Τρίτη 27 Απριλίου 2010

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΑΝ. ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ


 
Σήμερα συζητήθηκε στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή κου Παναγιώτη Κουρουμπλή προς την Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, με θέμα τον τρόπο καθορισμού των τιμών των φαρμάκων.
Ο κος Κουρουμπλής στην ερώτησή του αναφέρει πως «με βάση πρόσφατη ανακοίνωση στοιχείων του Υπουργείου για τις τιμές των φαρμάκων, η Ελλάδα αναδεικνύεται η τρίτη ακριβότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η τρίτη ακριβότερη στα γενόσημα φάρμακα παγκοσμίως.
Τα αποτελέσματα της έρευνας αποδεικνύουν ότι γινόταν σοβαρότατη παράβαση της νομοθεσίας αναφορικά με τις τιμές των φαρμάκων, διότι βάση του νόμου 3408 που ψηφίστηκε στις 4/11/2005 και αφορούσε τον τρόπο καθορισμού των τιμών των φαρμάκων, η χώρα μας έπρεπε να ήταν από τις φθηνότερες της Ευρώπης και τουλάχιστον η φθηνότερη της Ευρωζώνης».
Στην ερώτησή του ο βουλευτής επισημαίνει πως ο «τρόπος καθορισμού των τιμών των φαρμάκων πραγματοποιούνταν από το Υπουργείο Ανάπτυξης, σύμφωνα με στοιχεία που προσκόμιζαν οι φαρμακευτικές εταιρείες με την ευθύνη ότι τα στοιχεία αυτά είναι αληθή. Ωστόσο, το πρώην Υπουργείο Ανάπτυξης απ’ ότι φαίνεται, δεν πραγματοποιούσε τους απαραίτητους τακτικούς  ως ορίζονται στο νόμο ελέγχους, με συνέπεια να φτάσουμε στο σημείο να κερδοσκοπούν οι φαρμακευτικές εταιρείες εις βάρος του δημοσίου χρήματος. Υπολογίζεται ότι κατά παράβαση του νόμου 3408, οι φαρμακευτικές εταιρείες, εκτιμάται ότι εισέπρατταν την τελευταία τετραετία περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως περισσότερα χρήματα από όσα έπρεπε να εισπράττουν από τα ασφαλιστικά ταμεία και τα νοσοκομεία. Εν συνεχεία ερωτάται η κα. Υπουργός, 
1) σε τι συγκεκριμένα μέτρα θα προβεί η Κυβέρνηση, ώστε πραγματικά να αποδειχθεί εάν 
 υπάρχει παραπλάνηση του ελληνικού κράτους από τις φαρμακευτικές εταιρείες;  και
 2) σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες με βάση τις γραπτές δηλώσεις τους, παραπλανούσαν το ελληνικό κράτος, θα κινηθούν άμεσα διαδικασίες ώστε   
α) τα ασφαλιστικά ταμεία να διεκδικήσουν επιστροφή χρημάτων από τις ως άνω εταιρείες και
β) τα νοσοκομεία να προχωρήσουν σε συμψηφισμό των διαφορών τιμών με τα χρέη τους;»

Στην ερώτηση του κου Κουρουμπλή απάντησε ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κος Μάρκος Μπόλαρης. Ο κος Μπόλαρης τόνισε πως η ερώτηση του κου Κουρουμπλή είναι πολύ εύστοχη, επισημαίνοντας ότι η πολιτική που ακολούθησε η προηγούμενη Κυβέρνηση στο θέμα του φαρμάκου ήταν πολιτική η οποία ζημίωσε τα ασφαλιστικά ταμεία και το δημόσιο αυξάνοντας τα χρέη στα νοσοκομεία.  Όταν ο κος  Κουρουμπλής έλαβε το λόγο ανέφερε  χαρακτηριστικά «Κύριε Υπουργέ δεν μου απαντάται στην ερώτηση που σας απηύθυνα», ενώ ο ίδιος ζήτησε να μάθει «εάν πρόκειται η συγκεκριμένη υπόθεση να πάει στον Εισαγγελέα για να αποδειχθεί εάν πραγματικά οι φαρμακευτικές εταιρείες παραπλανούσαν το ελληνικό κράτος».   

Δεν υπάρχουν σχόλια :

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ