Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Α.Αλαβάνος στον Αστακό: «Το Σχέδιο Β θεωρεί την Αιτωλοακαρνανία ευλογημένη - μην την αφήσουμε να ζει σαν καταραμένη»

«Η Δυτική Ελλάδα, στην οποία ανήκει και η Αιτωλοακαρνανία, έχει ανεργία 28,5%, πάνω από τον ελληνικό μέσο όρο. Η Αιτωλοακαρνανία είναι στην τελευταία δεκάδα των παλιών νομών της χώρας στο ΑΕΠ κατά κεφαλήν και στις τραπεζικές καταθέσεις.
Κι όμως η Αιτωλοακαρνανία από μια άποψη φαίνεται ευλογημένη. Επίκεντρο ενός από τους πιο δυναμικούς εξαγωγικούς κλάδους, της ιχθυοκαλλιέργειας. Παραδοσιακή εστία της καλλιέργειας των καπνών, που μαζί με την...... σταφίδα έσωσαν την Ελλάδα στην μεγάλη ύφεση του 1939, μόλις η χώρα κατάργησε τη «χρυσή δραχμή» και είδε μια θεαματική άνοδο των εξαγωγών της. Εμπειρία και μεγάλες δυνατότητες στην κτηνοτροφία. Μια περιοχή με αφθονία και μεγάλη ποικιλία υδάτινων πόρων. Πρόσωπο προς τη Δύση και την υπόλοιπη Ευρώπη, πολύπλευρες ευκαιρίες για τον τουρισμό. Λιμενικές εγκαταστάσεις στον Πλατύγιαλο Αστακού, που παραμένουν όμως φάντασμα.

Μόνο διαστροφικές πολιτικές μπορεί να φέρνουν σε ένα τέτοιο τόπο και σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας του την ανέχεια, την ανεργία, την φτώχεια.

Και σήμερα εφαρμόζονται αυτές οι διαστροφικές πολιτικές από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Με τη χρήση του σκληρότερου νομίσματος παγκοσμίως, του ευρώ, που διευκολύνει τις εισαγωγές και παρεμποδίζει τις εξαγωγές. Με τους ποσοτικούς περιορισμούς των Βρυξελλών σε κλάδους όπως η κτηνοτροφία ή τα μέτρα επιβολής και ελέγχου στην καπνοκαλλιέργεια. Με την έλλειψη ρευστότητας στις επιχειρήσεις, αφού αυτή καθορίζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με κριτήρια γερμανικά και αντιπληθωριστικά, όταν η ελληνική οικονομία πεθαίνει από τη δίψα για νομισματική κυκλοφορία. Με τις πολιτικές μείωσης των δημοσίων δαπανών ακυρώνοντας τον μεγαλύτερο εν δυνάμει επενδυτή που είναι το ελληνικό κράτος. Με το τσεκούρωμα μισθών και συντάξεων και την φορολογική αφαίμαξη που μειώνουν κατακόρυφα την αγοραστική δύναμη και την ενεργή ζήτηση και παγώνουν την αγορά.

Αν δεν αλλάξει το πλαίσιο, αυτή η ευλογία, που έχει δοθεί σε όλο τον ελλαδικό χώρο, μετατρέπεται σε κατάρα. Και μπορεί να αλλάξει εύκολα και γρήγορα. Φτάνει σαν λαός, όπως έχουμε κάνει και σε άλλες κρίσιμες ιστορικές στιγμές, να έχουμε την τόλμη για μεγάλες αλλαγές.

Να προχωρήσουμε σε άμεση παύση πληρωμών προς τους δανειστές, όπως έκανε πριν μια πενταετία η Ισλανδία, πριν μια δεκαετία η Ρωσία, παλιότερα η Γερμανία κι όλες σχεδόν οι ευρωπαϊκές χώρες. Να αποκτήσουμε εθνικό νόμισμα που θα δώσει στη χώρα τη δυνατότητα με την κατάλληλη συναλλαγματική πολιτική να αντιστρέψει την κατάσταση, να διευκολύνει τώρα τις εξαγωγές και να εμποδίζει τις άχρηστες εισαγωγές, να ακυρώνει τα πλεονεκτήματα από ανταγωνιστικές οικονομίες έξω από τη ζώνη του ευρώ, όπως έχουμε δει στα καπνά και όπως βλέπουμε στην ιχθυοκαλλιέργεια τώρα, από την Τουρκία. Να απαλλαγούμε με την έξοδο από την Ευρωζώνη από το μνημονιακό θεσμικό πλαίσιο, γιατί το μνημόνιο είναι μια πάγια και θεσμική κατάσταση για τις χώρες της Ευρωζώνης με τους κανονισμούς 472 και 473 που ισχύουν από φέτος και προβλέπουν δημοσιονομικούς ελέγχους, προειδοποιήσεις, τοπικές αποστολές, εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κυρώσεις. Να αποκτήσουμε παραγωγικό σχεδιασμό που είναι απαραίτητος για να βγει η Ελλάδα από την βιομηχανική και τεχνολογική παρακμή. Να αποκαταστήσουμε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές ενισχύσεις όχι μόνο για λόγους δικαιοσύνης, αλλά και γιατί η αύξηση της λαϊκής ζήτησης είναι ζωτική για την αναζωογόνηση της αγοράς.

Όλα αυτά τα έχουν κάνει σε κρίσιμες φάσεις της σύγχρονης ιστορίας τους άλλοι λαοί. Αμερικάνοι, Γιαπωνέζοι, Γερμανοί, Ρώσοι, Λατινοαμερικάνοι. Είναι αδικαιολόγητο να φοβόμαστε να τα κάνουμε εμείς, όταν μάλιστα, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είμαστε μέσα στη χειρότερη ύφεση που έχει παρουσιασθεί ποτέ και σε όλο τον πλανήτη σε αναπτυγμένη χώρα σε καιρό ειρήνης.
Ας μη βλέπουμε αυτή τη χώρα να φυτοζωεί, ας μη φεύγουμε από αυτή τη ζωή αφήνοντας πίσω τις οικογένειες μας σε κομμάτια και θρύψαλα, ας μην αφαιρούμε μια ζωή δημιουργίας και αισιοδοξίας από τη νέα γενιά. Ας πάρουμε με αυτοπεποίθηση και με οραματισμό την τύχη στα χέρια μας. Ας κάνουμε τον Αστακό, την Αιτωλοακαρνανία, τη Δυτική Ελλάδα, όλη την πατρίδα μας αυτό που αξίζουν να είναι.
Αυτή την πολιτική σας ζητάμε ως Σχέδιο Β να στηρίξετε στις ευρωεκλογές.»

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ