Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

ΑΓΡΙΝΙΟ : «FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2010»,


Βήμα γόνιμου προβληματισμού για την προωθούμενη διοικητική μεταρρύθμιση, αποτέλεσε η Ημερίδα Αιτωλοακαρνανίας του πολυσυνεδρίου «FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2010», η οποία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 19 Απριλίου, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας στο Αγρίνιο, με θέμα «Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΣΤΟ ΔΥΤΙΚΟ ΑΞΟΝΑ:
Αναπτυξιακές προοπτικές χωρίς σύνορα». Στην επιλογή του φετινού θέματος, ελήφθη υπόψη η τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα με το πρόγραμμα «Καλλικράτης», σε συνδυασμό με τις διαχρονικές πρωτοβουλίες του Forum Ανάπτυξης για τη διαμόρφωση κοινών αναπτυξιακών στόχων και την επίτευξη συνεργασιών στη Δυτική Eλλάδα πάνω σε θέματα διαπεριφερειακού ενδιαφέροντος.
Εισηγητές στην Hμερίδα Αιτωλοακαρνανίας του Forum Ανάπτυξης 2010 ήταν οι κ.κ.: Τάσος Αποστολόπουλος, Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, Δημήτρης Σταμάτης, Βουλευτής Αιτ/νίας, Τομεάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης ΝΔ, Κωνσταντίνος Αντζουλάτος, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Αχαΐας, Γεώργιος Καραμπάτος, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Παναγιώτης Τσιχριτζής, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, ενώ την συζήτηση που έγινε στο πλαίσιο των παρεμβάσεων εκπροσώπων φορέων και επιχειρήσεων, συντόνισε ο κ. Νίκος Κανής, Εκδότης της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Μαχητής». 

Οι εισηγήσεις των κεντρικών ομιλητών ξεκίνησαν με τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ. Τάσο Αποστολόπουλο, ο οποίος αναφέρθηκε επιγραμματικά στις διοικητικές αλλαγές του προγράμματος «Καλλικράτης» και στους στόχους που έχουν τεθεί από την κυβέρνηση.
  Σύμφωνα με τον κ. Αποστολόπουλο, η αναπτυξιακή υστέρηση της Δυτικής Ελλάδας, οφείλεται στις διαφορετικές ταχύτητες ανάπτυξης που επικρατούσαν μέχρι σήμερα μεταξύ των τριών νομών, γεγονός που έδωσε χώρο στην δημιουργία φυγόκεντρων δυνάμεων και ενίσχυσε την απουσία περιφερειακής συνείδησης. Αυτό το κλίμα, όπως τόνισε ο κ. Αποστολόπουλος, μπορεί να ανατραπεί μέσα από την διοικητική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη», που θα δημιουργήσει μια ισχυρή αιρετή Περιφέρεια και ισχυρούς Δήμους, μέσα από το νέο Αναπτυξιακό Νόμο και από την ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ. Παράλληλα, τόνισε ότι απαιτείται και αλλαγή νοοτροπίας και τομές σε όλα τα επίπεδα. 

Ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και Υπεύθυνος Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ν.Δ. κ. Δημήτρης Σταμάτης, τόνισε ότι η διοικητική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» είναι αναγκαίο εγχείρημα. Ωστόσο, διατύπωσε αμφιβολίες για την επιτυχία της μεταρρύθμισης, γιατί όπως επεσήμανε, προωθείται από την κυβέρνηση εν μέσω οικονομικής ύφεσης, χωρίς να έχει ξεκάθαρους πόρους, χωρίς να έχει προηγηθεί ο απαιτούμενος διάλογος για το χωροταξικό των νέων Δήμων και χωρίς να έχει προσληφθεί το αναγκαίο επιστημονικό προσωπικό, με αποτέλεσμα να τίθενται και ζητήματα αντισυνταγματικότητας. 
Ο κ. Σταμάτης δήλωσε υπέρμαχος της δημιουργίας μιας νέας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που θα αποτελείται από τους Νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Φωκίδας και Ευρυτανίας. Παρ΄ όλα αυτά, προέβλεψε ότι με το χωροταξικό του «Καλλικράτη» τα υφιστάμενα διοικητικά όρια της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας δεν θα αλλάξουν και γι΄ αυτό πρότεινε την υποβολή ενιαίων ψηφοδελτίων από την Αιτωλοακαρνανία, για τις εκλογές της αιρετής Περιφέρειας και των Δήμων, στην βάση αρχών που θα συμφωνηθούν, έτσι ώστε η περιοχή να κατακτήσει όσο το δυνατόν περισσότερα αξιώματα. 

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας κ. Γιώργος Καραμπάτος τόνισε ότι επί της αρχής η μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» μπορεί να οδηγήσει σε σύγχρονες διοικητικές δομές, ωστόσο η Πελοπόννησος, ως γεωγραφική ενότητα, θα παραμείνει διαιρεμένη διοικητικά, κάτι που δεν βρίσκει σύμφωνο τον φορέα που εκπροσωπεί. Ο κ. Καραμπάτος, επικεντρώθηκε στις αναπτυξιακές προοπτικές που μπορούν να δημιουργηθούν μέσα από τις συνδυασμένες μεταφορές σε όλο τον Δυτικό άξονα με την δημιουργία μεταφορικών αλυσίδων μεταξύ των λιμανιών Ηγουμενίτσας, Αστακού, Πάτρας και Καλαμάτας με χρήση θαλάσσιων ή/και σιδηροδρομικών μέσων, ως εναλλακτικών διαδρομών στις οδικές μεταφορές. Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, η παραπάνω συλλογιστική δεν περιορίζεται μόνο στην ανάπτυξη ανταγωνιστικών μεταφορικών συστημάτων, με αυτονόητα οφέλη για την κάθε περιοχή, αλλά πέραν αυτού, το μεταφορικό σύστημα μπορεί να αποτελέσει «εργαλείο» για την προσέλκυση και ανάπτυξη και άλλων παραγωγικών δραστηριοτήτων σχετικών με τη διαμετακόμιση, την οργάνωση του μεσογειακού εμπορίου, την τυποποίηση προϊόντων, τη συναρμολόγηση και τελειοποίηση τελικών προϊόντων κ.λπ. Παράλληλα τόνισε την ανάγκη ανάπτυξης εξειδικευμένων μορφών τουρισμού κατά μήκος του Δυτικού Άξονα και ιδίως πολιτιστικού τουρισμού, οικοτουρισμού, συνεδριακού τουρισμού σε μεσαίου μεγέθους πόλεις και ξενοδοχειακά συγκροτήματα, θρησκευτικού τουρισμού, αλλά και θαλάσσιου τουρισμού, αξιοποιώντας τις λιμενικές υποδομές που έχουν κατασκευαστεί τις τελευταίες 10ετίες.  

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας κ. Κώστας Αντζουλάτος τάχθηκε υπέρ της προοπτικής του σχεδίου «Καλλικράτης» εάν όπως τόνισε, το νέο σχήμα είναι δομημένο και θεσμικά τακτοποιημένο, με ρόλους για την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση και κυρίως, χωρίς εξαρτήσεις από την εκάστοτε κυβέρνηση. Μάλιστα, ο κ. Αντζουλάτος, ανέφερε ότι ο «Καλλικράτης» μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της επιχειρηματικότητας, μέσα από την αποκέντρωση διοικητικών αρμοδιοτήτων. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο νέο αναπτυξιακό νόμο τονίζοντας ότι θα πρέπει να επικεντρωθεί στην ενίσχυση παραγωγικών επενδύσεων που είναι ικανές να δημιουργήσουν μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας, δεδομένων των συνθηκών που έχει διαμορφώσει η οικονομική κρίση. Σε σχέση με το ΕΣΠΑ, ο κ. Αντζουλάτος, ως πρόεδρος του Ενδιάμεσου Φορέα του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα, τόνισε ότι στα 2 δις. ευρώ το προγράμματος, εάν προστεθούν και οι ιδιωτικές επενδύσεις, τότε το ποσό που διαμορφώνεται θα φτάσει τα 5,8 δις. ευρώ, εκ των οποίων το 80-85% θα κατευθυνθεί στην περιφέρεια. Για τον λόγο αυτό, ο κ. Αντζουλάτος επεσήμανε ότι η περιφέρεια θα πρέπει να είναι έτοιμη για να υποδεχθεί και να διαχειριστεί εγκαίρως αυτά τα κονδύλια, όχι για να «κλείσει τρύπες του παρελθόντος» αλλά για να τα διαθέσει σε παραγωγικές επενδύσεις και καινοτόμες δράσεις. 

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας κ. Παναγιώτης Τσιχριτζής, εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι αδύνατον να διαμορφωθεί μια περιφερειακή συνείδηση στην Δυτική Ελλάδα λόγω των αναπτυξιακών ανισοτήτων που επικρατούν μεταξύ των τριών Νομών, τονίζοντας ότι ο φορέας που εκπροσωπεί, ήταν ο πρώτος που έθεσε ανοικτά το ζήτημα της αλλαγής της διοικητικής οντότητας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Δήλωσε ότι είναι υπέρ της μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη» για πιο ισχυρούς δήμους, όμως θα συνεχίσει να αμφισβητεί την σημερινή διοικητική μορφή της Δυτικής Ελλάδας, υποστηρίζοντας την άποψη της ενιαίας Πελοποννήσου γεωγραφικά και διοικητικά. Σύμφωνα με τον κ. Τσιχριτζή, επόμενος στόχος της Αιτωλοακαρνανίας, μετά την ανακοίνωση των διοικητικών ορίων των περιφερειών, θα πρέπει να είναι η διαμόρφωση όρων συνοχής για την δημιουργία ενός ισχυρού Δήμου Αγρινίου ως «ανάχωμα» στις πιέσεις της Πάτρας και των Ιωαννίνων.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΦΟΡΕΩΝ Η ημερίδα ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας κ. Θύμιου Σώκου, σύμφωνα με τον οποίο η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ως διοικητικός σχηματισμός, έχει σοβαρό έλλειμμα περιφερειακής συνείδησης, γιατί δημιουργήθηκε στην βάση πολιτικών σκοπιμοτήτων και όχι αναπτυξιακών αναγκών, με αποτέλεσμα η Πάτρα και η Αχαΐα, να υπερισχύουν έναντι των άλλων περιοχών και η περιφέρεια στο σύνολό της να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις των δεικτών ανάπτυξης. Σε ό,τι αφορά το σχέδιο «Καλλικράτης» ο κ. Σώκος δήλωσε υπερασπιστής της περιφερειακής ανάπτυξης μέσα από θεσμούς, εκφράζοντας την άποψη ότι η διοικητική μεταρρύθμιση μπορεί να οδηγήσει σε μια συνολική ανασυγκρότηση εάν απεμπλακεί από πολιτικές συναλλαγές και γίνει με αποφασιστικότητα. Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Αγρινίου κ. Παύλος Μοσχολιός, τόνισε ότι για να πετύχει το εγχείρημα του «Καλλικράτη» θα πρέπει να οδηγήσει σε ισχυρούς δήμους με πόρους και αρμοδιότητες. Χαρακτήρισε «κολοσσιαία» την μεταρρύθμιση που γίνεται στους ΟΤΑ και υπογράμμισε ότι το ζητούμενο είναι να δημιουργηθούν βιώσιμα αυτοδιοικητικά σχήματα. Ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας κ. Φαίδων Κουνινιώτης, ανέφερε από την πλευρά του ότι σε ένα έντονα διεθνές και εγχώριο ανταγωνιστικό περιβάλλον η Τοπική Αυτοδιοίκηση με την μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη», καλείται να διαδραματίσει ένα σημαντικότατο ρόλο, στην διαμόρφωση περιφερειακών αναπτυξιακών προοπτικών, όμως θα πρέπει να πληροί προϋποθέσεις όπως η δημιουργία ενός οράματος, η απόκτηση γνώσης για τις ανάγκες της κάθε περιοχής και του οικονομικού περιβάλλοντος έτσι όπως έχει διαμορφωθεί και τεχνοκρατική αντίληψη των αναπτυξιακών ευκαιριών και μηχανισμών που διατίθενται. 

Να σημειωθεί ότι στην «Ημερίδα Αιτωλοακαρνανίας» του FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2010, παραβρέθηκαν και έκαναν παρεμβάσεις εκπρόσωποι φορέων, όπως ο Δήμαρχος Αγγελοκάστρου κ. Σωτήρης Ρουσογιάννης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Αχαΐας κ. Νίκος Παπαλέξης, ο πρόεδρος της Ένωσης Λογιστών Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Νομού Αχαΐας κ. Θεόδωρος Παπαγόπουλος, ο υπεύθυνος επικοινωνίας της «Γέφυρα Α.Ε.» κ. Γιάννης Φρέρης, οι Αντινομάρχες Αιτωλοακαρνανίας κ.κ. Δημοσθένης Καπώνης και Χρήστος Πετρόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Αγρινίου κ. Θεόδωρος Λαδάς, ο κ. Γιάννη Βαϊνάς, πρώην Βουλευτής και νυν μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, η Δημοτική Σύμβουλος Αγρινίου κα Λαμπρινή Κολοβού, η Νομαρχιακή Σύμβουλος Αιτωλοακαρνανίας κα Τατιάνα Τσιτσιμελή, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος κ. Χαράλαμπος Κουτσοσπύρος, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Αγρινίου κ. Γιάννης Μπίνας, ο προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ. Μιχάλης Τζωρτζής, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αιτωλοακαρνανίας κ. Χρήστος Κωστακόπουλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Καταστημάτων Μαζικής Εστίασης Αγρινίου κ. Ταρέκ Αλοπισάτ, ο κ. Λευτέρης Τηλιγάδας εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών Δυτικής Ελλάδας, κ.α. 

  Η «Ημερίδα Αιτωλοακαρνανίας» του FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2010, μεταδόθηκε «ζωντανά» με την τεχνική υποστήριξη της εταιρείας διαδικτυακών εφαρμογών Uin.gr μέσα από την ιστοσελίδα του πολυσυνεδρίου www.forumanaptixis.gr, όπου θα αναρτηθούν σε λίγες ημέρες και τα πρακτικά όλων των παρεμβάσεων. Την διοργάνωση της «Ημερίδας Αιτωλοακαρνανίας» του FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2010, είχε η «ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΕ» και η εφημερίδα «Σύμβουλος Επιχειρήσεων» με συνδιοργανωτή το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας και με την υποστήριξη του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας. Κεντρικός χορηγός της Ημερίδας ήταν ο ΟΤΕ, ενώ χορηγοί ήταν οι εταιρείες ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε., ΕΣΠΑ-Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή ΠΔE και η ΛΟΥΞ ΑΒΕΕ. Xορηγός επικοινωνίας ήταν ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΧΕΛΩΟΣ TV. Να σημειωθεί ότι για την μεταφορά φορέων της Αχαΐας στην Ημερίδα Αιτωλοακαρνανίας, διατέθηκε λεωφορείο από το τουριστικό γραφείο PELOPONNES TRAVEL.

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ