Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Προχωρά ο αγωγός φυσικού αερίου- Διεθνής διαγωνισμός για την προμήθεια σωλήνων.


Στην προκήρυξη Διεθνούς Διαγωνισμού Προμήθειας Σωλήνων για το Έργο «Διασυνδετήριος Αγωγός Φυσικού Αερίου Ελλάδας - Ιταλίας ΠΟΣΕΙΔΩΝ», προχώρησε πριν από μερικές ημέρες η Υ.Α.Φ.Α. ΠΟΣΕΙΔΩΝ Α.Ε, η εταιρία δηλαδή που έχει αναλάβει την κατασκευή του έργου με τον όρο μάλιστα ότι οι προτάσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 10 Μαΐου.

Η προκήρυξη του διαγωνισμού αυτού, αποτυπώνει στην πράξη την πολιτική βούληση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην κατασκευή του ελληνοιταλικού αγωγού φυσικού αερίου, χωρίς να...  
αποκλείνει από τον αρχικό σχεδιασμό, που προέβλεπε την κατασκευή μονάδας συμπίεσης στην Πέρδικα. Όπως είναι γνωστό ο σχεδιασμός έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στην περιοχή, που με την σειρά τους είχαν οδηγήσει κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην δέσμευση για επανεξέταση της αρχικής θέσης.
Η προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η οποία κατατέθηκε από την ΔΕΠΑ στο Υπουργείο Περιβάλλοντος τον περασμένο Δεκέμβριο, δεν απέχει πολύ της αρχικής.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, τα βασικά σημεία αναθεώρησης της μελέτης αφορούν στις θέσεις προσαιγιάλωσης του αγωγού και εγκατάστασης της μονάδας συμπίεσης.

Έτσι οι αρχικά προταθείσες δύο θέσεις προσαιγιάλωσης (Σταυρολιμένας & Σοφάς), αυξάνονται συνολικά σε πέντε και ιεραρχούνται με διαφορετική σειρά:
α) Σταμπόνι (300 περίπου μέτρα βόρεια της ακτής Σοφά)
β) Σοφάς
γ) Ομπρέλα 2 (θέση που ανήκει στα διοικητικά όρια της Κοινότητας Πέρδικας)
δ) Σταυρολιμένας
ε) Ομπρέλα 1 (θέση που ανήκει στα διοικητικά όρια του Δήμου Πάργας)
Σημειώνεται ότι οι θέσεις Ομπρέλα 1 και Ομπρέλα 2 βρίσκονται πολύ κοντά στη νοητή γραμμή που διαχωρίζει τα διοικητικά όρια της Κοινότητας Πέρδικας και του Δήμου Πάργας, η μία θέση στη περιοχή ευθύνης του Δήμου Πάργας και η άλλη της Κοινότητας Πέρδικας.

Όσον αφορά τις προτεινόμενες θέσεις χωροθέτησης των εγκαταστάσεων μέτρησης και συμπίεσης, εγκαταλείπονται και καταργούνται όλες οι περιοχές που είχαν προταθεί με την προμελέτη του 2007 και οι οποίες ήταν σε σχετικά μικρή απόσταση από την ακτή (600 μέτρα έως 1300 μέτρα) και προτείνονται πλέον τρεις τελείως νέες περιοχές, σε σημαντικά μεγαλύτερες αποστάσεις από την ακτογραμμή.
Συγκεκριμένα προτείνονται οι περιοχές:
α) Θέση Καλύβια, σε απόσταση 4 περίπου χιλιομέτρων από την ακτή και τις θέσεις Σταμπόνι και Σοφάς, η οποία ευρίσκεται στα διοικητικά όρια του Δήμου Συβότων.
β) Θέση Βαρικό, σε απόσταση 7 περίπου χιλιομέτρων από την ακτή και τις θέσεις Ομπρέλα 1, Ομπρέλα 2 και Σταυρολιμένας, η οποία ευρίσκεται στα διοικητικά όρια της Κοινότητας Πέρδικας.
γ) Θέση Γουρί, σε απόσταση επίσης περίπου 7 χιλιομέτρων από την ακτή και τις θέσεις Ομπρέλα 1, Ομπρέλα 2 και Σταυρολιμένας, η οποία ευρίσκεται στα διοικητικά όρια του Δήμου Πάργας.

Η εκπόνηση των μελετών κατασκευής του έργου αναμένεται να διαρκέσει 15 περίπου μήνες και η κατασκευή περίπου 2 χρόνια, ενώ το συνολικό κόστος του έργου προβλέπεται να φθάσει στα 700 εκ. ευρώ. Οι Δήμοι, οι οποίοι τελικά θα φιλοξενήσουν τις εγκαταστάσεις, προβλέπεται να λάβουν αντισταθμιστικά οφέλη τόσο κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου, όσο και κατά τη λειτουργία του, σε έργα υποδομής αλλά και σε θέσεις εργασίας και άλλες παροχές. Μένει τώρα να γίνει γνωστή η θέση των... διαφωνούντων κατοίκων, αν και από τη διαδικασία προέγκρισης χωροθέτησης δεν απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της τοπικής αυτοδιοίκησης για την προέγκριση των περιβαλλοντικών όρων.

Πηγή Εpirus post

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ