Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΔΗΜΟΙ ΤΟΥ "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ" ΚΑΤΑ ΝΟΜΟ

Γ. Ραγκούσης: κανένας ΟΤΑ με πληθυσμό κάτω από 10.000

Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης στο υπουργικό συμβούλιο για τον "Καλλικράτη", τονίζοντας ότι το υπουργείο κατέληξε σε αυτόν τον αριθμό -η απόκλιση ανάμεσα στα δύο νούμερα οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν 14 περιπτώσεις δήμων που η εφαρμογή των κριτηρίων της μεταρρύθμισης οδηγούν σε δύο λύσεις- με βάση οκτώ ενιαία κριτήρια που βασίζονται στην απόφαση του συνεδρίου της Κυλλήνης της ΚΕΔΚΕ. Τα βασικότερα είναι: 
 - Με βάση την απογραφή του 2001 πλην των νησιωτικών και των ορεινών περιοχών δεν υπάρχει δήμος με πληθυσμό κάτω από 10.000 για αυτούς που συνενώνονται και 12.000 για αυτούς που παραμένουν αυτόνομοι.

- Στις μητροπολιτικές περιοχές των πολεοδομικών συγκροτημάτων Αθηνών και Θεσσαλονίκης το πληθυσμιακό αυτό όριο ανεβαίνει στις 25.000 κατοίκους.

- Τα μεγάλα αστικά κέντρα συνενώνονται με όμορους δήμους που αποτελούν στην ουσία συνέχεια τους ανεξαρτήτως πληθυσμού.

- Στους ορεινούς το πλαφόν θα αγγίζει τις 2.000 ενώ κάθε νησί θα αποτελεί και ανεξάρτητο δήμο


Παράλληλα ο υπουργός Εσωτερικών επανάλαβε ότι δεν μπορούν να διασπαστούν τα όρια νομών (δηλαδή, δεν μεταφέρεται κανένας υπάρχων δήμος σε άλλο νομό), ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει μεταφορά δημοτικών διαμερισμάτων σε άλλους δήμους, στο μέλλον.

Για να αποδείξει την σημασία των συνενώσεων όσον αφορά την ανάπτυξη της χώρας, ο κ. Ραγκούσης επισήμανε ότι σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία το 88% του συνόλου των σημερινών δήμων που έχουν πληθυσμό μικρότερο από 10000 κατοίκους κατάφεραν να εντάξουν στο Γ΄ΚΠΣ κατά μέσο όρο 9 έργα στο ΓΠΣ, ενώ οι άνω των 100.000 που είναι μια μικρή μειοψηφία ενέταξαν κατά μέσο όρο 94 έργα.

Παράλληλα, όπως επανέλαβε ο υπουργός, τα 6.000 νομικά πρόσωπα των δήμων μειώνονται σε 2.000 ενώ προβλέπεται ολοκληρωμένο πρόγραμμα εξυγίανσης των υπερχρεωμένων ΟΤΑ. Έτσι οι δήμοι με σημαντικά οικονομικά προβλήματα θα έχουν όριο στο δανεισμό τους ο οποίος δεν θα υπερβαίνει το 5% των ετήσιων εσόδων τους.

Μείωση στελεχών και προσωπικού της Αυτοδιοίκησης 
Οι πενήντα επτά σημερινές νομαρχίες και τα δεκαεννιά επαρχεία αντικαθίστανται από 13 αιρετές περιφέρειες, ενώ οι σημερινές 13 περιφέρειες αντικαθίστανται από επτά κεντρικές διοικήσεις. Να σημειώσουμε ότι οι περιφέρειες παραμένουν στα όρια των σημερινών.

Οι 16.150 δημοτικοί σύμβουλοι όλης της χώρας συμπυκνώνονται στους μισούς, το ίδιο και οι 195 αντινομάρχες που θα αντικατασταθούν από μισούς περίπου αντιπεριφερειάρχες. Επίσης από τους 1.396 νομαρχιακούς συμβούλους θα μείνουν μόλις 703 περιφερειακοί σύμβουλοι.

Επιπλέον, υπολογίζεται ότι οι σημερινές 50.000 θέσεις πολιτικού προσωπικού θα μειωθούν τουλάχιστον στο μισό, εξοικονομώντας ποσοστό έως και 60% που μεταφράζεται, όπως είπε ο υπουργός σε 1,8 δισ. ευρώ τον χρόνο. Πηγές του υπουργείου ωστόσο υπολογίζουν ότι το ποσό μπορεί να φτάσει ακόμη και τα δύο δισ. ευρώ.

Μία ακόμη σημαντική διάταξη του νομοσχεδίου είναι αυτή που ορίζει ότι ένα δημοτικό διαμέρισμα θα μπορεί στο μέλλον να ενοποιηθεί με άλλον δήμο. Για παράδειγμα, ένας δήμος που έχει αγροτικό και αστικό χαρακτήρα και συνενώνεται με έναν αστικό δήμο, θα έχει τη δυνατότητα στο μέλλον να "κοπεί" το αγροτικό του κομμάτι και να συνενωθεί με έναν άλλον όμορο αγροτικό δήμο.

«Απλούστευση της γραφειοκρατίας»

«Αναπτυξιακή επανεκκίνηση» χαρακτήρισε τη νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης ο Γιώργος Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας ότι οι νέοι δήμοι θα «απελευθερώσουν την αναπτυξιακή δυναμική τους, ενώ ταυτόχρονα θα γίνεται αποτελεσματικότερη διαχείριση των πόρων του ελληνικού λαού».

Έκανε επίσης λόγο για «απλούστευση της γραφειοκρατίας» και τόνισε ότι ο «Καλλικράτης» θα δημιουργήσει το πλαίσιο για τον οικονομικό έλεγχο και την εποπτεία της Αυτοδιοίκησης.

Ραγκούσης: αρχή μιας νέας πορείας

Στην ομιλία του ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης υποστήριξε ότι  "το σχέδιο 'Καλλικράτης' σημαίνει το τέλος της εποχής για το πιο συγκεντρωτικό κράτος της Ευρώπης και ταυτόχρονα της αρχή μιας νέας πορείας. Έχει καταστεί κοινή συνείδηση όλων ότι το σπάταλο πελατειακό, συγκεντρωτικό και αναποτελεσματικό κράτος είναι η αιτία του ελληνικού προβλήματος όπως το βιώνουμε σήμερα", πρόσθεσε ο κ. Ραγκούσης.

Γι' αυτό, επισήμανε ότι στόχος του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ είναι να αποκτήσουμε ένα καλό κράτος, σύγχρονο και αποτελεσματικό, επιτελικό και αποκεντρωμένο που ανοίγει νέους δρόμους ανάπτυξης, ένα κράτος - νοικοκύρη που σέβεται τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου βοηθό του πολίτη και της επιχείρησης.

Ο Γ. Ραγκούσης σημείωσε ότι το νέο κράτος πρέπει να πατά σε γερά θεμέλια και πως γι αυτό το λόγο η αλλαγή ξεκινά από τη βάση, δηλαδή από τους δήμους, τις περιφέρειες και τις αποκεντρωμένες κρατικές διοικήσεις.

"Χρειαζόμαστε δήμους και περιφέρειες λιγότερους σε αριθμούς, μεγαλύτερους σε έκταση, πλουσιότερους σε πόρους, προσωπικό και αρμοδιότητες, πιο αποτελεσματικούς, πιο οικονομικούς, πιο διαφανείς, πιο δημοκρατικούς και πιο ανοικτούς στην κοινωνία", ανέφερε ο κ. Ραγκούσης.

Επιπλέον, ο υπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα επαναληφθούν οι ίδιες συμπεριφορές και στάσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδίως από την αξιωματική αντιπολίτευση, απέναντι σε ένα τέτοιο πρόγραμμα.

Επιπλέον, ο κ. Ραγκούσης είπε ότι με τη σημερινή εγκρισή του από το Υπουργικό Συμβούλιο, ο 'Καλλικράτης' εισέρχεται στην τελική φάση διαβούλευσης έως την καταθεσή του στη Βουλή, "στη φάση αυτή είμαστε απολύτως ανοικτοί σε κάθε πρόταση που βελτιώνει κάθε πτυχή του νομοσχεδίου, στο πλαίσιο βεβαίως των αρχών που έχουμε θέσει γι αυτό".
Για να δείτε τους χάρτες του "Καλλικράτη" κάντε κλικ εδώ: sxedio1.pdf, sxedio2.pdf, sxedio3.pdf

Για να διαβάσετε το πλήρες κείμενο του προσχεδίου νόμου κάντε κλικ εδώ: Prosxedio_Nomou_Kallikratis.pdf

Για να διαβασετε την αιτιολογική έκθεση κάντε κλικ εδώ: Aitiologiki_Kallikratis.pdf

Για να διαβάσετε την έκθεση των συνεπειών της ρύθμισης κάντε κλικ εδώ:Ekthesi_Sinepeion_Rithmisis.pdf

Για να διαβάσετε το πλήρες κείμενο της ομιλίας του πρωθυπουργού κάντε κλικ εδώ:
papandreou_kallikratis_aftodioikisi.doc

Για να διαβάσετε το πλήρες κείμενο της ομιλίας του υπουργού Εσωτερικών κάντε κλικ εδώ: ragkousis_ypourgiko_kallikratis.doc

Για να διαβάσετε την ανακοίνωση του πρωθυπουργού και του υπουργού Εσωτερικών για τη διεύρυνση της θητείας των αιρετών και την ταυτόχρονη διεξαγωγή εκλογών για την Αυτοδιοίκηση και ευρωεκλογών κάντε κλικ εδώ: http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=6500 


Για να δείτε το χάρτη με όλους τους Δήμους της χώρας πατήστε εδώ...
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ