Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Βαρουφάκης: Θα έπρεπε να εκδώσουμε IOUs σε ευρώ μετά τα capital controls

Εξαιρετικά επικριτικός απέναντι στο Eurogroup εμφανίσθηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στο περιοδικό Newstatesman. O ίδιος αποκάλυψε ότι πρότεινε την εισαγωγή υποσχετικών (IOUs) αν οι δανειστές προχωρούσαν σε κλείσιμο των τραπεζών και άλλα μέτρα αλλά δεν... εισακούσθηκε.
Η Ευρωζώνη μπορεί να υποβάλλει τους όρους της στην Ελλάδα γιατί δεν φοβάται πλέον το Grexit καθώς είναι πεπεισμένη ότι οι τράπεζες της είναι προφυλαγμένες από ενδεχόμενη χρεοκοπία των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων, τονίζει.
Παρ” όλα αυτά ο ίδιος πίστευε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αντιδράσει σε περίπτωση που η ΕΚΤ ανάγκαζε τις τράπεζες να κλείσουν.
Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι είχε προειδοποιήσει το κυβερνητικό συμβούλιο ότι η ΕΚΤ θα έκλεινε τις τράπεζες για να εξαναγκάσει την Ελλάδα να φτάσει σε συμφωνία.
Όταν αυτό συνέβη, ο ίδιος ήταν προετοιμασμένος να κάνει τρία πράγματα. Πρώτον, να εκδώσει υποσχετικές IOUs σε ευρώ που θα χρησιμοποιούνταν σαν δεύτερο νόμισμα, να κουρέψει τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούσε η ΕΚΤ, μειώνοντας το ελληνικό χρέος, και να αποκτήσει τον έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδας από την ΕΚΤ.
Ο κ. Βαρουφάκης ήταν πεπεισμένος πως αυτός ήταν ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να πετύχει η Ελλάδα το καλύτερο δυνατόν deal.
O πρώην υπουργός δήλωσε στο βρετανικό περιοδικό ότι το βράδυ του δημοψηφίσματος, ο σκληρός πυρήνας της κυβέρνησης, αποτελούμενος από 6 άτομα, τοποθετήθηκε απέναντι στο σχέδιο Βαρουφάκη και με ψήφους 4 εναντίον 2 το απέρριψε. Επίσης, δεν μπόρεσε να πείσει τον κ. Τσίπρα.
Ο ίδιος επιθυμούσε το τρίπτυχο των μέτρων να είχαν υιοθετηθεί μια εβδομάδα νωρίτερα όταν επιβλήθηκαν τα capital controls, αναφέρει το περιοδικό.
Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, ο πρωθυπουργός αποδέχθηκε πως ότι κι αν η άλλη πλευρά έκανε, η ελληνική πλευρά δεν θα μπορούσε να αντιδράσει με τρόπο που θα προκαλούσε σημαντικά προβλήματα στην άλλη.
Κι όταν φτάσεις σ’αυτό το σημείο «σταματάς να διαπραγματεύεσαι,» τονίζει ο πρώην υπουργός στο Newstatesman.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ