Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Στο διαδίκτυο από σήμερα το βίντεο του Σχεδίου Β' «Aphrodite’s Children»

Το Σχέδιο Β κυκλοφορεί σήμερα ένα βίντεο τριών λεπτών με τίτλο «Aphrodite‘s Children” και θέμα τον ελληνικό πολιτισμό από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Το βίντεο στηρίζεται στη λαϊκή – σχολική αφήγηση για την ιστορία αυτού του τόπου, που είναι ευρέως αναγνωρίσιμη και στην πατρίδα μας και στην Ευρώπη, από την Κνωσό του Μίνωα μέχρι το Βερολίνο της Μέρκελ, στην οποία επιχειρείται να ενταχθεί μια αισιόδοξη ματιά στο μέλλον.
Το νόημά είναι ότι ένας από τους πιο παλιούς και γνωστούς πολιτισμούς....
του κόσμου, ο ελληνικός, που τους τελευταίους δυο αιώνες αντιμετώπισε το εθνικό και το κοινωνικό ζήτημα και αποτίναξε τα δεσμά της τυραννίας το 1974, για να ζήσει μια ελεύθερη, δημοκρατική ζωή και να δώσει νέα πνοή στον πολιτισμό του, βρίσκεται τώρα αντιμέτωπος με μια κοινωνική και πολιτική καταστροφή. Από αυτήν μπορεί να τον βγάλει η απελευθέρωση από το καταστροφικό πλαίσιο της τρόικα και της Ευρωζώνης και να τον οδηγήσει στην οικονομική, κοινωνική και μορφωτική του αναγέννηση.
Σε αυτή την αφήγηση πέρα από τα εμβληματικά πρόσωπα που σφράγισαν εποχές μέσα στα πλατειά διαδομένα ιστορικά βιβλία, είναι συνεχής η παρουσία του λαϊκού στοιχείου, της πνευματικής και καλλιτεχνικής γονιμότητας, της αισθητικής, της λαϊκής παράδοσης αντίστασης στην πατρίδα μας, ιδιαίτερα τους δύο τελευταίους αιώνες. Όλες οι εποχές διαπερνώνται από την επίμονη μνεία της ελληνικής γλώσσας, αφού αυτή είναι μια από τις πιο παλιές και ιστορικές γλώσσες, ενώ συνεχίζει να εξελίσσεται και συνιστά το πιο κρίσιμο στοιχείο συνέχειας του ελληνικού πολιτισμού.
Το βίντεο, ενώ προβάλλει την ανάγκη της εθνικής ανασυγκρότησης, απορρίπτει τον σωβινισμό και τονίζει με έμφαση την ζωτική ανάγκη της συμπαράταξης με τις καινοτόμες, επαναστατικές και δημιουργικές δυνάμεις στην Ευρώπη και όλο τον κόσμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην “Εκδοτική Επιτροπή” εμφανίζονται 21 φιλέλληνες, ανάμεσά τους ο Λόρδος Βύρων, ο Βίκτορ Ουγκό, ο Αλεξάντρ Πούσκιν, ο Καρλ Μαρξ, ο Φρειδερίκος Νίτσε, ο Σίγκμουντ Φρόιντ, ο Ζιλ Ντασέν, ο Νόαμ Τσόμσκι. ο Γκίντερ Γκρας.
Το βίντεο απευθύνεται και στο ελληνικό, αλλά κυρίως στο ευρωπαϊκό κοινό, και για αυτό ο τίτλος, οι συντελεστές κτλ αναγράφονται στην αγγλική. Το βίντεο προβλήθηκε δοκιμαστικά σε 100 θεατές στην Ιταλία, με ιδιαίτερα θερμή, φιλική και συναισθηματική ανταπόκριση.
Το βίντεο δημιουργήθηκε αποκλειστικά από ερασιτέχνες της ομάδας Κοινωνικών Μέσων του Σχεδίου Β μετά από δουλειά δύο μηνών.
Ο τίτλος του (θυμίζει το διεθνώς γνωστό συγκρότημα της δεκαετίας του ’70 «Aphrodite’s Child» με Παπαθανασίου, Ρούσο, Σιδερά, Κουλούρη) γιατί σημείο αναφοράς είναι η Αφροδίτη της Μήλου λόγω του πασίγνωστου εξωφύλλου του περιοδικού του Μονάχου Focus με την αρχαία θεά της ομορφιάς σε άσεμνη χειρονομία, που αποτέλεσε την αποκορύφωση μιας προσβλητικής εκστρατείας ενάντια στον ελληνικό λαό από γερμανικά κυρίως κέντρα. Σε αυτές τις υποτιμητικές για τον ελληνικό λαό επιθέσεις, που συνεχίζονται μέχρι σήμερα, δίνουν μια αποστομωτική απάντηση τα «Παιδιά της Αφροδίτης».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ