Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Οι πρωτοβουλίες και οι προοπτικές για την ανάπτυξη του Αγροτικού Τομέα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Οι πρωτοβουλίες και οι προοπτικές για την ανάπτυξη του Αγροτικού Τομέα
Τα προβλήματα, οι πρωτοβουλίες και οι προοπτικές για την ανάπτυξη του Αγροτικού Τομέα καθώς και η προετοιμασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της δεύτερης συνεδρίασης του Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής και Τροφίμων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στην αίθουσα συνεδριάσεων του πρώην εργοστασίου «Λαδόπουλος», υπό την προεδρία του Διονύση Μαυρόγιαννη.

«H Περιφέρεια επιθυμεί την υλοποίηση μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης στην προσπάθειά της να εκμεταλλευτεί κάθε διατιθέμενο πόρο, είτε ευρωπαϊκό είτε εθνικό προκειμένου να ξεφύγει από τις τελευταίες θέσεις των........
φτωχότερων περιοχών της χώρας. Παράλληλα απαιτείται η Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική να έχει κατεύθυνση τη βιώσιμη και ανταγωνιστική γεωργία και να διαθέτει ένα ισχυρό πολιτικό και χρηματοδοτικό πλαίσιο, έτσι ώστε να στηρίξει το αγροτικό εισόδημα, να βελτιώσει την ποιότητα ζωής στις αγροτικές περιοχές, να συμβάλλει σε μια έξυπνη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη και να βελτιώσει τη διαπραγματευτική και ανταγωνιστική θέση των αγροτών» επεσήμανε κατά την ομιλία του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ενώ ανέπτυξε και την προετοιμασία που έχει γίνει από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Π.Δ.Ε. για τον πρωτογενή τομέα στο πλαίσιο της Προγραμματικής Περιόδου Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, και κάλεσε τους φορείς και τους άμεσα ενδιαφερόμενους να έχουν ενεργότερη συμμετοχή στο σχεδιασμό που κάνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας Γιώργος Αγγελόπουλος, κατά την εισήγησή του, αναφέρθηκε στα προβλήματα που εμφανίζει ο πρωτογενής τομέας, όπως ο μικρός και πολυτεμαχισμένος κλήρος, η ηλικιακή διάρθρωση του αγροτικού πληθυσμού, η ελλιπής εκπαίδευση και κατάρτιση των αγροτών, οι μεγάλες αδυναμίες στον τομέα διακίνησης και εμπορίας των αγροτικών προϊόντων, η πλημμελής οργάνωση Συλλογικών Αγροτικών Οργανώσεων, η έντονη διαφοροποίηση της παραγωγικότητας και των εισοδημάτων εντός της Περιφέρειας και οι περιορισμένες δυνατότητες οικονομικής εκμετάλλευσης των δασών της Περιφέρειας.
«Η Περιφέρεια ενέταξε στο πρόγραμμά της στοχευόμενες παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της ώστε να μπορέσει να αμβλύνει τα προβλήματα του πρωτογενή τομέα και των αγροτών μέσα σε ένα περιβάλλον κοινωνικής και οικονομικής κρίσης. Παρεμβάσεις όπως η βελτίωση της δομής της Περιφερειακής Δημόσιας Διοίκησης για τον Αγροτικό Τομέα και της αποδοτικότητας των γεωτεχνικών υπηρεσιών, η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών της ΠΔΕ, σύμφωνα με το ολοκληρωμένο Καλλιεργητικό-Κτηνοτροφικό Πλάνο, η βελτίωση-εκσυγχρονισμό των εγγειοβελτιωτικών έργων και η δημιουργία-βελτίωση των υποδομών του πρωτογενή τομέα» σημείωσε εκτός άλλων ο κ. Αγγελόπουλος.
Ο κ. Κατσιφάρας επεσήμανε, παράλληλα, πως «αποτελεί πλέον διαπίστωση ότι ο αριθμός των νέων αγροτών, τόσο σε εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, μειώνεται συνεχώς και με ταχείς ρυθμούς. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει αναλάβει πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να αντιμετωπιστεί η ηλικιακή κρίση στον αγροτικό τομέα και διεκδικεί να υπάρξουν συγκεκριμένα μέτρα στήριξης των νέων αγροτών στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική».
Επιπλέον συζητήθηκαν σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες όπως οι υποδομές, η διατηρηση των υφιστάμενων τοπικών ποικιλιών και η βελτίωση τους, ενώ ανάμεσα στα κύρια θέματα που απασχόλησαν τη συνεδρίαση ήταν η επαναφορά του προγράμματος αγροτικού εξηλεκτρισμού και η πιστοποίηση των προϊόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ