Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

H ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ


H ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ 

po-dimotiko-28-3-168
Τους τελευταίους μήνες παρακολουθούμε το δράμα χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, που διωγμένοι από τις πατρίδες τους, αναζητούν σωτηρία μακριά από τις σφαγές και τα ερείπια του πολέμου. Οι άνθρωποι αυτοί προκειμένου να βρουν τρόπο διαφυγής σε άλλες χώρες της Eυρώπης, φτάνουν στην Ελλάδα έχοντας περπατήσει χιλιάδες χιλιόμετρα σε άθλιες συνθήκες, έχοντας.....
ξεπουλήσει τις περιουσίες τους και συχνά έχοντας χάσει δικούς τους ανθρώπους στον πόλεμο ή το απάνθρωπο ταξίδι.
Οι ΝΑΤΟικοί και Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές που άναψαν την φωτιά του πολέμου, που αποδεδειγμένα εξόπλισαν και χρηματοδότησαν δολοφονικές οργανώσεις, όπως το Ισλαμικό Κράτος, τώρα κλείνουν τη στρόφιγγα διαλέγοντας τους απολύτως αναγκαίους για τα μονοπώλιά τους. Πρόσφατο παράδειγμα η Δανία που -σε μια κίνηση τόνωσης της «ενσωμάτωσης» των προσφύγων στην αγορά εργασίας- νομοθετεί ρύθμιση για μισθό στο 1/3 του ισχύοντος για τον υπόλοιπο πληθυσμό.
Σήμερα οι μετανάστες και οι πρόσφυγες στη χώρα μας έχουν φτάσει τους 50.000, οι οποίοι με βάση και τις τελευταίες εξελίξεις  θα εγκλωβιστούν σε αυτήν. Οι αποφάσεις της ΕΕ για το προσφυγικό, που συνυπέγραψε η ελληνική και η τουρκική κυβέρνηση,  δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα των εγκλωβισμένων στην Ελλάδα, ούτε να σταματήσουν τα προσφυγικά ρεύματα.  Οι άθλιες συνθήκες στρατοπέδων συγκέντρωσης και καταυλισμών, στο έλεος των διαθέσεων των ΜΚΟ και εν πλήρη απουσία οργανωμένης κρατικής μέριμνας, που επιφυλάσσονται σε αυτούς τους ανθρώπους, καταπατούν τα προσφυγικά δικαιώματα και  είναι ντροπή για τον πολιτισμένο κόσμο.
Είναι προκλητική η υποκρισία της κυβέρνησης που κρύβει ότι το κλείσιμο των βόρειων συνόρων είναι κοινή απόφαση της ΕΕ και όχι μονομερής ενέργεια των γειτόνων –όπως ισχυρίζεται. Το πρόγραμμα επιλεκτικής μετεγκατάστασης ελάχιστων προσφύγων σε άλλα κράτη της ΕΕ, δεν αποτελεί λύση. Ούτε είναι λύση για κάθε «επιστροφή» πρόσφυγα από την Ελλάδα στην Τουρκία, αυτή να στέλνει έναν άλλο, σε χώρα της ΕΕ, μέχρι το όριο των 72.000 !
Τέτοια μέτρα  θα αυξήσουν το κυνηγητό και την παρανομία, τα κυκλώματα των δουλεμπόρων και τους νεκρούς στη Μεσόγειο. Δίνουν το πράσινο φως για σφραγισμένα σύνορα, φράχτες, πλαφόν και διαλογή προσφύγων, μόνιμους καταυλισμούς και αστυνομικά μέτρα καταστολής. Παραβιάζουν τη συνθήκη της Γενεύης του 1951, δεν αναγνωρίζουν τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιδιότητα του πρόσφυγα και του αιτούντος άσυλο για όλες τις εθνικότητες που αναγνωρίζει ο ΟΗΕ ότι έχουν το σχετικό δικαίωμα, επιβάλουν πλαφόν στον αριθμό των αιτήσεων ασύλου με βάση αυθαίρετες ποσοστώσεις της ΕΕ και αντίθετα με το προσφυγικό δίκαιο.
Η επιβράβευση της επιθετικότητας της άρχουσας τάξης της Τουρκίας, η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, που αποδέχτηκε και η Ελληνική κυβέρνηση, αυξάνουν τους κινδύνους κλιμάκωσης της πολεμικής σύρραξης στη Συρία και την περιοχή, περιπλέκουν το Κυπριακό ζήτημα και τις ελληνοτουρικικές σχέσεις, υπονομεύουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στο Αιγαίο.
Το Υπουργείο Εσωτερικών, με σχετικό του έγγραφο, ζητά από τις Περιφέρειες και τους Δήμους να υποδείξουν κατάλληλους χώρους για τη φιλοξενία των προσφύγων και την αντιμετώπιση, όπως ισχυρίζεται, έκτακτων αναγκών, χωρίς οποιαδήποτε αναφορά στο είδος των χώρων αυτών, στην ευθύνη λειτουργίας τους, στη χρηματοδότηση και στην προσφερόμενη μέριμνα.  
Η θέση μας είναι η δημιουργία αποκλειστικά ανοιχτών, δημόσιων και προσωρινών χώρων υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων, που θα λειτουργούν αποκλειστικά με ευθύνη του κράτους και του Υπουργείου Μεταναστευτικής πολιτικής. Σε αυτά τα κέντρα να παρέχεται οργανωμένη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία, νομική αρωγή και προετοιμασία των εγγράφων που θα επιτρέψουν την ασφαλή συνέχιση του ταξιδιού όσων το επιθυμούν. Όσοι θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα να γίνεται άμεση και εξατομικευμένη εξέταση των αιτημάτων ασύλου.
Με έναν τέτοιο προσανατολισμό θα μπορούσε να λειτουργήσει χώρος προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων στην περιοχή μας, με ανθρώπινες συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης υπό την αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου και για όσο χρόνο διαρκούν οι διαδικασίες περίθαλψης, καταγραφής και απευθείας μεταφοράς των προσφύγων στις χώρες τελικού τους προορισμού, για να σταματήσει το αίσχος του Πειραιά, της Ειδομένης, του Ελληνικού.. Τέτοιοι χώροι δεν μπορούν να είναι ελεύθερα οικόπεδα, εκθεσιακά κέντρα, γήπεδα κ.α. που το Υπουργείο θεωρεί κατάλληλους και δημιουργούν συνθήκες καταυλισμού, στοιβάγματος και γκετοποίησης. Πρέπει να είναι ελεύθερα κτήρια του δημοσίου, ξενοδοχεία και άλλα αχρησιμοποίητα κτήρια κατάλληλα διασκευασμένα για αξιοπρεπή στέγαση.
Σε αυτό το πλαίσιο καλούμε το λαό της περιοχής να μη πιστέψει ότι μπορεί να δείξουν ευαισθησία για το μεταναστευτικό δράμα, αυτοί που το προκάλεσαν. Να ενισχύσει πιο αποφασιστικά τον αγώνα για να ανατρέψει τις αποφάσεις και την πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης που το δημιουργούν.
Να δυναμώσει την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες-μετανάστες, να διεκδικήσει ανθρώπινους χώρους προσωρινής φιλοξενίας και ασφαλή μετάβασή τους στις χώρες τελικού προορισμού τους. Να απομονώσει τους φασίστες και τους ναζιστές που εκμεταλλευόμενοι τα προβλήματα από τον εγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών, διαδίδουν την αποκρουστική θεωρία τους στοχοποιώντας τα θύματα για να ξεπλύνουν τους θύτες.
Να αγωνιστεί για να σταματήσει ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος που διεξάγεται από το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και τις άρχουσες τάξεις των κρατών της Ευρώπης και της ευρύτερης περιοχής, με εργαλεία τον ISIS και την υποδαύλιση φυλετικών και θρησκευτικών ανταγωνισμών για να αποκρυβούν τα πραγματικά αίτια του πολέμου. Να σκεφτεί, να φωτίσει και να αντιπαλέψει την αιτία που γεννά τους πολέμους, τη φτώχεια, το ρατσισμό και τα μαζικά κύματα μεταναστών που είναι και παραμένει το απάνθρωπο εκμεταλλευτικό σύστημα.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΙΜΟΣ
ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ ΠΕΛΟΠΙΔΑΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ