Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

«Αρκουδόγαμος» και προσφυγικό στο χθεσινό Δημ. Συμβούλιο Αγρινίου

Και τι δεν ακούσαμε χθες στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου
Τραπεζιώτης: «Ερίτιμος κυρία» και «είναι περιουσία του Δήμου Αγρινίου, ανόητε» | Γκούντας: «Είσαι θέατρο, βαριετέ και επιθεώρηση» | Τραπεζιώτης: «Θα είσαι σε αναμμένα κάρβουνα» | Γκούντας: «Δεν σε φοβάμαι» και «Με επιβεβαιώνεις για την προηγούμενη φορά» | Τραπεζιώτης: «Σε ρωτώ για... τις απευθείας αναθέσεις σε έργα ύδρευσης, που έχεις υπογράψει» | Γκούντας: «Αυτό είναι… ευκολάκι, αλλά έχω κι εγώ στοιχεία» κ.ο.κ.
Πέρα από τους οικτρούς διαλόγους που σημάδεψαν τη συνεδρίαση του χθεσινού δημοτικού συμβουλίου και οι οποίοι κατά τη γνώμη μας υπερέβησαν κατά πολύ τα εσκαμμένα του διαλόγου, μετατρέποντας την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου από αίθουσα αντιπαράθεσης επιχειρημάτων σε άγριο ρίγκ φράσεων και χαρακτηρισμών μεταξύ του κ. Τραπεζιώτη και του κ. Γκούντα, εκείνο που θα πρέπει να καταγραφεί, είναι η στάση των παρατάξεων στο προσφυγικό, έτσι όπως αυτή αναδείχτηκε από τις τοποθετήσεις του Δημάρχου και των επικεφαλής των παρατάξεων του οργάνου.
Οι τοποθετήσεις αυτές, έγιναν με αφορμή την ενημέρωση που πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Αγρινίου, για το έκτακτο διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ την περασμένη Τετάρτη στην Αθήνα με την παρουσία και του κ. Μουζάλα, και είχε ως θέμα του τη συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.

Παπαναστασίου

Ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, είναι τόσο μεγάλο, που ούτε η κυβέρνηση δεν μπορεί σήμερα να εκτιμήσει το μέγεθος του.

«Μας ζητήθηκε» είπε, «η συνδρομή της αυτοδιοίκησης για την εξεύρεση χώρων στο άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Ειδομένη. Εμείς, ως Δήμος Αγρινίου, προς το παρόν δεν είχαμε καμία όχληση για κάτι τέτοιο, αλλά όπως έγινε αντιληπτό υπάρχει μια διάθεση για διασπορά του αριθμού των μεταναστών και των προσφύγων σε όλη τη χώρα».

«Ξεκαθαρίζω» σημείωσε, «ότι η συζήτηση δεν μας έδωσε να καταλάβουμε, αν υπάρχει κάποιο σχέδιο για την περιοχή μας με συγκεκριμένες θέσεις και χώρους, στους οποίους σχεδιάζεται να φιλοξενηθούν πρόσφυγες».

Στη συνέχεια έκανε μια αναφορά σε περιπτώσεις στη Βόρεια Ελλάδα όπου αγνοήθηκαν οι προτάσεις των περιφερειαρχών και των δημάρχων και χωροθετήθηκαν hot spots σε σημεία, τα οποία δεν είχαν προταθεί, με αποτέλεσμα να υπάρξουν εντάσεις.

Κλείνοντας, υπογράμμισε, ότι θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να σταθούμε οργανωμένα αλληλέγγυοι σε αυτούς τους ανθρώπους επιδεικνύοντας την ανάλογη ευαισθησία, γιατί «κανείς δεν αφήνει την πατρίδα του, να περάσει θάλασσες και ηπείρους, πηγαίνοντας στο άγνωστο».

Κορδολέμης

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο κ. Κορδολέμης, ο οποίος αντικαθιστώντας τον επικεφαλής της παράταξης του, υπογράμμισε, ότι «χιλιάδες πρόσφυγες αναμένεται να εγκλωβιστούν στη χώρα μας και ήδη ο άξονας Αθήνας – Θεσσαλονίκης – Ειδομένης είναι γεμάτος. Μένει ο άξονας Αθήνα – Αγρίνιο – Ειδομένη. «Εμείς, πρέπει να διατηρήσουμε την ευαισθησία μας και να γίνουμε αρωγοί στον ξεριζωμό αυτών των ανθρώπων, Ταυτόχρονα όμως, οφείλουμε να σχεδιάσουμε τη δράση μας έτσι ώστε να είμαστε πανέτοιμοι σε ζητήματα υποδομών και μηχανισμού».

Και κατέληξε: «Σύσσωμοι πρέπει να βρεθούμε δίπλα στους πρόσφυγες».

Τραπεζιώτης

Ο κ. Τραπεζιώτης στη συνέχεια ξεκίνησε την τοποθέτηση του ως εξής: «Ενώ η χώρα μας βρίσκεται σε κρίση, ένα εκατομμύριο άνθρωποι βρήκαν αλληλεγγύη από τον ελληνικό λαό και αυτό είναι συγκλονιστικό».

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία είπε χαρακτηριστικά «έβαλε πλάτη», φέρνοντας, ως παράδειγμα, το Δήμο των Χανίων ο οποίος αποφάσισε να υποδεχθεί έναν συγκεκριμένο αριθμό ασυνόδευτων παιδιών.

Στάθηκε ιδιαίτερα, στο νομικό κενό που υπάρχει στη διάθεση από τους ΟΤΑ των πόρων που θα δαπανηθούν για την φιλοξενία των προσφύγων υπογραμμίζοντας πως «αυτό το κενό πρέπει να καλυφθεί γρήγορα θεσμικά, έτσι ώστε το ελεγκτικό συνέδριο να μην ακυρώσει τις συγκεκριμένες δαπάνες».

Παπανικολάου

Την ουσία του προβλήματος έφερε στη συζήτηση ο κ. Παπανικολάου, λέγοντας ότι:

«Κοινή λέξη και των τριών προηγούμενων τοποθετήσεων είναι η ευαισθησία. Μόνο που αυτή η ευαισθησία θα έπρεπε κανονικά να ξεκινάει από το ενδιαφέρον από κείνους που ξεκίνησαν και συνεχίζουν τον πόλεμο στη Συρία. Οι σύμμαχοι, όσων θεωρείται εσείς συμμάχους ξεκίνησαν τον πόλεμο».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία συμφώνησε να γίνεται η επιλογή των προσφύγων στη χώρα μας και η οποία έφερε «τους μακελάρηδες του ΝΑΤΟ», όπως χαρακτηριστικά είπε, να φυλάνε τους Ευρωπαίους από τους πρόσφυγες που οι ίδιοι δημιούργησαν.

«Δεν θέλουμε χώρους αποθήκευσης, ούτε να αφήσουμε εκτεθειμένους τους ανθρώπους στα χωράφια της Ειδομένης. Πρέπει το κράτος να μπει μπροστά. Πρέπει να αναζητηθεί και να εξαλειφθεί η αιτία αυτής της προσφυγιάς. Και η αιτία είναι ο καπιταλισμός. Αν δεν έρθεις σε σύγκρουση με αυτόν δεν αρκεί η ευαισθησία», κατέληξε.

Μερμίγκης

Τέλος ο Στέλιος Μερμίγκης από το Ανυπότακτο Αγρίνιο στο ίδιο «μήκος κύματος» είπε μεταξύ άλλων:

«Όποιος έχει ασχοληθεί με το θέμα όλους τους προηγούμενους μήνες, έχει διαπιστώσει την παντελή απουσία του κράτους. Αν αυτές οι εισροές των προσφύγων στη χώρα έχουν διασωθεί, αυτό οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στους αλληλέγγυους συμπατριώτες μας, είτε αυτοί βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του Αιγαίου και των συνόρων, καταβάλλοντας μια συγκλονιστική προσπάθεια διάσωσης, ανθρώπινων ψυχών, είτε σημαντικό έργο στα μετόπισθεν, φροντίζοντας για την εξασφάλιση των απαραίτητων και στοιχειωδών αναγκών της επιβίωσης τους.

Όλοι αυτοί που θέλουν να μετατρέψουν την χώρα σε στρατόπεδο, χρηματοδοτούν αδρά τις φρεγάτες του ΝΑΤΟ να κόβουν βόλτες στο Αιγαίο, για να προστατεύσουν, ποιους αλήθεια: Κι από ποιούς; Με ότι συνεπάγεται αυτό».

«Μην ξεχνάτε κάτι», παρατήρησε. «Η αλληλέγγυα έκφραση του ελληνικού λαού είναι η φωτεινή πλευρά αυτού του ζητήματος. Υπάρχει όμως και η άλλη… Η σκοτεινή… Η πλευρά εκείνων, για παράδειγμα, που έβαλαν φωτιά στα Γρεβενά. Κάποια στιγμή πρέπει να δούμε, τι θα κάνουμε και μ΄ αυτούς».

Και κατέληξε: «Και φυσικά θα σταθούμε αλληλέγγυοι. Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει, να δεχθούμε λογικές στρατοπέδων συγκέντρωσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ