Τρίτη 21 Μαΐου 2013

ΝΙΚΗ ΦΟΥΝΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ: «Σχετικά με την παραχώρηση εκτάσεων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας στο ΤΑΙΠΕΔ»

Νίκη Φούντα 
Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας 
21.5.2013 
Να αποσύρει την αξιοποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ της νήσου Κουκουμίτσα στη Βόνιτσα καλεί τον Υπουργό Οικονομικών η βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκη Φούντα, καθώς περιγράφει τις ιδιαιτερότητες των τριών εκτάσεων του νομού Αιτωλοακαρνανίας που, σύμφωνα με ΦΕΚ, αποτελούν πλέον ιδιοκτησία του Οργανισμού. Η βουλευτής ζητά να ενημερωθεί για τα........master plans των επενδύσεων, ενώ απαριθμεί τους λόγους που είναι απαγορευτική η ένταξη της νήσου στις υπό αξιοποίηση εκτάσεις γης.
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ 
προς τον κ. κ. Υπουργό Οικονομικών 
Θέμα: «Σχετικά με την παραχώρηση εκτάσεων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας στο ΤΑΙΠΕΔ» 
Στις προς αξιοποίηση εκτάσεις γης που εντάχθηκαν στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) υπάρχουν πλέον, βασει ΦΕΚ, τρεις εκτάσεις εντός της περιφέρειας της Αιτωλοακαρνανίας: οι πρώην εργοταξιακοί χώροι της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου στο Αντίρριο (έκταση ΑΒΚ314) και οι εκτάσεις ΑΒΚ 39 και 51 στην Βόνιτσα, οι αποκαλούμενες ως Σάλτινη και νήσος Κουκουμίτσα. Πρόκειται για τρεις εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις εκτάσεων στις οποίες, σύμφωνα και με τον Νόμο 3986/11 βάσει του οποίου έγινε η σύσταση του ΤΑΙΠΕΔ, «…οι στρατηγικές αξιοποίησης θα εξειδικευτούν για κάθε περιουσιακό στοιχείο..». 

Όσον αφορά στον εργοταξιακό χώρο του Αντιρρίου έκτασης 223 στρ. (και με την υπ’ αριθμό 3709/2.11.2012 ερώτησή μας) εκφράσαμε και εκφράζουμε την αγωνία μας να αξιοποιηθεί άμεσα για την ανάπτυξη της περιοχής και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, βάσει και της σύμφωνης γνώμης της τοπικής κοινωνίας του Δήμου Ναυπακτίας. 

Όσον αφορά στην περιοχή της Σάλτινης, πρόκειται για μια παραθαλάσσια έκταση περίπου 130 στρεμμάτων η οποία έχει υποστεί υποβάθμιση και που, με σωστό σχεδιασμό και πάντα βάσει σεβασμού του χωροταξικού, θα μπορούσε να αποτελέσει αναπτυξιακή «ανάσα», με την προϋπόθεση πως θα διασφαλιζόταν η ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία για όλους τους πολίτες, καθώς και η ελεύθερη χρήση των κοινόχρηστων χώρων πρασίνου και ψυχαγωγίας. 

Από την άλλη πλευρά, η περίπτωση της νήσου Κουκουμίτσα είναι εντελώς διαφορετική. Πρόκειται για νησί στον Αμβρακικό Κόλπο, περιοχή προστατευόμενη από τη Συνθήκη Ramsar (διεθνής σύμβαση) και χαρακτηρισμένη ως οικοσύστημα Natura, κατά βάση δασική έκταση και ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους. Σύμφωνα δε με το άρθρο 11 του 3986/11 που ρυθμίζει τους Γενικούς Κανόνες Χωροθέτησης και Χρήσεις Γης, στο Κεφάλαιο «περί Πολεοδομικής Ωρίμανσης και Επενδυτικής Ταυτότητας των Δημοσίων Ακινήτων για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας», αναφέρεται ότι «…Δεν επιτρέπεται η αξιοποίηση δημοσίων ακινήτων, τα οποία εμπίπτουν στο σύνολό τους σε οικότοπους προτεραιότητας, σε περιοχές απόλυτης προστασίας της φύσης και προστασίας της φύσης που καθορίζονται κατά τις διατάξεις των άρθρων 19 παράγραφοι 1 και 2 και 21 του ν. 1650/1986 (Α΄ 160), όπως ισχύει, σε πυρήνες εθνικών δρυμών, σε διατηρητέα μνημεία της φύσης, σε εθνικά πάρκα και σε υγρότοπους διεθνούς σημασίας…». Επίσης, να σημειωθεί πως βάσει της ΚΥΑ 24208/09 (έγκριση Ειδικού Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό) αναφορικά σε χρήσεις Γης σε Νησιά και Παράκτιες περιοχές (παρ. Ε), σε μικρότερης έκτασης των 50 στρ. Νήσους (έκταση Κουκουμίτσας 38,7 στρ.) απαγορεύεται η δόμηση για τουριστικούς σκοπούς. 

Κατόπιν των παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός: 
· Υπάρχει χρονοδιάγραμμα και προβλεπόμενες χρήσεις γης (master plan) για τη διαδικασία παραχώρησης που να αναφέρεται στις τρεις αυτές εκτάσεις; 
· Προτίθεται να εξαιρέσει τη νήσο Κουκουμίτσα Βόνιτσας από τις προς αξιοποίηση εκτάσεις; 
Η ερωτώσα βουλευτής 
Νίκη Φούντα
Πολιτικό Γραφείο Νίκης Φούντα
Βουλευτής Αιτωλίας και Ακαρνανίας
Δημοκρατική Αριστερά


Μητροπόλεως 1, Αθήνα, 10557 , 210-3239440210-3709305 , fax 210-3709309
Πλατεία Δημοκρατίας 6, Αγρίνιο, 30100, 26410-24299, fax 26410-23257
Κόμητος Ρώμα 1, 30200, Μεσολόγγι, 26310-23144, fax 26310-23509
Μακαρίου Κύπρου 2, Βόνιτσα, 2643022203, fax 2643022203

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ