Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» «ΞΕΠΑΓΩΝΕΙ» ΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ


Νεότερη εγκύκλιος του ΥΠ.ΕΣ προσθέτει στις εξαιρέσεις του 2010 και τους ΟΤΑ
ΥΠΕΣ: αφορά παλιούς διαγωνισμούς - αντιδράσεις ΝΔ - ικανοποίηση δημάρχων 

«Ξεπαγώνουν» οι μόνιμες προσλήψεις σε δήμους και ΔΕΚΟ, μετά τη σχετική εγκύκλιο (ΔΙΠΠ/Φ.2.9/27/οικ.8179/13-04/2010) που απέστειλε το υπουργείο Εσωτερικών στο ΑΣΕΠ και με την οποία διευκρινίζεται ότι οι δύο αυτές κατηγορίες ανήκουν πλέον στις εξαιρέσεις του Ν. 3812/2009 που όριζε ρητά την απαγόρευση οποιασδήποτε πρόσληψης στο Δημόσιο, με εξαίρεση το νοσηλευτικό-ιατρικό προσωπικό, τους δασκάλους-καθηγητές και τα σώματα ασφαλείας.


Έτσι, στο εξής, το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού θα δέχεται αιτήματα από όλους τους φορείς, των οποίων οι προκηρύξεις «πάγωσαν» στο παρά πέντε, ενώ μια σειρά από δήμους και δημόσιες επιχειρήσεις που έχουν άμεση ανάγκη από προσωπικό, πρόκειται να διεκδικήσουν την έκδοση νέων διαγωνισμών πρόσληψης τακτικού προσωπικού έως το καλοκαίρι.

ΥΠΕΣ: αφορά, κυρίως, παλιούς διαγωνισμούς

Η απόφαση αυτή αναμένεται να «λύσει τα χέρια» σε δημάρχους και διοικήσεις επιχειρήσεων του Δημοσίου, ενόψει και των εκλογών του Νοεμβρίου, ωστόσο παράγοντες του υπουργείου Εσωτερικών με τους οποίους επικοινώνησε η αυτοδιοικηση gr υποστήριζαν ότι η εγκύκλιος αφορά, κυρίως, παλαιούς διαγωνισμούς που είναι σε εκκρεμότητα, προσθέτοντας με έμφαση, ότι ναι μεν δίνεται το δικαίωμα στους δήμους και για προσλήψεις νέου προσωπικού, ωστόσο, δεδομένης και της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, θα καταγραφούν και θα εγκριθούν από την Τριμελή Επιτροπή μόνο οι πραγματικές ανάγκες των ΟΤΑ και των ΔΕΚΟ.

Στην εγκύκλιο αναφέρονται αναλυτικά οι εξαιρέσεις του νόμου περί «παγώματος» των προσλήψεων που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την προηγούμενη –με ημερομηνία 9/11/2009- η οποία μιλούσε ρητά για αναστολή προσλήψεων στο Δημόσιο. Στο νέο έγγραφο, διευκρινίζεται ότι από την αναστολή προσλήψεων και διορισμών εξαιρείται «….το προσωπικό των ΟΤΑ α’ βαθμού, το προσωπικό των ανώνυμων εταιριών για τις οποίες εφαρμόζονται οι διατάξεις του Κεφ. Β του Ν.3429/2005 κ.α. Οι προσλήψεις και οι διορισμοί των ανωτέρω κατηγοριών συνεχίζονται κανονικά».

Πάντως, από αυτοδιοικητικούς παράγοντες με τους οποίους επίσης επικοινώνησε η αυτοδιοίκηση gr τονιζόταν ότι η συγκεκριμένη εγκύκλιος δεν είναι άσχετη με τον «Καλλικράτη», καθώς αφενός υπάρχουν αυξημένες ανάγκες για εξειδικευμένο προσωπικό στους δήμους και αφετέρου ενόψει της ανακοίνωσης του χωροταξικού απαιτείται και ένα μικρό «μασάζ» σε δημάρχους που αντιδρούν.

Ικανοποίηση από τους δημάρχους

Οι πρώτες αντιδράσεις από την πλευρά των δημάρχων δείχνουν πως οι εκπρόσωποι της Τ.Α. πρώτου βαθμού επικροτούν την απόφαση αυτή του υπουργείου, καθώς, όπως υποστηρίζουν, «η πρόσληψη νέου προσωπικού είναι μονόδρομος, ειδικά σε περιπτώσεις όπου οι ελλείψεις εξειδικευμένων υπαλλήλων παραμένουν και οι συνταξιοδοτήσεις αυξάνονται κατακόρυφα».

Η πρώτη προκήρυξη που θα προωθήσει η ανεξάρτητη αρχή, μετά την «αλλαγή πλεύσης» του υπουργείου Εσωτερικών, αφορά σε 800 περίπου τρόφιμους ορφανοτροφείων, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει «βροχή αιτημάτων» και από άλλους, αφού πρώτα εξασφαλίσουν το «πράσινο φως» από την Τριμελή Επιτροπή υπουργών. Με τον τρόπο αυτό, θα επιχειρήσει το υπουργείο να ελέγξει τις πολυάριθμες αιτήσεις, ώστε να επιλέξει τελικά μόνο εκείνες που ανταποκρίνονται σε πραγματικές ανάγκες.

Ζώης: αποδεικνύεται ότι η απαγόρευση των προσκήψεων ήταν επικοινωνιακό τέχνασμα

Απόδειξη ότι η απαγόρευση των προσλήψεων «δεν ήταν δεν ήταν στην ουσία παρά επικοινωνιακό τέχνασμα», χαρακτηρίζει την επίμαχη εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εσωτερικών της ΝΔ Χρήστος Ζώης.
«Η εγκύκλιος του κ. Ραγκούση, με αμφίβολης νομιμότητας διεύρυνση των εξαιρέσεων του ν. 3833/2010, κάνει λόγο για ελεύθερες προσλήψεις στο εν γένει προσωπικό των ΟΤΑ, ακυρώνει τον υποτιθέμενο εξορθολογισμό που επιδιώκεται με τον «Καλλικράτη», πριν ακόμη αυτός βγει στη διαβούλευση και, σε συνδυασμό με τη βίαιη απομάκρυνση χιλιάδων στελεχών από τις θέσεις διευθυντών και γενικών διευθυντών, θεμελιώνει το κομματικό κράτος, ενόψει και των εκλογών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Την ευθύνη για όλη αυτή την κατάσταση την έχει αναμφίβολα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, από τον οποίο αναμένουμε πειστικές εξηγήσεις», καταλήγει ο ο κ. Ζώης.


Σημ. ΤΟ αρχικό ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Έθνος"

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ