Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

ΠΔΕ: Όχι στην ιδιωτικοποίηση των Αλυκών Μεσολογγίου

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Όχι στην ιδιωτικοποίηση των Αλυκών και στην εκποίηση της Καλογριάς
Να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της Εταιρίας «Ελληνικές Αλυκές Α.Ε.» που δραστηριοποιείται στη Λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, ζητά με ψήφισμά του το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας όπως αποφάσισε στην τελευταία συνεδρίασή του, κατά την οποία, αναφέρεται πως «οι Αλυκές θα πρέπει να διατηρήσουν τον.........
δημόσιο χαρακτήρα τους».
Όπως επεσήμανε κατά την εισήγησή του, στο προ ημερησίας διατάξεως θέμα, ο Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας Βασίλης Αντωνόπουλος, «η εταιρεία διαχειρίζεται οκτώ αλυκές ανά την Ελλάδα. Συμμετέχει κατά 90% περίπου στη συνολική παραγωγή πρωτογενούς άλατος και καλύπτει το 65% περίπου των συνολικών αναγκών της χώρας και είναι ταυτισμένη με τον πολιτισμό και την ανάπτυξη του Μεσολογγίου».
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας υπογράμμισε πως «η πολιτιστική και οικολογική αξία των αλυκών είναι ανυπολόγιστη, ενώ επίσης ζωτικής σημασίας για την τοπική κοινωνία και για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, είναι και η διασφάλιση των θέσεων εργασίας των ανθρώπων που απασχολούνται στη συγκεκριμένη επιχείρηση».
«Θεωρούμε πως η ιδιωτικοποίηση της εν λόγω εταιρείας θα έχει αρνητικές συνέπειες για την οικονομία, τους εργαζομένους, την πολιτιστική κληρονομιά αλλά και την οικολογική αξία των εκμεταλλευόμενων αλυκών, καθώς θα δημιουργηθεί ένα σχεδόν ιδιωτικό μονοπώλιο, με αυξημένη δυνατότητα ελέγχου της παραγωγής και της τιμής του προϊόντος, ενώ, ταυτόχρονα, λόγω του κόστους, θα επέλθει αδιαφορία για την διατήρηση της πολιτιστικής και οικολογικής σπουδαιότητας των αλυκών» κατέληξε ο κ. Αντωνόπουλος.

Να εξαιρεθεί από τη λίστα εκποίησης και η Καλογριά

Στο μεταξύ, το Σώμα έλαβε επιπλέον την απόφαση να εξαιρεθεί η περιοχή της Καλογριάς από τη λίστα για την εκποίηση των ακινήτων του Δημοσίου, στη διάρκεια της συζήτησης σχετικά με τη μεταβίβαση των ακινήτων κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου στην Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε.» που βρίσκονται στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου- Στροφυλιάς. Αυτό που ζητείται επιπλέον, είναι να προχωρήσει το αρμόδιο Υπουργείο σε άμεση τροπολογία της απόφασης και απόσυρση από τη λίστα των δύο ακινήτων που υπάρχουν στην Καλογριά.
Όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, ο εισηγητής του θέματος και βοηθός Περιφερειάρχη για θέματα εποπτείας μεγάλων δικτύων Υποδομών και Υδρογονανθράκων Γεώργιος Αθανασόπουλος, υπάρχει ένα καθεστώς προστασίας που ισχύει για τον συγκεκριμένο βιότοπο και από τον οποίο εκπορεύονται δρασεις και δυνατότητες οικιστικής αξιοποίησης των γεωτεμαχίων.
«Δυστυχώς, παρ’ ότι ο θεσμός των ιδιωτικοποιήσεων θα έπρεπε να έχει αναπτυξιακό ρόλο, εντούτοις η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν έχει ρωτηθεί ποτέ από την κεντρική διοίκηση για το ζήτημα αυτό» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας και πρόσθεσε: «Οι συγκεκριμένες ιδιωτικοποιήσεις δε θα συμβάλλουν σε καμία περίπτωση θετικά στην εθνική και τοπική οικονομία».


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ