Αβόρανης και συγκεκριμένα από την περιοχή των Lidl μέχρι την Καμαρούλα, ώστε να δοθεί χρόνος για να γίνουν είτε οι απαραίτητες βελτιώσεις – τροποποιήσεις στη χάραξη, είτε να μετατεθεί συνολικά νοτιότερα το πρώτο τμήμα του δρόμου που διέρχεται από την περιοχή του Ρουπακιά, μιας και όπως εκτίμησε ο δήμαρχος Αγρινίου το έργο θα μετατεθεί για το νέο ΕΣΠΑ. Ωστόσο στη συνέχεια μίλησε και για σκοπιμότητα απένταξης του έργου, απορώντας γιατί ο ανάδοχος του έργου δεν ξεκίνησε την κατασκευή από το βορειότερο τμήμα του δρόμου που δεν υπάρχουν έντονα προβλήματα με τις απαλλοτριώσεις.
Ένταση με Μοσχολιό
Ο Γ. Παπαναστασίου στη εισήγησή του επιτέθηκε στην προηγούμενη δημοτική αρχή λέγοντας ουσιαστικά ότι ήταν απούσα από τους σχεδιασμούς του Υπουργείου χωρίς να εκφράσει γνώμη για το τι έπρεπε να γίνει για τη χάραξη του δρόμου. Έφερε μάλιστα ως επιπλέον παραδείγματα το γεγονός ότι ο δήμος επέστρεψε στο Υπουργείο να πραγματοποιήσει το έκτρωμα της αναδιαρρύθμισης της Εθνικής Οδού καθώς επίσης και το γεγονός ότι ο σχεδιασμός του έργου του ποδηλατοδρόμου μέχρι τον Αϊ Γιάννη Ριγανά ήταν προβληματικός σε βαθμό που τελικά το έργο απεντάχθηκε από το ΕΣΠΑ. «Έχετε καταστρέψει την πόλη με την αδιαφορίας σας» είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπαναστασίου με τον Π. Μοσχολιό να απαντά πως ο δήμος είχε στείλει αίτημα προς το Υπουργείο ζητώντας ο δρόμος να μετατεθεί νοτιότερα και υποστήριξε ότι το Υπουργείο διαβεβαίωσε για παρεμβάσεις στη μελέτη ώστε να υπάρξει ένα σχεδιασμός που να δημιουργεί λιγότερα προβλήματα. Πράγμα που φυσικά δεν έγινε. Ο Π. Μοσχολιός πάντως χαρακτήρισε απαράδεκτη και τη χάραξη και τη μελέτη, ωστόσο δήλωσε πως δεν πείθεται από την εισήγηση του δημάρχου και εξέφρασε την ανησυχία του για πιθανή απένταξη του έργου. Εκτίμησε μάλιστα ότι σε ένα έργο τέτοια υφής που είναι ενταγμένο στα διευρωπαϊκά δίκτυα δεν μπορεί να γίνει παρέμβαση για να προωθηθεί το έργο κατά τμήματα.

Σε ανάλογο τόνο και οι άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης που εξέφρασαν την ανησυχία τους για την πιθανή απένταξη του έργου, σημειώνοντας ότι πρέπει το έργο πρέπει να προχωρήσει εκτιμώντας τη σπουδαιότητά του. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Στ. Μερμίγκης από την πλευρά του «Ανυπότακτου Αγρινίου» έκανε μια αναφορά με νόημα λέγοντας ότι οι τρεις πρόεδροι του ΤΕΕ, νυν και πρώην, που υπάρχουν στο δημοτικό συμβούλιο, θα έπρεπε να διαφωτίσουν καλύτερα το Σώμα για ένα τέτοιο θέμα και πρότεινε την αναβολή του θέματος ώστε εξεταστεί ενδελεχώς.

Πάντως ο Γ. Παπαναστασίου επιχείρησε να πείσει ότι ούτως ή άλλως υπάρχει κίνδυνος απένταξης του έργου, λέγοντας ότι είναι πολιτική η απόφαση για απένταξη και πως επί του προκειμένου δεν πρόκειται για κάποιον μεγάλο σχεδιασμό που αφορά την σύνδεση του Αγρινίου με το Καρπενήσι. Αποκάλυψε μάλιστα ότι υπάρχει προμελέτη μόνο για το τμήμα από το σημείο που τελειώνει το παρών έργο μέχρι την Τσάκλα. Είπε χαρακτηριστικό ότι στην καλύτερη περίπτωση θα ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ και θα κατασκευαστεί μέχρι το… 2022! Από εκεί πέρα για το υπόλοιπο τμήμα του οδικού άξονα δεν έχει γίνει το παραμικρό. Τέλος τόνισε ότι η πρότασή του για έναρξη των εργασιών στο δεύτερο τμήμα είναι η μόνη λύση για να μην απενταχθεί το έργο και γίνουν οι απαραίτητες βελτιώσεις ή όπως είπε μια και ο δρόμος είναι διευρωπαϊκός θα πρέπει να εξεταστεί πως το πρώτο τμήμα του έργου αυτού θα συνδεθεί με την μελλοντική σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό.

Δ.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ