Τρίτη 21 Μαΐου 2013

ΚΚΕ: Επίκαιρη Ερώτηση για τις ζημιές στην αναμενόμενη παραγωγή φρούτων 2013

Επίκαιρη Ερώτηση για τις ζημιές στην αναμενόμενη παραγωγή φρούτων 2013 και την καθυστέρηση επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες κατέθεσε προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών, ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης.
Ερωτά τι άμεσα μέτρα θα ληφθούν για την απρόσκοπτη παραλαβή δηλώσεων καταγραφής της ζημιάς από τους πληγέντες παραγωγούς, την ένταξη των ζημιών στον κανονισμό του ΕΛΓΑ και την έγκαιρη & δίκαιη εκτίμηση και αποζημίωση για το σύνολο της ζημιάς της φετινής φρουτοπαραγωγής στη Κ. Μακεδονία. Γιατί καθυστερεί και τι άμεσα και γρήγορα μέτρα θα παρθούν από το υπουργείο Οικονομικών για την καταβολή της επιστροφής ΦΠΑ στους δικαιούχους αγρότες.
Ολόκληρη η Επίκαιρη Ερώτηση:
«Προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών

Θέμα: Ζημιές στην αναμενόμενη παραγωγή φρούτων 2013 και καθυστέρηση επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες.
Σε αναβρασμό βρίσκονται για μια ακόμη χρονιά οι φρουτοπαραγωγοί (ροδάκινων, βερίκοκων, δαμάσκηνων, κλπ.) της Κεντρικής Μακεδονίας, λόγω των μεγάλων καταστροφών -αγγίζει το 100% - στην αναμενόμενη παραγωγή επιτραπέζιων, αλλά και βιομηχανικών ροδάκινων και λοιπών φρούτων. Το μέγεθος της ζημιάς δεν ήταν φανερό στην αρχή και γίνεται ξεκάθαρο με την εμφάνιση των μικρών καρπών στο καλλιεργητικό στάδιο του αραιώματος, όπου υπάρχει πολύ μεγάλη πτώση της καρποφορίας (ατροφικοί καρποί). Οι τεράστιες ζημιές είναι απόρροια των παγετών στην αρχή της άνοιξης (κύρια στις 17 Μάρτη) και των παρατεταμένων βροχοπτώσεων στα κρίσιμα στάδια της ανθοφορίας και της καρπόδεσης.
Ο ΕΛΓΑ επικαλούμενος «ερμηνείες» του κανονισμού του κατά το δοκούν και με διάφορα προσκόμματα, αρνείται να δεχτεί δηλώσεις ζημιών από τους παραγωγούς για εκτίμηση του μεγέθους και αποζημίωση αυτών. Οι παραγωγοί Ημαθίας - Πέλλας από τη μεριά τους έχουν προβεί σε επανειλημμένες παραστάσεις στα Γραφεία του ΕΛΓΑ στη Βέροια, απαιτώντας τη δυνατότητα υποβολής δηλώσεων ζημιάς τώρα, που είναι πλέον εμφανέστατο και ξεκάθαρο το μέγεθος της καταστροφής πάνω στα δένδρα.
Το ΚΚΕ είχε καταψηφίσει το σημερινό Νόμο 3877/2010 του ΕΛΓΑ, αναδεικνύοντας τις ελλείψεις και αδικίες σε βάρος των παραγωγών, που αν και πληρώνουν τσουχτερή ασφαλιστική εισφορά, ασφάλιση δεν έχουν. Νόμος που έχει εισπρακτικό & αντιασφαλιστικό χαρακτήρα. Θεωρούμε και ζητάμε να αλλάξει ο Νόμος και να θεσμοθετηθεί η κάλυψη στο 100% των ζημιών της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής & του αγροτοκτηνοτροφικού κεφαλαίου από όλους τους κινδύνους και τις ασθένειες και με κρατική επιχορήγηση του ΕΛΓΑ.
Ταυτόχρονα υπάρχει ένα επιπρόσθετο πρόβλημα, τόσο για τους αγρότες της περιοχής, όσο και όλης της χώρας. Η μεγάλη καθυστέρηση της έστω και «κουτσουρεμένης» από το 11% στο 6% επιστροφής ΦΠΑ από τις αρμόδιες ΔΟΥ. Πρόκειται για χρήματα απόλυτα αναγκαία στην αγροτιά, αφού σε αυτά υπολογίζουν και προγραμματίζουν για το ξεκίνημα των ανοιξιάτικων εργασιών της νέας καλλιεργητικής χρονιάς.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί:
● Τι άμεσα μέτρα θα ληφθούν για την απρόσκοπτη παραλαβή δηλώσεων καταγραφής της ζημιάς από τους πληγέντες παραγωγούς, την ένταξη των ζημιών στον κανονισμό του ΕΛΓΑ και την έγκαιρη & δίκαιη εκτίμηση και αποζημίωση για το σύνολο της ζημιάς της φετινής φρουτοπαραγωγής στη Κ. Μακεδονία.
● Γιατί καθυστερεί και τι άμεσα και γρήγορα μέτρα θα παρθούν από το υπουργείο Οικονομικών για την καταβολή της επιστροφής ΦΠΑ στους δικαιούχους αγρότες;»

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ