Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Αλ. Τσίπρας: Πράξη η κοινή αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης – Στο «ψυγείο» οι μονομερείς ενέργειες

Αλ. Τσίπρας: Πράξη η κοινή αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης – Στο «ψυγείο» οι μονομερείς ενέργειες (vid)
Την ικανοποίησή του για τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας εξέφρασε ο πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, σημειώνοντας ότι ανακόπηκαν παράλογες απαιτήσεις... της Άγκυρας. «Σήμερα έγινε πράξη η κοινή αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνοντας ότι πλέον μπαίνουν «στο ψυγείο» τα σχέδια μονομερών ενεργειών.

«Πετύχαμε το καλύτερο που μπορούσαμε να πετύχουμε»

Σημειώνοντας ότι αυτό που πριν από 15 ημέρες έμοιαζε με εγκαταλελειμμένο σχέδιο, δηλαδή η κοινή συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, και οι περισσότεροι προσανατολίζονταν σε μονομερείς ενέργειες, με τον κίνδυνο η Ελλάδα να μετατραπεί σε «αποθήκη ψυχών», σήμερα, τόνισε, το σχέδιο αυτό πλέον γίνεται κοινή απόφαση της ΕΕ.
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για σημαντική διπλωματική επιτυχία, αναφέροντας ότι «αθόρυβα μεν αλλά πολύ αποτελεσματικά αντιμετωπίστηκαν από κοινού με την Κύπρο παράλογες απαιτήσεις στο Κυπριακό από πλευράς Τουρκίας».
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι αυτό έγινε «χωρίς κορώνες», αλλά με την εφαρμογή συγκεκριμένου σχεδίου ώστε οι απαιτήσεις της Τουρκίας για άνοιγμα των 5 ενταξιακών κεφαλαίων που έχει παγώσει η Κύπρος και του κεφαλαίου 31 για την εξωτερική πολιτική και άμυνα που πάγωσε η Ελλάδα, να φύγουν από τον τραπέζι. Αντ’ αυτού, είπε, άνοιξαν άλλα κεφάλαια, και επιταχύνεται η διαδικασία απελευθέρωσης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες στην ΕΕ.

Μάλιστα ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος, δέχτηκε το άνοιγμα του κεφαλαίου 33 -το οποίο είχε παγώσει ο Σαρκοζί- ώστε να προχωρήσει η συμφωνία.
«Η επίλυση του προσφυγικού έρχεται μόνο μέσα από το δρόμο της ευρωτουρκικής συνεργασίας», τόνισε ο πρωθυπουργός. Όπως είπε, η επιτυχής εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, αλλά και η πορεία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, θα αποτελέσει και προϋπόθεση για να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην ΕΕ που είναι στρατηγικός στόχος για την Άγκυρα. Όπως είπε, ο Αλέξης Τσίπρας, το στόχο αυτό υποστηρίζει η Ελλάδα και η Κύπρος.
Πετύχαμε το καλύτερο που μπορούσαμε να πετύχουμε και πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να αντιμετωπίσουμε τη δύσκολη κρίση που βιώνουμε, δήλωσε ο πρωθυπουργός και απηύθυνε έκκληση στους πρόσφυγες της Ειδομένης να πάνε σε ασφαλείς υποδομές.

Για το θέμα Μουζάλα: Θα βρεθεί η χρυσή τομή

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για τις προθέσεις του σε σχέση με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής και αν ο Γιάννης Μουζάλας θα είναι αυτός που θα υλοποιήσει τη συμφωνία που επετεύχθη, ο Αλέξης Τσίπρας ανάφερε πως κατά τη Σύνοδο χρειάστηκε να δουλέψουν σκληρά και αυτά ήταν ζητήματα «δευτερευούσης σημασίας», τα οποία θα αντιμετωπιστούν στην ώρα τους.
«Όλοι αντιλαμβάνεστε ότι οι κυβερνήσεις συνεργασίας έχουν τα καλά τους και τις δυσκολίες τους», δήλωσε ο πρωθυπουργός και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή όταν θα συναντηθεί με τον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ. Παράλληλα, εξήρε την επιτυχημένη συνεισφορά τόσο του Γ. Μουζάλα όσο και του Π. Καμένου σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια.

Για την αξιολόγηση: Θα ζητηθούν απαντήσεις από όσους θέλουν περισσότερα από τα συμφωνηθέντα

Εξάλλου, ερωτηθείς αν στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής είχε την ευκαιρία να συζητήσει το θέμα της αξιολόγησης, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι σε κάθε Σύνοδο έχει την ευκαιρία να κουβεντιάσει για αυτό το θέμα.
Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε πως η ελληνική πλευρά θα τηρήσει πλήρως τα συμφωνηθέντα του Ιουλίου, τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. «Όσοι ζητούν περισσότερα θα πρέπει να κληθούν να δώσουν απαντήσεις για το αν το κάνουν επειδή έχουν επιχειρήματα, ή επειδή έχουν άλλους στόχους και σκοπούς», ανέφερε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι σύντομα θα κληθούν να απαντήσουν

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ