Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

«Βόμβα» στις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων! Καταργείται η θεμελίωση με 25ετία – Τι φέρνει το νέο μνημόνιο

Διπλή ανατροπή για τις συντάξεις όλων των ασφαλισμένων και κυρίως των δημοσίων υπαλλήλων ήρθε στο «και πέντε» της ψήφισης των πρώτων μέτρων του νέου Μνημονίου.
Για το θέμα είχε γράψει η aftodioikisi.gr, αναφερόμενη συνολικά για τις αλλαγές στις συντάξεις που θα λαμβάνουν... από εδώ και στο εξής οι πολίτες.
Με διάταξη της τελευταίας στιγμής, αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων για όσους έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης από την 1η/1/2015. Η σχετική ρύθμιση που προβλέπεται στο νόμο Λοβέρδου – Κουτρουμάνη (ν.3863/10) ανατρέπει τα θεμελιωμένα δικαιώματα καθώς από το νέο σύστημα δεν θα εξαιρεθούν όσοι έχουν συμπληρώσει και την ηλικία και το χρόνο ασφάλισης πριν από το 2015, και βάσει του νόμου 3863 είχαν το δικαίωμα να αποχωρήσουν και μετά το 2015, χωρίς όμως να τους επηρεάσουν οι αλλαγές στον υπολογισμό της σύνταξης, τονίζει με δημοσίευμά της η εφημερίδα «Ελευθέρος Τύπος».

Το νέο σύστημα υπολογισμού των συντάξεων που θα ισχύσει για όλους ανεξαιρέτως τους ασφαλισμένους σε Δημόσιο, ΙΚΑ, Ταμεία ΔΕΚΟ, Τραπεζών, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, οι οποίοι έχουν υποβάλλει αιτήσεις αποχώρησης από την 1η/1/2015 και μετά, προβλέπει ότι το τελικό ποσό θα είναι το άθροισμα τριών επιμέρους «συντάξεων»:

1. Ενα τμήμα σύνταξης θα αντιστοιχεί στα έτη ασφάλισης που έχουν πραγματοποιήσει οι ασφαλισμένοι μέχρι τις 31/12/2010 και θα υπολογιστεί με ό,τι προβλέπει η νομοθεσία του κάθε Ταμείου, δηλαδή θα υπολογιστεί με το «παλιό σύστημα».

2. Ενα τμήμα σύνταξης θα αντιστοιχεί στα έτη ασφάλισης από το 2011 και μετά και θα υπολογιστεί με μειωμένους συντελεστές και με βάση τις εισφορές και τις συνολικές αποδοχές των εργαζομένων από το 2011 μέχρι το έτος που συνταξιοδοτούνται. Αυτό είναι η αναλογική σύνταξη και το ποσό είναι συνάρτηση του χρόνου ασφάλισης, των αποδοχών και των εισφορών που έχουν πληρώσει οι εργαζόμενοι από το 2011 και μετά.

3. Ενα τμήμα σύνταξης θα είναι από το βασικό ποσό των 360 ευρώ, που όμως δεν θα είναι ολόκληρο, αλλά θα αντιστοιχεί στα έτη ασφάλισης που έχουν οι εργαζόμενοι μετά το 2011 και θα διαιρείται με τα συνολικά έτη ασφάλισης που έχουν κατά τη συνταξιοδότησή τους. Για παράδειγμα, εργαζόμενος που συνταξιοδοτείται με 30 έτη, εκ των οποίων τα 5 από το 2011 ως το 2015, θα πάρει τα 5/30 από τη βασική των 360 ευρώ, δηλαδή θα πάρει 60 ευρώ.

Ειδικά για τους δημοσίους υπαλλήλους, η εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων με κριτήριο το πότε υποβάλουν «αίτηση αποχώρησης» οδηγεί στην ουσία στην κατάργηση της θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος με βάση την 25ετία και μετά την ανατροπή στον υπολογισμό της σύνταξης έρχονται και ανατροπές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης με το επόμενο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή ως την επόμενη Τετάρτη 22 Ιουλίου.

Στο Δημόσιο το κριτήριο για τον υπολογισμό της σύνταξης είναι το έτος θεμελίωσης, δηλαδή οι υπάλληλοι παίρνουν σύνταξη με τον τρόπο υπολογισμού που ισχύει το έτος που συμπληρώνουν την 25ετία. Η πλειονότητα των υπαλλήλων λοιπόν έχουν συμπληρωμένη την 25ετία ως το 2014 και, ως εκ τούτου, ακόμη και αν υπέβαλαν αίτηση μετά το 2015 που ισχύει το νέο σύστημα, δεν θα επηρεάζονταν από τις αλλαγές.

Με τη διάταξη – αστραπή όμως που ψηφίστηκε στη Βουλή, το κριτήριο για τον υπολογισμό των συντάξεων και στο Δημόσιο, όπως και σε όλα τα άλλα Ταμεία, δεν θα είναι το έτος που θεμελιώνεται συνταξιοδοτικό δικαίωμα, αλλά η ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Ετσι όποιος κάνει αίτηση από την 1η/1/2015 και μετά, θα πάρει σύνταξη με το νέο σύστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ