Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Το αίσχος της πλαστικής θάλασσας

Εμφάνιση Αγαπημένοι φίλοι και φίλες, 
Μια συγκλονιστική, νέα μελέτη αναφέρει ότι, μέχρι το 2050, στις θάλασσές μας θα υπάρχει περισσότερο πλαστικό από ό,τι ψάρια. 
Αυτό που κάνουμε στον πλανήτη μας είναι αισχρό και μπορεί να κλονίσει την πίστη μας στην ανθρωπότητα. Απ’ την άλλη, όμως, βλέπουμε το παράδειγμα του...
Τέρι, της Κριστίνα και του Κρις, τριών φίλων που άκουσαν για τη μάστιγα του πλαστικού και τη «Μεγάλη Σκουπιδόμαζα του Ειρηνικού» (ένα απέραντο νησί από μισοδιαλυμένα σκουπίδια με διπλάσιο μέγεθος από τη Γαλλία). 

Ένιωσαν αποστροφή και εφηύραν μια απλή λύση: το SeaVax, ένα ηλιακό πλοιάριο που μπορεί να καταβροχθίζει μέχρι και 22.000 τόνους πλαστικό τον χρόνο! Έστω και μερικά τέτοια πλωτά ρομπότ θα μπορούσαν να αφανίσουν ολόκληρο το σκουπιδονήσι του Ειρηνικού μέσα σε μόλις 10 χρόνια!! 

Είναι ένα υπέροχο παράδειγμα για το πώς οι πολίτες κινητοποιούνται μπροστά σε μια τεράστια πρόκληση της εποχής μας. Αυτή η προσπάθεια όμως μόλις ξεκίνησε και χρειάζεται τη βοήθειά μας. Το πρώτο μοντέλο SeaVax είναι έτοιμο, αλλά έχει ανάγκη χρηματοδότησης για να μπορέσει να εκτελέσει το σπουδαίο έργο της μεγαλύτερης απορρύπανσης στον κόσμο. Αν όλοι και όλες στηρίξουμε τώρα με όσα θα δίναμε για ένα γεύμα ή έναν καφέ, μπορούμε να μετατρέψουμε αυτό το τρομακτικό πρόβλημα σε πηγή ελπίδας. Κάνε κλικ για να βοηθήσεις να κάνουμε το όνειρο του SeaVax πραγματικότητα, και να στηρίξουμε και άλλα φιλόδοξα σχέδια για τον καθαρισμό των θάλασσών μας από τα πλαστικά: 
Τον Δεκέμβριο, επισκέφθηκα ένα απομακρυσμένο νησί στα ανοικτά των ακτών του Βιετνάμ και της Καμπότζης. Ήταν μαγευτικά, μέχρι που φύσηξε ένας δυνατός άνεμος και, για τις επόμενες δύο ημέρες, η θάλασσα γέμισε σκουπίδια: από συσκευασίες τροφίμων μέχρι φελιζόλ. Ήταν φρικτό και θύμιζε βιβλική καταστροφή. 


Η ενόχληση που προκαλεί σε εμάς τους ανθρώπους αυτή η ρύπανση δεν είναι τίποτα σε σχέση με τη ζημιά που προξενεί στα πολύτιμα οικοσυστήματα των θαλασσών μας. Δελφίνια, φάλαινες, ψάρια —όλα τα ζωντανά πλάσματα κινδυνεύουν από αυτήν. Και κυρίως, όταν το πλαστικό διαλύεται σε μικροσκοπικά κομμάτια και φράζει αναπνευστικές οδούς, στόματα και βράγχια. 

Το SeaVax είναι ένα σπουδαίο όραμα. Πρόκειται για ένα αυτόματο, μη επανδρωμένο πλοιάριο που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια και καταβροχθίζει το πλαστικό, αλλά ταυτόχρονα, χάρη στους ειδικούς αισθητήρες του, προστατεύει τους θαλάσσιους οργανισμούς. Αυτό που έχουμε ανάγκη είναι μεγάλες ιδέες σαν κι αυτήν. Και αν τους δώσουμε τώρα ώθηση, μπορούν να επιφέρουν ακόμη καλύτερα αποτελέσματα και, στη συνέχεια, το κίνημά μας θα πιέσει τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα για να τις εξελίξουν. 

Το κίνημα του Avaaz έχει ένα μοναδικό πλεονέκτημα για να στηρίξει αυτή την ιδέα: δεν υπάρχει μεγαλύτερο παγκόσμιο κίνημα σε θέση να συγκεντρώνει χρηματοδότηση από χιλιάδες πολίτες. Είναι στο χέρι μας λοιπόν να κάνουμε πραγματικότητα το όνειρο των τριών εφευρετών, να βοηθήσουμε μεγάλα εγχειρήματα να βρουν την αναγνώριση που αξίζουν και να δώσουμε ελπίδα σε ολόκληρο τον πλανήτη. Στηρίζοντας με όσα θα πλήρωνες για ένα γεύμα έξω, μπορείς να αφαιρέσεις από τη θάλασσα 170.000 κομμάτια πλαστικό! Κάνε κλικ για να στηρίξεις: 


Εννοείται πως, εκτός από τον καθαρισμό των θαλασσών μας, πρέπει και να σταματήσουμε να πετάμε σε αυτές τόσα σκουπίδια. Με αυτούς τους πόρους λοιπόν, επίσης θα μπορέσουμε:

  • Να συνεργαστούμε με προγράμματα για τη μείωση της απόρριψης πλαστικού στη θάλασσα από τις πιο ρυπογόνες χώρες
  • Να εντοπίσουμε κι άλλες φιλόδοξες ιδέες για τον καθαρισμό των σκουπιδονησιών με τη χρήση των νέων τεχνολογιών
  • Να διοργανώσουμε δράσεις καθαρισμού πόλεων και παραλιών για να σταματήσουμε το πλαστικό πριν καταλήξει στη θάλασσα
  • Να πιέσουμε τις κυβερνήσεις να περιορίσουν ή να απαγορεύσουν το πλαστικό, όπως έκανε πρόσφατα το Σαν Φρανσίσκο με τα πλαστικά μπουκάλια νερού

Το Avaaz έχει αγωνιστεί και έχει καταφέρει τη δημιουργία των μεγαλύτερων θαλάσσιων καταφυγίων που υπήρξαν ποτέ: στα νησιά Τσάγκος του Ινδικού ωκεανού και στην αμερικανική Ωκεανία. Επίσης, αναλάβαμε δράση για να απαγορευτούν οι πλαστικές σακούλες σε αρκετές πόλεις. Ας κάνουμε λοιπόν την ελπιδοφόρα ιδέα του SeaVax να γίνει η αρχή για μια παγκόσμια κινητοποίηση των πολιτών που θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα που μαστίζει τις θάλασσές μας. Μέσα από την αποστροφή μας για τη «Μεγάλη Σκουπιδομάζα του Ειρηνικού», ας δημιουργήσουμε έναν κόσμο ενεργούς συμμετοχής και αγάπης για τις θάλασσές μας. 


Με ελπίδα και ευγνωμοσύνη για αυτό το υπέροχο κίνημα,
Ricken και όλη η ομάδα του Avaaz 

Περισσότερες πληροφορίες: 

Μεγάλα σκουπιδονησιά γεννιούνται στον Ειρηνικό Ωκεανό – Το Βήμα 

Δολοφονώντας τις θάλασσες – EURO2day 

Πέντε χώρες του πλανήτη ρίχνουν περισσότερα πλαστικά στις θάλασσες από όσο όλες οι υπόλοιπες μαζί – LiFO 

Το 2050 οι ωκεανοί θα έχουν περισσότερο πλαστικό παρά ψάρια! – News.gr 

Μια ηλιακή σκούπα μπορεί να ρουφήξει έως και 24.000 τόνους πλαστικό τον χρόνο από τους ωκεανούς (στα αγγλικά) – Eco Watch 

Σύμφωνα με μία μελέτη, μέχρι το 2050 θα υπάρχει περισσότερο πλαστικό από ό,τι ψάρια στους ωκεανούς (στα αγγλικά) – Washington Post

SeaVax, το ρομποτικό πλοίο-σκούπα (στα αγγλικά) – Bluebird Marine Systems

Θάλασσες από πλαστικό: Τι γνωρίζουμε για αυτές; (στα αγγλικά) – BBC 

Αποκαλύπτεται για πρώτη φορά ο όγκος του πλαστικού που βρίσκεται στους ωκεανούς (στα αγγλικά) – The Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ