Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Ερώτηση Νίκης Φούντα για τις προτάσεις του συνδέσμου «Ήλιος» για τα φωτοβολταϊκά;

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό
Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Θέμα: Θα υιοθετηθούν οι προτάσεις του συνδέσμου «Ήλιος» για τα φωτοβολταϊκά;
Κύριε Υπουργέ,  
Οι τελευταίες αποφάσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την αναθεώρηση των εγγυημένων τιμών πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, έφεραν μεγάλες ανατροπές σε όσους τα προηγούμενα χρόνια προέβησαν σε επενδύσεις μεγάλης ή μικρής κλίμακας στον κλάδο των φωτοβολταϊκών. Ο σύνδεσμος «Ήλιος» που αφορά επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των φωτοβολταϊκών έχει καταθέσει από τα μέσα Μαρτίου στο Υπουργείο συγκεκριμένη πρόταση για την ανάπτυξη του κλάδου, η οποία μάλιστα δεν επιβαρύνει όπως υποστηρίζουν τα δημόσια οικονομικά αλλά ....
επιτρέπει την αποκόμιση κέρδους σε όσους πολίτες εγκατέστησαν ή πρόκειται να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά επιτρέποντας έτσι και την επιβίωση ενός επαγγελματικού κλάδου που γνώρισε ιδιαίτερη ανάπτυξη τα προηγούμενα χρόνια, με τις ευλογίες των κυβερνήσεων και σήμερα κινδυνεύει με αφανισμό.

Συγκεκριμένα η πρόταση αναφέρεται στη θέσπιση του πλαισίου της ιδιοκατανάλωσης (ή αλλιώς net metering), περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου που έδωσε το ΥΠΕΚΑ σε διαβούλευση στις 16/4/2013, μέτρο για το οποίο δεσμεύθηκε και ο ίδιος ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ στο γραπτό χαιρετισμό που απέτεινε σε ημερίδα του Συνδέσμου στις 20/4/2013.
Με πρόσφατη επιστολή του, ο Σύνδεσμος ενίσχυσε την κοινωνική διάσταση του μέτρου, προτείνοντας το πλεόνασμα της ενέργειας να πιστώνεται στους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου και ζήτησε από το Υπουργείο να δεσμευθεί με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Έτσι το Υπουργείο έχει στα χέρια του μια ολοκληρωμένη πρόταση που μπορεί να επανεκκινήσει την αγορά δημιουργώντας θέσεις εργασίας, να προστατεύσει τους καταναλωτές από τις επερχόμενες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος, συνέπεια της ήδη ανακοινωμένης απελευθέρωσης των τιμολογίων χαμηλής τάσης, να στηρίξει του οικονομικά αδύνατους πολίτες της χώρας. 
Οποιαδήποτε καθυστέρηση στη θέσπιση του μέτρου φαίνεται σε εμάς τουλάχιστον αδικαιολόγητη αφού πέραν των άλλων συνεπειών που έχει προκαλεί και καθημερινή απώλεια θέσεων εργασίας που πρέπει να προστατευθούν, ιδίως στις σημερινές συνθήκες πρωτόγνωρης διόγκωσης της ανεργίας.
Ο κλάδος των φωτοβολταϊκών πλήρωσε ακριβά την κωλυσιεργία των υπευθύνων που επέτρεψαν τη διόγκωση του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ δημιουργώντας σοβαρότατες στρεβλώσεις την αγορά ενέργειας, για τις οποίες δεν ευθύνονται ούτε οι επενδυτές, ούτε οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας, ή τουλάχιστον έχουν τις αντικειμενικά λιγότερες ευθύνες.

Κατόπιν όλων αυτών, 
Ερωτάστε:
1. Προτίθεστε να υλοποιήσετε την ρεαλιστική και κοινωνικά δίκαιη πρόταση του Συνδέσμου «Ήλιος»; Εάν ναι με τι χρονοδιάγραμμα θα κατατεθούν οι νομοθετικές ρυθμίσεις που απαιτούνται;
2. Ποιοι ευθύνονται για την διόγκωση του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ και σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να αποδοθούν οι όποιες ευθύνες; 




Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Βασίλης Οικονόμου

Νίκη Φούντα
Πολιτικό Γραφείο Νίκης Φούντα
Βουλευτής Αιτωλίας και Ακαρνανίας
Δημοκρατική Αριστερά


Μητροπόλεως 1, Αθήνα, 10557 , 210-3239440210-3709305 , fax 210-3709309
Πλατεία Δημοκρατίας 6, Αγρίνιο, 30100, 26410-24299, fax 26410-23257
Κόμητος Ρώμα 1, 30200, Μεσολόγγι, 26310-23144, fax 26310-23509
Μακαρίου Κύπρου 2, Βόνιτσα, 2643022203, fax 2643022203

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ