Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Οι κανόνες της προεκλογικής εκστρατείας: Πώς ορίζονται οι υποψήφιοι – Ποιοι είναι οι προεκλογικοί περιορισμοί – Όλο το ΦΕΚ

Το υπουργείο Εσωτερικών καθόρισε τους κανόνες που θα προσδιορίσουν την προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων. Σύμφωνα με το σχετικό πλαίσιο, οι δημοτικές αρχές αναλαμβάνουν να φέρουν γύρω από το ίδιο τραπέζι επικεφαλής ή εκπροσώπους των κομμάτων και συνδυασμών, προκειμένου να διευθετηθούν ζητήματα που.... συνδέονται με την προεκλογική εκστρατεία.
Οι κανόνες ορίζουν συγκεκριμένες προεκλογικές απαγορεύσεις στην προβολή του προεκλογικού υλικού στον δημόσιο χώρο αλλά κυρίως η κατανομή χώρων ανάλογα με τα ποσοστά που κατέγραψαν στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις.

Αν δεν καταστεί δυνατή η συμφωνία για τη διάθεση των δημοτικών χώρων, το δημοτικό συμβούλιο υποχρεούται να καθορίσει και διαθέσει από μόνο του τους χώρους «αναλογικά και επί ίσοις όροις».

Αναλογικότητα

Το υπουργείο Εσωτερικών ήδη έδωσε το πλαίσιο εντός του οποίου θα πρέπει να κινηθούν οι υποψήφιοι για τις ευρωεκλογές, τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Μάλιστα, επεξηγείται στην απόφαση του υπουργού Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη (ΦΕΚ Β΄, αρ. φύλλου 649 – 17 Μαρτίου 2014) πώς νοείται ο όρος «αναλογικά», κατά τη διάθεση χώρων για την προεκλογική προβολή.

Έτσι, ορίζεται ότι η έκταση των χώρων για τις ευρωεκλογές θα βρίσκεται σε αντιστοιχία με τη δύναμη που είχαν τα κόμματα ή οι συνασπισμοί συνεργαζομένων κομμάτων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών. Παράλληλα, θα πρέπει να συνυπολογισθεί, ιδίως για τα πρωτοεμφανιζόμενα στις ευρωεκλογές κόμματα και συνασπισμούς κομμάτων, η δύναμή τους κατά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.

Όσον αφορά τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, σε συνδυασμούς με μεγάλη εκλογική δύναμη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοτικών εκλογών, θα διατεθούν περισσότεροι χώροι για την προεκλογική τους προβολή απ” ό,τι σε συνδυασμούς με μικρή εκλογική δύναμη ή πρωτοεμφανιζόμενους.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στους πρωτοεμφανιζόμενους συνδυασμούς, για τους οποίους σημειώνεται ότι λαμβάνεται υπόψη και το στοιχείο της τυχόν υποστήριξής τους από πολιτικό κόμμα ή πολιτικά κόμματα και η εκλογική δύναμη αυτών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τελευταίων βουλευτικών εκλογών.

Διευκρινίζεται στην υπουργική απόφαση ότι δεν θεωρείται πρωτοεμφανιζόμενος ο συνδυασμός που εμφανίζεται με διαφορετική ονομασία απ” αυτήν των προηγούμενων δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, εφόσον ο επικεφαλής αυτού υποψήφιος είναι το ίδιο πρόσωπο.

Η προβολή των συνδυασμών στους χώρους που διατίθενται γίνεται μέσα σε μόνιμα και σταθερά πλαίσια που έχουν κατασκευάσει οι δήμοι ή σε προσωρινά και κινητά που κατασκευάζονται και τοποθετούνται με δαπάνες των συνδυασμών.

Μπορούν όμως να παραχωρηθούν και άλλοι χώροι πρόσφοροι για αφισοκόλληση, ιδιαίτερα από τους δήμους που δεν έχουν προβεί στην κατασκευή και διάθεση μόνιμων πλαισίων στους συνδυασμούς των υποψηφίων.

Προεκλογικοί περιορισμοί στην προβολή των κομμάτων

Απαγορεύεται:

- Η επικόλληση εντύπων σε κάθε άλλο χώρο πέραν εκείνων που έχουν διατεθεί.

- Η ανάρτηση πανό ή αεροπανό ή άλλων αντικειμένων πάνω από δρόμους, πλατείες και λοιπούς χώρους. «Σε περίπτωση που τοποθετούνται πανό ή αεροπανό οι δήμοι υποχρεούνται για την άμεση αφαίρεσή τους».

- Η χρήση πλαστικών σημαιών και γενικά προεκλογικού διαφημιστικού υλικού, από πλαστική ύλη, «επειδή το υλικό αυτό δεν είναι ανακυκλώσιμο και επιβαρύνει το περιβάλλον.

- Η χρήση χρωστικών ουσιών, όπως σπρέι, χρώματα κ.λπ.

- Η αναγραφή συνθημάτων στις εξωτερικές επιφάνειες δημοσίων ή ιδιωτικών χώρων.

- Η χρήση διαφημιστικών τρυκ, γιατί «η μαζική ρίψη τους συμβάλλει στη ρύπανση των πόλεων και χωριών και καθίσταται έτσι προβληματικός ο καθαρισμός των φρεατίων».

- Η επικόλληση αφισών ή άλλων εντύπων σε πλαίσια καθώς και η χρήση χώρων που έχουν διατεθεί, σύμφωνα με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου σε άλλους συνδυασμούς.

Τι επιτρέπεται

Αξίζει να σημειωθεί ότι επιτρέπεται κατ” εξαίρεση, η τοποθέτηση από τους συνδυασμούς, καλαίσθητων περιπτέρων ή άλλων κατασκευών στους χώρους που τους διατίθενται, οι διαστάσεις των οποίων δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερες από 2x2x2 μέτρα καθώς και τροχόσπιτα που το μήκος τους δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τέσσερα μέτρα. Στους χώρους αυτούς δεν επιτρέπεται η χρήση μεγαφωνικών συσκευών.

Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι στην υπουργική απόφαση γίνεται ιδιαίτερη αναφορά σχετικά με τη χρήση φωτεινών διαφανειών (σλάιντς). Η χρήση τους σε ανοικτούς χώρους που καθορίζονται από τα δημοτικά συμβούλια επιτρέπεται υπό την προϋπόθεση ότι δεν παρεμποδίζεται η κυκλοφορία πεζών και οχημάτων.

Επίσης ορίζεται ότι οι συνδυασμοί οφείλουν να φροντίζουν «για την ευπρεπή εμφάνιση των χώρων που τους διατέθηκαν με την περισυλλογή των αφισών και τον καθαρισμό των χώρων από τις κολλητικές ουσίες κ.λπ.». Παράλληλα, υπάρχει πρόβλεψη βάσει της οποίας μέσα σε 5 ημέρες από την ημέρα των εκλογών τα περίπτερα ή άλλες κατασκευές, καθώς και τα τροχόσπιτα που τυχόν τοποθετήσουν οι συνδυασμοί, πρέπει να αποσυρθούν με φροντίδα τους.

Διαβάστε το ΦΕΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ