Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

Με αφορμή μια ανακοίνωση μελών της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλ/νιας

Είδα χθες το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας (όπως αναφέρετε εδω) και αυτό που κατάλαβα, είναι ένα: Το «ΚΑΛΕΣΜΑ-ΕΝΟΤΗΤΑΣ-ΣΤΗΡΙΞΗΣ-ΑΓΩΝΑ» που το συγκεκριμένο όργανο απευθύνει, είναι ένα εσωτερικό κομματικό κάλεσμα, το οποίο αφορά τα στελέχη και τα μέλη του συγκεκριμένου κόμματος (και μάλιστα όχι όλα, αφού υπογράφεται από ένα μόνο μέρος της Νομαρχιακής Επιτροπής) και με καμία ανάγνωση δεν αφορά την κοινωνία και τους αγώνες της. Η δημόσια κοινοποίηση του, κατά την εκτίμηση μου, επιδιώκει...μόνο και μόνο την διασπορά ψευδαισθήσεων, τις οποίες, τα μέλη του Νομαρχιακού οργάνου που το υπογράφουν, διατηρούν και σπεκουλάρουν με στόχο την αποσυσπείρωση του Λαϊκού Μετώπου που ανασυντάσσεται για ένα ΟΧΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ.
Η σύνταξη του συγκεκριμένου κειμένου, η αλληλουχία της επιχειρηματολογίας του και το τελικό του συμπέρασμα επιχειρεί την υποταγή του λαϊκού κινήματος σε μια «ιστορία που διαρκεί πολύ» γεμάτη με ψιθύρους και ουρλιαχτά εξαθλιωμένων ανθρώπων, που ούτε για μια στιγμή δεν παραδόθηκαν στις διεθνείς και τοπικές εμπορικές φίρμες, οι οποίες άνοιξαν το μαγαζάκι τους στην πλάτη τους, για να πουλήσουν ηγεμονία, υποταγή και ψευδαισθήσεις. Μαγαζάκια και συμφέροντα που στήριξαν την ύπαρξή τους στην αλλαγή της συνεταιριστικής τους ταμπέλας μόνο.
Τις αποδείξεις για όλα αυτά τις βρίσκουμε παντού γύρω μας. Με σαφή, ξεκάθαρο και διαφανή τρόπο και στο συγκεκριμένο κείμενο, το οποίο ξεκινάει επαναδιατυπώνοντας το δίπολο των ημερών: Από τη μια «οι πολύ δύσκολες συνθήκες» κι από την άλλη η «κυβέρνηση της ριζοσπαστικής αριστεράς» με στόχο τον a priori ορισμό της σημερινής μνημονιακής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ + ΑΝΕΛ ως «ριζοσπαστικής» και «αριστερής».
Όμως η σημερινή συγκυβέρνηση ούτε «αριστερή» είναι, ούτε «ριζοσπαστική».

Μία «αριστερή κυβέρνηση» για να είναι «αριστερή», οφείλει να αντιμάχεται και όχι να νομοθετεί την αδικία, τις βαθιές ανισότητες και τις διακρίσεις που απορρέουν από την ταξική δομή της καπιταλιστικής κοινωνίας. Το αντίθετο μάλιστα. Μια «αριστερή κυβέρνηση οφείλει να επιχειρεί συντονισμένα και μεθοδικά την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και τον κεντρικό σχεδιασμό της ανάπτυξης, να θέτει φραγμούς στην παγκοσμιοποίηση και τον διεθνή ανταγωνισμό των οικονομιών, και να αντιστέκεται με όλες τις δυνάμεις της στην απορρύθμιση των εργατικών σχέσεων, και την όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων. Η σημερινή συγκυβέρνηση, όπως είναι εύκολα αντιληπτό σε όλους, με τους προαπαιτούμενους νόμους του 3ου Μνημονίου που ψήφισε την προηγούμενη Τετάρτη και που παρόμοιους θα συνεχίσει να ψηφίζει και να εφαρμόζει, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ορισθεί ως «αριστερά».
Μια «ριζοσπαστική κυβέρνηση» σχεδιάζει και υλοποιεί τη ρήξη με το παρελθόν και το κατεστημένο και δεν επιχειρεί να διερμηνεύσει με εργαλεία τις φοβίες και τις πολιτικές και οικονομικές ανασφάλειες του παρελθόντος κατεστημένου την κάθε ριζοσπαστικοποιημένη λαϊκή εντολή από την επομένη μέρα μάλιστα της διατύπωσης της. Προωθεί και εφαρμόζει ριζικές αλλαγές στην οικονομία, στην κοινωνία και την πολιτική, με αποφασιστικές μεθόδους, με αδιάλλακτη ανυποχώρητη στάση και πρακτική. Η σημερινή συγκυβέρνηση, όπως είναι εύκολα αντιληπτό σε όλους, με όσα σχεδίασε, υλοποίησε και αποδέχθηκε κατά τους έξι μήνες της λειτουργίας της, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ορισθεί ως «ριζοσπαστική».
Μια «ριζοσπαστική κυβέρνηση της αριστεράς» ούτε εκβιάζεται, ούτε υποτάσσεται. Αποκρούει τον εκβιασμό, αρνείται την υποταγή, «αναβαπτίζεται» στη λαϊκή εντολή και συνεχίζει το έργο της. Αυτό σημαίνει ότι μοναδικό της μέλημα είναι το συμφέρον των λαϊκών στρωμάτων, των εργαζομένων και των ανέργων, που αποτελούν την πλειοψηφία της χώρας.
Αντιπαρέρχομαι όλη την υπόλοιπη κακή λογοτεχνική φλυαρία της συγκεκριμένης ανακοίνωσης, αφού στη λογοτεχνία υπάρχουν αισθητικά ασύγκριτα καλύτερες περιγραφές της κολάσεως, καθώς και των δρόμων που οδηγούν σε αυτή (συνιστώ την «Θεία κωμωδία» του Δάντη), για να σταθώ για λίγο στην παρακάτω παράγραφο της ανακοίνωσης:
«Χωρίς καμία διάθεση ωραιοποίησης του αποτελέσματος», λέει το κείμενο, «και με σημαντική παρακαταθήκη το μεγάλο ΟΧΙ που είπε ο λαός μας και η νεολαία του στο δημοψήφισμα της 12ης Ιουλίου (Δικό μας, στις 5 Ιουλίου δεν έγινε τίποτε ρε παιδιά; ), δώσαμε μια περήφανη και σκληρή μάχη για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».
Εδώ, πέρα απ’ το ότι υπάρχει μια αντίφαση εν τοις όροις: «χωρίς καμία διάθεση ωραιοποίησης του αποτελέσματος» από τη μια, και «δώσαμε μια περήφανη και σκληρή μάχη για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα» από την άλλη, και η οποία φυσικά και συνιστά ωραιοποίηση του αποτελέσματος, αξίζει να σημειώσουμε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου..... επ’ ουδενί δεν αποτελεί παρακαταθήκη της κυβέρνησης Τσίπρα, αλλά και των υποστηρικτών της, για τους τρεις παρακάτω λόγους:
1) Γιατί στην πρώτη παράγραφο του κοινού ανακοινωθέντος της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της δημοκρατίας «Η πρόσφατη ετυμηγορία του Ελληνικού Λαού δεν συνιστά εντολή ρήξης, αλλά εντολή συνέχισης και ενίσχυσης της προσπάθειας για την επίτευξη μιας κοινωνικώς δίκαιης και οικονομικώς βιώσιμης συμφωνίας» επιχειρήθηκε η αλλοίωση της ερμηνείας της ετυμηγορία του Ελληνικού Λαού, με στόχο την πλήρη διαστρέβλωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος.
2) Γιατί η συμφωνία που τελικά υπογράφτηκε, ούτε καν αυτή την διαστρέβλωση δεν εξυπηρετεί
3) Γιατί το μεγάλο ΟΧΙ, που είπε ο λαός μας και η νεολαία μας είναι ένα ΟΧΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ.
Κλείνοντας, και με τον προσήκοντα σεβασμό στους συμπολίτες μου που υπογράφουν την συγκεκριμένη ανακοίνωση, ας μου επιτραπεί να διορθώσω την τελευταία πρόταση του κειμένου ως εξής: Η ιστορία διαρκεί πολύ και η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ είναι ακόμη στην αρχή της κυβερνητικής επιλογής της για την νομοθέτηση και στήριξη του πιο άγριου μνημονίου που σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε σε αυτή τη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ