Τρίτη 28 Μαΐου 2013

ANAKOINΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑϊΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ ΕΙΔ.ΤΕΛΟΥΣ 80% ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ ΚΑΙ ΗΔΗ ΚΑΤΑΡΓΗΜΕΝΟΥ  ΕΙΔΙΚΟΥ ΤΕΛΟΥΣ 80% (Ν.1069/80) -  ΔΗΛΑΔΗ ΧΑΡΑΤΣΙΟΥ, ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ !!!
ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ Η ΠΑΛΗ ΓΙΑ ΦΤΗΝΟ ΝΕΡΟ, ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ
 
H Λαϊκή Συσπείρωση Αγρινίου καταγγέλλει στον Αγρινιώτικο λαό και στους εργαζόμενους της πόλης μας, την εντελώς αυθαίρετα και χωρίς να έχει προηγηθεί καμία συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, επιβολή ειδικού χαρατσιού 80% (ειδικού τέλους -  80% Ν.1069/80) επί της πραγματικής κατανάλωσης (αξία κυβικού). Η αλχημεία του Δ.Σ. της ΔΕΥΑ μπορεί να.......
γίνει κατανοητή αν ρίξουν οι δημότες μια ματιά στην ανάλυση της κλίμακας από την απόδειξη ύδρευσης- αποχέτευσης και κάνουν την σύγκριση μεταξύ μιας απόδειξης του 2012 με μιάς του 2013!   

ΞΕΣΗΚΩΘΕΙΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΟΥΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ…ΝΕΡΑΚΙ
 ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΚΥΒΙΚΟΥ ΣΤΟ ΝΕΡΟ !!!

Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό για όλο το λαό και όχι εμπόρευμα που θα φέρνει κέρδη. Αυτή είναι η πάγια θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης και έχουμε αναφερθεί πολλές φορές αναλυτικά σε αυτό το θέμα. Όταν όμως ζούμε σε μια κοινωνία όπου τα πάντα υπολογίζονται με το χρήμα και μάλιστα με το πόσο θα κερδίσει ο επιχειρηματίας ιδιώτης, ο επιχειρηματίας δήμος, ο επιχειρηματίας κράτος, και όχι πόσο θα ωφεληθεί ο λαός από το κάθε αγαθό ή υπηρεσία τα πράγματα αλλάζουν. Ψηφίζονται και νόμοι που στηρίζουν αυτή την πολιτική, υπάρχουν και δήμοι, όπως ο δικός μας, που όχι μόνο υπηρετούν αυτή την πολιτική αλλά την υποστηρίζουν με πείσμα και κρύβονται πίσω από το νόμο, στην προκειμένη περίπτωση τον «Καλλικράτη», που τους καλύπτει πλήρως. Ούτε σκέψη δεν κάνουν για φιλολαϊκή πολιτική ή μείωση τιμολογίων και κατάργηση χαρατσιών. Ίσα ίσα τα ενσωματώνουν και τα χρησιμοποιούν. Και ο λόγος για το «Πρόσθετο Ειδικό Τέλος» του 80% στην αξία του νερού.

Λίγα λόγια για το πρόσθετο  ειδικό τέλος του 80% επί της αξίας του νερού…
Το «Πρόσθετο Ειδικό Τέλος» του 80% της αξίας του νερού μπήκε στα τιμολόγια με το νόμο 1069/80, όταν άρχισε η μετατροπή των δημοτικών υπηρεσιών σε επιχειρήσεις. Αυτό ήταν απαίτηση της Ε.Ε. και μη το ξεχνάνε κάποιοι “Ευρωλάγνοι”. Το ειδικό τέλος ορίζονταν τότε στο 80% της αξίας κατανάλωσης του νερού. Και ίσχυε για δέκα χρόνια μόνο !!! Τα χρήματα δε, θα αξιοποιούνταν αυστηρά μόνο για έξοδα επέκτασης ή βελτίωσης έργων  ύδρευσης ή αποχέτευσης και κυρίως για να πληρώνεται η ιδία συμμετοχή των συγχρηματοδοτούμενων έργων η οποία τότε ανερχόταν στο 35-40% την συνολικής αξίας του έργου. (άρθρο 11 του ν. 1069/80). Απαγορεύονταν κάθε άλλη χρήση. Με τον νόμο 2065/1992, (άρθρο 43 παρ. 3) και τον νόμο 3013/2002 (άρθρο 26 παρ 3) πήρε δύο 10ετείς παρατάσεις οι οποίες έληξαν το 2012 !!!
Για τη δημοτική αρχή, με ευθύνη της παράταξης τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΝΔ στο Δήμο Αγρινίου, που συμμετέχουν  και στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑ, που πρόεδρος είναι  και ο Δήμαρχος της πόλης μας, μάλλον δεν έληξαν…

Σήμερα που η ιδία συμμετοχή στα συγχρηματοδοτούμενα έργα είναι μόλις 3,5% δεν υπάρχει κανένας λόγος να υφίσταται το συγκεκριμένο χαράτσι και ούτε υπάρχει νόμος που να το ορίζει. Καμία όμως διάθεση απαλλαγής από το ειδικό αυτό τέλος δεν φαίνεται από τη δημοτική αρχή και το ειδικό τέλος παραμένει πλέον ως φόρος αφού δεν έχει τέλος ούτε γνωρίζουμε αν διατίθεται μόνο για τους σκοπούς που αρχικά προορίζονταν.

Γιατί λοιπόν στα «κρυφά» ενσωματώθηκε το ειδικό τέλος 80% στον τρόπο υπολογισμού αντί να καταργηθεί και με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου; Γιατί τέτοιες ταχυδακτυλουργικές αλχημείες εις βάρος των Δημοτών που είχαν άγνοια για μια τέτοια αντιλαϊκή εξέλιξη; Αν αυτό δεν είναι πολιτική αφαίμαξης των λαϊκών στρωμάτων, τότε τι είναι;
Και αν πραγματικά ήταν «παράλειψη» του κ. Ζαμπάρα που δεν έφερε το θέμα στο Δ.Σ., όπως παραδέχτηκε, τότε ο Δήμαρχος που απέφυγε να απαντήσει δεν ήξερε τίποτα για αυτό το σοβαρότατο θέμα της αύξησης στην ανάλυση της κλίμακας ; Κάτι θα ξέρει κι αυτός…
  Αν σ’ όλα τα παραπάνω προσθέσουμε ότι το ειδ.τέλος του 80% επιβαρύνεται με Φ.Π.Α. 23% και υπολογίσουμε ότι η αξία του νερού έχει ήδη Φ.Π.Α. 13%, αντιλαμβανόμαστε όλοι, ότι η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑ είναι 100% χαράτσια και φόροι. Ας αφήσουν λοιπόν την «καραμέλα» ότι τάχα πληρώνουμε το ίδιο. Οι τακτικισμοί αυτοί δεν πρέπει να περάσουν. Η τιμή που καταβάλουν οι δημότες μας δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματική αξία των προσφερόμενων αγαθών και υπηρεσιών. Που πήγαν τα χρήματα από το ειδικό τέλος τόσα χρόνια;
Αν υπολογίσουμε ότι για τα ίδια έργα έχουν πάρει και δάνεια εκατομμυρίων ευρώ που θα τα ξεπληρώσει ο λαός καταλαβαίνουμε αν η πολιτική τους ήταν για το συμφέρον του λαού ή για το συμφέρον εταιρειών, μεγαλοεπιχειρηματιών ή τραπεζών.

Με τέτοιες ταχυδακτυλουργίες, με τέτοια επικοινωνιακά τερτίπια θέλουν να ξεγελάσουν το λαό, χωρίς να βγαίνουν να λένε καθαρά την αλήθεια και να εξηγούν στον κόσμο το «παιχνιδάκι» που παίζουν «μπαλώνοντας» τρύπες, χρόνια τώρα, αντί να διεκδικούν γενναία χρηματοδότηση. Χωρίς να βγαίνουν και να καταγγέλλουν ανοιχτά αυτό το, «ειδικό» κατά τα άλλα τέλος, και να το αποσύρουν, μιας και οι νόμοι που το επέβαλαν ήδη έχουν λήξει.

Προφανώς δεν υπάρχει η πολιτική θέληση να στηρίξουν τα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά, αλλά όσους χρηματοδοτούνται από αυτό το «τέλος - χαράτσι» ακόμα και σε μια περίοδο που και με πρόσχημα την καπιταλιστική κρίση, παίρνουν με την μορφή της ομοβροντίας αντιλαϊκά μέτρα κατά των λαϊκών στρωμάτων. Να τους γυρίσει ο κόσμος την πλάτη λοιπόν, να βγάλει πολιτικά συμπεράσματα και να παλέψει οργανωμένα, γιατί τα χειρότερα τα χουν στα “συρτάρια τους”…

Εδώ είναι που ο λαός με τη δική του δράση, αντί να βάζει για άλλη μια φορά το χέρι στην τσέπη, πρέπει να καταργήσει τέτοιες πολιτικές, και να οργανωθεί γύρω από τα ταξικά του σωματεία, γύρω από τις Λαϊκές Επιτροπές της γειτονιάς του και δυναμικά να απαιτήσει την κατάργηση τέτοιων αδικιών σε βάρος του. Αν δεν το κάνει μόνος του κανένας δεν πρόκειται να έρθει και να τον απαλλάξει από τίποτα, όσο άδικο και βαρύ και αν είναι. Γιατί οι άδικοι και σκληροί νόμοι δεν ψηφίστηκαν κατά λάθος εναντίον του λαού αλλά κάποιοι συνειδητά τους ψήφισαν και κάποιοι άλλοι συνειδητά τους υπηρετούν. Μόνος του ο λαός θα απαλλαγεί απ’ όλους αυτούς μιας και τη δύναμη την έχει. Το μόνο που απομένει είναι να το πάρει απόφαση και να μην έχει αυταπάτες ότι θα λυθούν αυτά από άλλους, στα Δημοτικά συμβούλια.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ και ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ:
1)      Να αφαιρεθεί το ήδη καταργημένο ειδικό τέλος - χαράτσι (80%) στους λογαριασμούς για πιο φθηνό νερό και να διεκδικηθούν άμεσα τα απαραίτητα κονδύλια από το κράτος για τα απαραίτητα έργα υποδομής που χρειάζονται να γίνουν.
2)   Να μειωθεί η τιμή του νερού για τη λαϊκή κατανάλωση 50% (να μειωθεί η τιμή μονάδας ανά κυβικό και μόνο η αφαίρεση του ειδικού τέλους σε μια τέτοιου μεγέθους μείωση οδηγεί).
3)    Να μην γίνεται καμία διακοπή νερού σε κανένα άνεργο, χαμηλόμισθο και χαμηλοσυνταξιούχο που δεν μπορεί να πληρώσει.
4)   Να καταργηθεί το τέλος επανασύνδεσης για όσους καταναλωτές τους έγινε διακοπή.
5)  Διεκδικούμε να καταργηθεί ο ΦΠΑ στο νερό και την αποχέτευση, τουλάχιστον σε ότι αφορά την οικιακή κατανάλωση.

Οι Εκλεγμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης,
 που στηρίζει το ΚΚΕ, Νικάκης.Β.-Σιδέρης.Κ.-Δήμας.Δ.                                          
Αγρίνιο 26/5/2013 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ