Κυριακή 19 Ιουνίου 2016

ΠΕΣΕΚ: Ανακοίνωση για το μέρισμα του ΜΤΠΥ - ΤΟ ΜΤΠΥ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ "ΑΤΑΦΟ ΠΤΩΜΑ"

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ 
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ (Π.Ε.Σ.ΕΚ)
ΓΡΑΦΕΙΑ: ΚΟΡΝΑΡΟΥ 2 ΚΑΙ ΕΡΜΟΥ(ΟΛΜΕ).
 
ΤΚ: 10563 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ: 210-3230073, 210-3236544, 210-3221255 , 210-3318632
EMAIL: syntaxekpedeftikoi@gmail.com
Blog: syntaxekpedeftikoi.blogspot.gr
Αθήνα 16.6.2016
Ανακοίνωση για το μέρισμα του ΜΤΠΥ·
Με το νέο ασφαλιστικό θα περικοπούν από τα μερίσματα του ΜΤΠΥ 207 εκατ. ευρώ για το 2016,παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες και προεκλογικές υποσχέσεις ότι οι συντάξεις δε θα μειωθούν. Με βάση την απόφαση που έχει... ληφθεί από την κυβέρνηση, το μέρισμα για 3 μήνες που θα χορηγηθεί την 1η Ιουλίου (και όχι 29 Ιουνίου, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε) θα είναι μειωμένο τουλάχιστον κατά 40%. Για τους περισσότερους μερισματούχους η μείωση θα ανέλθει στο 45%. Επειδή οι κρατήσεις θα είναι αναδρομικές από 1.1.2016, η παρακράτηση για τα μερίσματα που έχουμε λάβει, θα γίνει στα μερίσματα Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου 2016. Το πιο εξωφρενικό είναι ότι το μέρισμα του Ιανουαρίου που καταβλήθηκε το Δεκέμβρη του 2015 και έχει συμπεριληφθεί στη βεβαίωση αποδοχών του 2015, θα περικοπεί και αυτό αναδρομικά , ενώ έχουμε φορολογηθεί χωρίς την αναδρομική παρακράτηση.
· Το Δ.Σ της Π.Ε.Σ.ΕΚ είχε ενημερώσει έγκαιρα ότι μετά την περικοπή του κοινωνικού πόρου 3% υπέρ του ΜΤΠΥ και την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου (4387/2016), σύμφωνα με τον οποίο (άρθρο 47) απαγορεύεται οποιαδήποτε κρατική επιχορήγηση, τα ελλείμματα θα καλύπτονται με συνεχείς μειώσεις των μερισμάτων. Ήδη έχει αποφασιστεί μέχρι και το 2019 περικοπή των μερισμάτων κατά 832 εκατ. ευρώ.
· Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας αρ.πρωτ. φ80020/οικ.23619/ Δ15.426/ 7.6.2016 καταργούνται οι κρατήσεις των μνημονιακών νόμων 4024/2011 και 4093/2012 και θα γίνει επανυπολογισμός όλων των μερισμάτων με νέο ποσοστό αναπλήρωσης, ώστε να συμπεριληφθούν και οι μνημονιακές κρατήσεις. Με τον τρόπο αυτό κανένας συνταξιούχος δε θα μπορεί να καταφεύγει στα δικαστήρια και να επικαλείται ότι οι μειώσεις είναι παράνομες. Στην ίδια εγκύκλιο αναφέρεται ότι «μέσω του νέου συντελεστή αναπλήρωσης και της ετήσιας(!) αναπροσαρμογής εξασφαλίζεται η μη δημιουργία ελλειμμάτων και η βιωσιμότητα του ταμείου».
· Για τη βιωσιμότητα του ταμείου μας το Δ.Σ της Π.Ε.Σ.ΕΚ έχει πολλές αμφιβολίες. Ήδη στους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για την παρακράτηση υπέρ του ταμείου, εφόσον το μέρισμα μετά τις τελευταίες μειώσεις θα περιοριστεί σε 90-100 ευρώ, ποσό που ελάχιστα απέχει από το ποσό που παρακρατείται.
· Επίσης, σύμφωνα με την πιο πάνω εγκύκλιο, « τίθεται ηλικιακό όριο για το Χήρο ή Χήρα για να δικαιούται μέρισμα λόγω θανάτου μερισματούχου. Συγκεκριμένα δικαιούται , ο Χήρος ή η Χήρα μέρισμα, εφόσον έχει συμπληρώσει το 55ο έτος κατά το χρόνο θανάτου του μετόχου. Επιπλέον σε περιπτώσεις επιζώντων συζύγων που έχουν συμπληρώσει το 52ο έτος δικαιούνται μέρισμα για μια 3ετία και στη συνέχεια αναστέλλεται μέχρι τη συμπλήρωση του 67ου έτους. Εφόσον τα εν λόγω πρόσωπα δε συμπληρώνουν το 52ο έτος κατά το χρόνο θανάτου του μετόχου, δικαιούνται μέρισμα μόνο για μια 3ετία».
· Δεν πρέπει να διαφεύγει την προσοχή μας ότι αναπτύσσονται πιέσεις για τη δημιουργία επαγγελματικών ταμείων (Δεύτερος πυλώνας = σύμπραξη ιδιωτικής ασφάλισης και κοινωνικής ασφάλισης) ή για να δοθούν επί πλέον κίνητρα για την ιδιωτική ασφάλιση ( τρίτος πυλώνας του ασφαλιστικού συστήματος). Ήδη στο πρόσφατο ασφαλιστικό συνέδριο της εφημερίδας «Ναυτεμπορική» ο υπουργός Εργασίας προανήγγειλε διάλογο με τους εκπροσώπους των δανειστών για τη δημιουργία Επαγγελματικού Ταμείου των αυτοαπασχολούμενων και δήλωσε «Εγώ δεν είμαι αντίθετος στη λειτουργία του δεύτερου και του τρίτου πυλώνα ασφάλισης».
· Η αντίδραση και η αντίσταση όλων των εργαζομένων και συνταξιούχων πρέπει να είναι άμεση. Ο αγώνας για την υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης είναι στην ουσία αγώνας για την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης, ΕΕ και ΔΝΤ. Όσο οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι δεν αντιταχθούν στην πολιτική που εφαρμόζεται και δε διεκδικήσουν το μόχθο τους στους δρόμους, ελπίδα δεν υπάρχει. Μετά την «απασφάλιση» των εργαζομένων και συνταξιούχων που επέβαλε η κυβέρνηση με το νέο ασφαλιστικό, επεξεργάζεται μαζί με τρόικα το νέο εργασιακό καθεστώς στη χώρα μας, δηλ. την κατάργηση κάθε εργατικού δικαιώματος και την επιστροφή στον εργασιακό Μεσαίωνα του 19ου αιώνα.
· Το Δ.Σ της Π.Ε.Σ.ΕΚ αποφάσισε να προτείνει μέσω της ΑΔΕΔΥ σύσκεψη της επιτροπής υπεράσπισης του ΜΤΠΥ και κινητοποίηση, την Τετάρτη, 29 Ιουνίου, έξω από το ΜΤΠΥ. Δεν αποδεχόμαστε καμία μείωση και η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της που έχει απέναντι στους συνταξιούχους. Υπερασπιζόμαστε την κοινωνική ασφάλιση με την εγγύηση του κράτους. Η ιδιωτική ασφάλιση είναι απάτη. 

Για το Δ.Σ της Π.Ε.Σ.ΕΚ

Ο πρόεδρος                        Η Γ. Γραμματέας 

Τάσος Σταυρόπουλος                 Ροζίτα Σουραή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ