Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΜΑΪΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟ


ΔΗΛΩΣΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΚΑΛΛΙΜΑΧΟΥ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ
Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ν. Πρέβεζας

 «Μέσα στο Μάιο θα έχει εγκριθεί το Πρότυπο Καινοτόμο Σχέδιο για την Ανάπτυξη του Αμβρακικού από τα συναρμόδια Υπουργεία» δήλωσε ο βουλευτής Πρέβεζας Βαγγέλης Παπαχρήστος μετά τη συνάντηση που είχε με τον Υφυπουργό Οικονομίας κ. Αρναουτάκη, παρουσία και των άλλων βουλευτών Πρέβεζας, Άρτας και Αιτωλοακαρνανίας. 
Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει τη διαμόρφωση του επιχειρησιακού σχεδίου, που θα καταλήγει σε συγκεκριμένους άξονες προτεραιότητας και κατηγορίες πράξης και στον καθορισμό διοίκησης και διαχείρισης του προγράμματος. Τα έργα που θα υλοποιηθούν θα συμπεριληφθούν στην επόμενη φάση.  
«Για τον Αμβρακικό υπάρχουν δυο λογικές» τόνισε ο κ. Παπαχρήστος. «Οι μελέτες συνήθως διαπιστώνουν ότι μολύνεται και καταστρέφεται ο Αμβρακικός. Για να τον προστατέψουμε πάμε και λέμε στη γύρω περιοχή μη κάνεις αυτό, μη κάνεις εκείνο, μη κάνεις το άλλο. Με αυτή τη λογική, όταν δηλαδή πας στη γύρω περιοχή με μη, δεν αγαπάει κανένας τον Αμβρακικό. 
Με απαγορεύσεις δεν προχωράει κάτι. Πρέπει να ανατρέψουμε αυτή τη λογική. Αντί να πούμε τι δεν πρέπει να γίνεται γύρω από τον Αμβρακικό, να πούμε τι γίνεται, τι δραστηριότητες πρέπει να γίνουν που και την περιοχή θα αναπτύξουν και τον Αμβρακικό θα προστατεύουν. Όταν βάλεις φιλικές δραστηριότητες προς τον Αμβρακικό, θα φτιάξεις και ομάδες ανθρώπων που θα τον αγαπάνε και θα τον βλέπουν όχι σαν πηγή απαγόρευσης αλλά σαν πηγή πλούτου. Γι’ αυτό από την πρώτη στιγμή προσπάθησα να συνεννοηθώ με το Υπουργείο ανάπτυξης και τον κ. Αρναουτάκη, ότι εδώ χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάπτυξης. 
Η ανταπόκριση σ’ αυτή τη καινούρια λογική ήταν θετική. Μέσα στο Μάιο θα γίνει η παρουσίαση του ολοκληρωμένου προγράμματος. Θα είναι το πρώτο βήμα για την ανάδειξη του Αμβρακικού με τη καινούρια λογική. Θεωρώ ότι με το πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί, όπου θα βάζει την πρώτη βάση για μια καινούρια δομή, ένα πρόγραμμα όπως ήταν το πρόγραμμα Πίνδος, δηλαδή όχι απλά ένα τοπικό πρόγραμμα, αλλά ένα πρόγραμμα του οποίου θα ηγείται μια πολιτική επιτροπή, που θα το αναλάβουν οι ίδιοι οι Υπουργοί, θα σχεδιάσει την ανάπτυξη της περιοχής σε μια νέα βάση. 
Ο Αμβρακικός αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση. Είναι διεθνούς φήμης υδροβιότοπος. Μπορούμε να τον κάνουμε ευκαιρία ανάπτυξης. Πρέπει να πάμε σε ολοκληρωμένη διαχείριση γύρω από τον Αμβρακικό και σε βιολογικά προϊόντα, ώστε να ξέρει ο άλλος ότι είναι φιλικά προς το περιβάλλον, είναι υψηλής ποιότητας και υψηλής ασφάλειας. Από στη στιγμή που βγάζουμε προϊόντα που είναι φιλικά προς το περιβάλλον και την υγεία του ανθρώπου, θα πρέπει οι φορείς γύρω από την περιοχή να κάνουν σύμφωνα ποιότητας, έτσι ώστε όταν έρχεται κάποιος στην Πρέβεζα να μην καταναλώνει προϊόντα εισαγόμενα, να καταναλώνει τοπικά προϊόντα. Αυτό θα δώσει ιδιαίτερη αξία και στις τουριστικές μας επιχειρήσεις μας. 
Ο αγροτοδιατροφικός τομέας και οι τουριστικές μας επιχειρήσεις να συνδυαστούν. Ταυτόχρονα γύρω από τον Αμβρακικό υπάρχουν πολιτιστικά μνημεία. Έχουμε τη Νικόπολη. Δεν μιλάω μόνο για την Πρέβεζα αλλά και την Άρτα με την Αμβρακία και το Άκτιο από την άλλη πλευρά.  Να δώσουμε στην περιοχή σήμα και ταυτότητα, προϊόντα ποιότητας και πολιτισμό».



ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ