Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις στο Μεσολόγγι για το Εφετείο


«Βολές» κατά Καστανίδη για την απόφαση να ιδρύσει Εφετείο στο Αγρίνιο
Με αποχή διαρκείας απαντούν οι δικηγόροι

Την απόσυρση του ΠΔ για την ίδρυση του Εφετείου Δυτικής Στερεάς Ελλάδας στο Αγρίνιο ζήτησαν σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν χθες στην Αθήνα, τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής για την Επανίδρυση του Εφετείου στο Μεσολόγγι και προανήγγειλαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, το επόμενο διάστημα, ενώ συνεχίζεται και η αποχή των δικηγόρων του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της συντονιστικής,  δήμαρχο Μεσολογγίου, Γ. Αναγνωστόπουλο: «Η απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης να προωθήσει προς κύρωση στο Συμβούλιο της Επικρατείας του Προεδρικού Διατάγματος για την ίδρυση του Εφετείου Δυτικής Στερεάς Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο προσβάλει και περιφρονεί την Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου», αφού όπως υποστήριξε « ενώ παντού και πάντα τα Εφετεία ιδρύονται στις πρωτεύουσες των νομών, για την Αιτωλοακαρνανία δεν ίσχυσε ο κανόνας αυτός, για καθαρά μικροπολιτικούς λόγους, μιας και δεν συντρέχουν γεωγραφικοί ή άλλοι λόγοι που να επιβάλουν την ίδρυση του Εφετείου σε άλλη πόλη από αυτή του Μεσολογγίου.»
Ο δήμαρχος Μεσολογγίου εξήγησε ότι το αίτημα της Επανίδρυσης του Εφετείου τίθεται από το γεγονός της λειτουργίας κατά τη διάρκεια της Επανάστασης στο Μεσολόγγι του Δικαστηρίου των Εκκλήτων που ήταν το δευτεροβάθμιο δικαστήριο της εποχής. Επίσης ο κ. Αναγνωστόπουλος υπενθύμισε ότι το Μεσολόγγι αποτέλεσε την έδρα εκ των πρώτων Πρωτοδικείων της χώρας, στην οποία υπηρέτησαν οι εξέχοντες δικαστικοί, Αναστάσιος Πολυζωΐδης και Γεώργιος Τερτσέτης.
Τέλος, ο δήμαρχος Μεσολογγίου κάλεσε τον Υπουργό Δικαιοσύνης να αποσύρει το ΠΔ τονίζοντας: «Τις δύσκολες ώρες που περνάει η χώρα η συντεταγμένη Πολιτεία οφείλει να επιδεικνύει σεβασμό σ’ αυτούς που μετέτρεψαν την Ελλάδα σε παγκόσμιο σύμβολο Ελευθερίας και την πόλη του Μεσολογγίου σε Ιερό τόπο προσκυνήματος των λαών της γης».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου, Κ. Ράπτης, αφού έκανε μια αναδρομή στις νομικές ενέργειες για την αναπομπή του ΠΔ κατήγγειλε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης για εμπαιγμό στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς όπως τόνισε: «ο Υφυπουργός κ. Κατσιφάρας  με δημόσια δήλωσή του  στις αρχές του χρόνου  διαβεβαίωνε  ότι προς το παρόν  «παγώνει»  το θέμα των Εφετείων και ότι  για τη λήψη οριστικής απόφασης θα προηγηθεί δημόσια διαβούλευση.
Μετά ταύτα και ενώ  αναμέναμε  την πρόσκληση  του κ. Υπουργού για την πραγματοποίηση  αυτής της «διαβούλευσης»,  από δημοσιεύματα  του ημερησίου τύπου προέκυπτε ότι το Υπουργείο  Δικαιοσύνης  είχε αποστείλει  στο Συμβούλιο της Επικρατείας για νομοτεχνική επεξεργασία  και γνωμοδότηση (4) σχέδια Προεδρικών  Διαταγμάτων που αφορούσαν στην ίδρυση  (4) Εφετείων, μεταξύ των οποίων  και το Εφετείο Δυτικής Στερεάς Ελλάδος  με έδρα το Αγρίνιο.»
Ο κ. Ράπτης υπογράμμισε ότι από τις ενέργειες του Υπουργείου Δικαιοσύνης προκύπτει μια πρωτοφανής αντίφαση αφού όπως ανέφερε: «Απ’ τη  μια,  σεβόμενος  τον θεσμικό  του ρόλο,  μυθοποιεί  και  αναγορεύει  ως «θέσφατο»  και αυθεντικό  γνώμονα της πολιτικής του βούλησης την  γνωμοδότηση  της διοικητικής Ολομελείας του Α.Π.  κι απ’  την άλλη,  διακυβεύοντας  το θεσμικό κύρος του Υπουργείου του, διακινδυνεύει την  αναπομπή του σχετικού σχεδίου Π.Δ. για έλλειψη  νομιμότητας, δοθέντος  ότι,  ως και ο ίδιος  παραδέχθηκε, τα στοιχεία  που συνοδεύουν  αυτό είναι  ανεπίκαιρα (γνωμοδότηση  Ολομ.  Α.Π. του 1988 και τα στοιχεία  που  λαμβάνει  υπ’ όψη  της αυτή  των ετών  2004 και 2006).»
Για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό του ο κ. Ράπτης υπενθύμισε παλαιότερες δηλώσεις του κ. Καστανίδη για τα μέλη της ολομέλειας του ΑΠ λέγοντας: «Όλως παραδόξως και ενώ ο κ. Υπουργός  έλεγε όλα  αυτά, τονίζοντας  σε όλους  τους  τόνους   ότι η  Ολομέλεια  του Αρείου  Πάγου είναι ανώτατο  θεσμικό όργανο  και ότι  δεν πρέπει  να παίζουμε  με τους θεσμούς, ολίγον αργότερα  και σε ότι  αφορά  την υπόθεση Ζαγοριανού,  εγκαλούσε τους Αρεοπαγίτες της πλειοψηφίας για έλλειψη  αυτοσεβασμού.
Είναι πλέον προφανές ότι ο  κ. Υπουργός  της  Δικαιοσύνης,  εμμένοντας στην απόφασή του περί ίδρυσης Εφετείου  Δυτ. Ελλάδας με έδρα το  Αγρίνιο, επιχειρεί  το  μεγάλο  ανοσιούργημα  σε βάρος  των θεσμών  και της ιστορικής μνήμης.»
Στην συντονιστική επιτροπή μετέχουν όλοι οι  δήμαρχοι των περιοχών που υπάγονται στο Πρωτοδικείο Μεσολογγίου μεταξύ των οποίων είναι οι, της Ναυπάκτου, του Αιτωλικού και των Οινιάδων. Αξιοσημείωτη τέλος ήταν η παρουσία πλήθους κόσμου στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ που παραχωρήθηκε η συνέντευξη τύπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ