Τρίτη 28 Μαΐου 2013

ΝΙΚΗ ΦΟΥΝΤΑ-ΔΗΜΑΡ: Κατάθεση κοινοβουλευτικής ερώτησης για τις "ΑΛΥΚΕΣ Α.Ε."

Νίκη Φούντα
Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας       28.5.2013 
ΕΡΩΤΗΣΗ
προς τον κ.κ Υπουργούς
Οικονομικών 
Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων
Θέμα: «Επικείμενη αξιοποίηση της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΛΥΚΕΣ Α.Ε. και διασφάλιση των θέσεων εργασίας»
Κύριε Υπουργέ,
Η διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων με την αριθ. 233/5-4-2013 αποφάσισε την αξιοποίηση έως και του συνόλου των μετοχών κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου στην εταιρεία «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΛΥΚΕΣ Α.Ε.», οι οποίες......
αντιπροσωπεύουν ποσοστό 55,19% του μετοχικού κεφαλαίου. 
Όπως είναι γνωστό, η εν λόγω εταιρεία παράγει άριστης ποιότητας πρωτογενές θαλασσινό αλάτι και διαχειρίζεται επτά (7) αλυκές ανά την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και αυτή της πόλης του Μεσολογγίου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αλυκή της χώρας, η οποία συμβάλει τα μέγιστα στη γενικότερη αύξηση της δυναμικής του κλάδου, ενώ ταυτόχρονα βοηθά τόσο στην ανάπτυξη της περιοχής του Μεσολογγίου, όσο και στην απασχόληση με τη δημιουργία αρκετών θέσεων εργασίας, άμεσων και έμμεσων. Σύμφωνα δε με τα λεγόμενα των εργαζομένων, η εταιρεία δύναται να απασχολήσει, μόνο στη συγκεκριμένη αλυκή, πάνω από εκατό (100) άτομα επιπλέον ως εποχικό προσωπικό, γεγονός που στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία θα μπορούσε να δώσει σημαντική «ανάσα» για την περιοχή στο σύνολό της. Παρ’ όλα αυτά, το υπάρχον νομικό καθεστώς δεν προβλέπει προκήρυξη θέσεων από πλευράς της εταιρείας, με αποτέλεσμα πολύτιμο προϊόν να παραμένει αναξιοποίητο, οι εργαζόμενοι να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν και πολύτιμες θέσεις εργασίας να χάνονται. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως στην Αλυκή Μεσολογγίου υπάρχει μόλις ένας χειριστής μηχανήματος συγκομιδής. 

Από την άλλη πλευρά, η διαπιστωμένη κερδοφορία της εταιρείας τα τελευταία χρόνια αποδεικνύει την καλή διαχείριση τόσο σε οικονομικό όσο και σε ποιοτικό επίπεδο, με βάση τις δυνατότητες που περιγράφηκαν. 

Με βάση τα παραπάνω και με δεδομένο ότι το σύνολο του ενεργητικού της εταιρείας, σύμφωνα με τον τελευταίο ισολογισμό της, αποτιμάται στα 15 εκατομμύρια ευρώ περίπου, και το γεγονός πως τα καθαρά αποτελέσματα χρήσεως (προ φόρων) υπολογίζονται στο 1.555.559 ευρώ.

ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:

1) Έχει γίνει η οικονομική και τεχνική αξιολόγηση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας ώστε να ληφθεί υπόψη η συμφερότερη για το Ελληνικό Δημόσιο αξιοποίηση;

2) Υπάρχει πρόβλεψη για την κατοχύρωση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων στο καινούριο ιδιοκτησιακό καθεστώς; Πρόκειται να ληφθούν, από σήμερα κιόλας, μέτρα για την πρόσληψη του αναγκαίου εποχικού προσωπικού;

Η ερωτώσα βουλευτής

Νίκη Φούντα

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ