Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

Το ασφαλιστικό που ενώνει... επιτέλους!

Γαλατάς, Πολύζος, Κοτοπούλης, Μπεσίνης και Δήμας: «Κανένας μόνος του»
Γαλατάς, Πολύζος, Κοτοπούλης, Μπεσίνης και Δήμας: «Κανένας μόνος του» 
Την αποφασισμένη από κοινού συνέντευξη τύπου παραχώρησαν την Παρασκευή 18 Μαρτίου το απόγευμα στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του Αγρινίου (πρώην κτήριο της Τράπεζας της Ελλάδας) οι πρόεδροι των τριών μεγαλυτέρων δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργάνων της περιοχής του Αγρινίου και του.....
νομού Θανάσης Γαλατάς (νομ. Τμήμα της ΑΔΕΔΥ), Γιώργος Πολύζος (ΟΕΒΕ Αιτ/νίας) και Σπύρος Κοτοπούλης (Ομοσπονδία Αγροτικών Συνεταιρισμών Αιτ/νίας), καθώς και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου Παναγιώτης Μπεσίνης.

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Τηλιγάδας
Από το redlineagrinio.gr

Τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου εκπροσώπησε ο Δημήτρης Δήμας, αφού όπως δηλώθηκε κατά την διάρκεια της ο πρόεδρος του ισχυρότερου συνδικαλιστικού οργάνου των εργατών της περιοχής βρίσκονταν στην Αθήνα για το συνέδριο της ΓΕΣΕΕ.
Από τη ΓΕΣΕΕ ξεκίνησε και η συνέντευξη.

Δημήτρης Δήμας: «Στέλνουμε μήνυμα να μην τολμήσουν να φέρουν στη βουλή το αντιασφαλιστικό έκτρωμα»  

Ο κ. Δήμας, ο οποίος πήρε πρώτος το λόγο, κατήγγειλε από την πλευρά του Εργατικού Κέντρο ως είπε φέρει την εφιαλτική σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της κυβέρνησης, που συμφωνήσανε σε κλειστά σύνορα, εγκλωβίζοντας με αυτόν τον τρόπο ανθρώπους στη χώρας μας.
υ του Αγρινίου τον κυβερνητικό συνδικαλισμό, ο οποίος χαρακτηρίζει, όπως είπε, την κορυφαία εργατική συνδικαλιστική οργάνωσης της χώρας, «αφού, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό από τα μέσα ενημέρωσης, καταγράφηκε ένα τεράστιο όργιο νοθείας στην εκλογή των αντιπροσώπων που συμμετέχουν σ’ αυτό». Στη συνέχεια έκανε μια αναφορά στο προσφυγικό ζήτημα, το οποίο όπΣε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου (ΕΚΑ) στις 24 του Φλεβάρη με πρωτοβουλία του Διοικητικού Συμβουλίου του, στην οποία συμμετείχαν πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σωματεία της περιοχής, είπε στη συνέχεια, αποφασίστηκαν δράσεις ενάντια στο νομοσχέδιο λαιμητόμο της κοινωνικής ασφάλισης, που η κυβέρνηση αναμένετε να φέρει προς ψήφιση.
Υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει συντονισμός όλης της κοινωνίας «από τα κάτω», έτσι ώστε να μπει φραγμός στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, και αναφέρθηκε στην κοινωνική συμφωνία όλων όσων συμμετείχαν στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν για το σκοπό αυτό.
Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι εκτός από την προαναφερόμενη συνάντηση πραγματοποιήθηκε άλλη μία στις 10 του Μάρτη στα γραφεία της ΕΛΜΕ.
«Οι δράσεις που αποφασίστηκαν είναι οι παρακάτω» είπε:
«Προκήρυξη 48ωρης απεργίας. τις ημέρες που η κυβέρνηση θα τολμήσει φέρει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο στη βουλή.
»Να συμβάλουν τα δευτεροβάθμια όργανα, σε συνεργασία με τα πρωτοβάθμια σωματεία, συλλόγους κ.λ.π. στην ενημέρωση σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε κλάδο, σε κάθε τόπο κατοικίας για το ασφαλιστικό έκτρωμα που επιχειρεί να φέρει η κυβέρνηση στη βουλή και στην προετοιμασία για τη 48ωρη απεργία.
»Να δοθεί κοινή συνέντευξη τύπου, των συνδικαλιστικών οργανώσεων που συμμετείχαν στη συνάντηση της Πέμπτης, την Παρασκευή 18 Μάρτη και ώρα 18:30 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου ( πρώην Τράπεζα της Ελλάδος), δράση που σήμερα πραγματοποιούμε.
»Τη δεύτερη μέρα της 48ωρης απεργίας να υπάρξει μαζική συμμετοχή στο Πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα από εργαζόμενους ιδιωτικού και δημόσιου τομέα από μικροεπαγγελματίες – βιοτέχνες, από μικρομεσαίους αγρότες που ήταν για 40 μέρες στα μπλόκα του αγώνα, από γυναίκες των λαϊκών νοικοκυριών και τη νεολαία.
»Με τον αγώνα μας» κατέληξε, «και την ταξική μας ενότητα μπορούμε να τους χαλάσουμε τα σχέδια. Στέλνουμε μήνυμα να μην τολμήσουν να φέρουν στη βουλή το αντιασφαλιστικό έκτρωμα, που βάζει ταφόπλακα σε ό,τι έχει απομείνει από τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης και τέλος, να υπογραμμίσω, πως αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε κοινωνική ασφάλιση για όλους δημόσια και υποχρεωτική».
Θανάσης Γαλατάς: «Απέναντι σε αυτές τις αδιέξοδες πολιτικές μόνο ο λαϊκός παράγοντας μπορεί να βάλει φρένο»
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρο του νομ. Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Θανάσης Γαλατάς, ο οποίος είπε:
«Αν ήθελε κάποιος να προσεγγίσει τη σημερινή πραγματικότητα στη χώρα μας, θα έλεγε, πως ο ορίζοντας της Ελλάδας σκοτεινιάζει, υπό την έννοια, ότι εκτός από την προσφυγική κρίση έχουμε, ως αποτέλεσμα από την προηγούμενη εφαρμογή των δύο προηγούμενων μνημονίων και τη συνέχεια και το μεγάλωμα της οικονομικής κρίσης».
Στη συνέχεια έκανε λόγο για την προσφυγική κρίση και τις ευθύνες που φέρνει η ελληνική κυβέρνηση. Παράλληλα δε υπογράμμισε και την αποκάλυψη του πρόσωπου μιας ξενοφοβικής και ρατσιστικής Ευρώπης.
Αναφέρθηκε ακολούθως στην οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα με τη συνέχιση των μνημονιακών πολιτικών, τα οποία, όπως είπε, «επιτείνουν τα φαινόμενα της φτώχειας της ανεργίας, της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας. Απέναντι σε αυτές τις αδιέξοδες πολιτικές», συνέχισε, «μόνο ο λαϊκός παράγοντας μπορεί να βάλει φρένο. Μόνο το οργανωμένο συνδικαλιστικό και εργατικό κίνημα είναι αυτό που μπορεί να σταματήσει την εφαρμογή αυτών των πολιτικών και εάν είναι δυνατόν να τις ανατρέψει. Το συνδικαλιστικό όμως κίνημα θα πρέπει να εγκαταλείψει παθογένειες που το αποσυσπειρώνουν και να ενισχύσει τα ενωτικά του χαρακτηριστικά»
Αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία των συνδικαλιστικών φορέων της πόλης, χαρακτηρίζοντάς την «σημαντική εξέλιξη», για το λόγο ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλίες συντονισμού και ενδυνάμωσης του αγώνα με ενωτικές δράσεις και παρεμβάσεις. Σημείωσε ότι δεν πρέπει παρ’ όλα αυτά «να τρέφουμε αυταπάτες. Δεν αρκεί μια ενωτική πρωτοβουλία για να ανατραπούν οι συγκεκριμένες πολιτικές. Μπορεί όμως να αναπτύξει την ταξικότητα  της συνείδησης του κινήματος, να τονώσει το φρόνιμα των εργαζομένων, να ενισχύσει τη μαζικότητα, τη δυναμική και την αποτελεσματικότητα του αγώνα».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο αίτημα των φορέων για κοινωνική ασφάλιση αναδιανεμητικής κατεύθυνσης και όχι κεφαλοποιητικής και υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο πρόσταγμα θα πρέπει να προπαγανδιστεί από το σύνολο των φορέων ενωτικά και δυναμικά, έτσι ώστε την κατάλληλη στιγμή να υπάρξει μια μεγάλη κοινή συγκέντρωση-διαδήλωση στην πόλη, όπου το παραπάνω πρόσταγμα θα συσπειρώσει το σύνολο των εργαζομένων της περιοχής.
Γιώργος Πολύζος«Αν όλοι μας δεν αντιδράσουμε στην επίθεση που συνεχίζεται θα χάσουμε όλοι μας».
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και βιοτεχνών της Αιτωλοακαρνανίας Γιώργος Πολύζος ο οποίος είπε ότι οι κλάδοι της ομοσπονδίας έχουν χτυπηθεί τα τελευταία έξι χρόνια απ’ όλα τα μνημόνια. «Στόχος τους δεν είναι να κλείσουν μόνο οι 240 χιλιάδες επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα αλλά άλλες τόσες. Αν όλοι μας δεν αντιδράσουμε στην επίθεση που συνεχίζεται θα χάσουμε όλοι μας. Πρέπει όμως πρωτίστως να απαντήσουμε σε ένα ερώτημα», συνέχισε. «Γιατί σήμερα αναπτύχθηκε αυτή η ενωτική προσπάθεια και δεν έχει προηγούμενο; Θεωρώ ότι ποτέ δεν είναι αργά, Οι συνθήκες μερικές φορές μας επιβάλλουν και την ενότητα που είτε εμείς δεν την καταλαβαίναμε, είτε για πολλούς άλλους και διάφορους λόγους δεν την προωθήσαμε. Σήμερα όμως κάναμε μια αρχή».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην μεγάλη προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί, για να καρποφορήσει η συγκεκριμένη προσπάθεια. σημειώνοντας πως το ασφαλιστικό είναι μία από τις παραμέτρους για την οποία πρέπει να αγωνιστεί το συνδικαλιστικό κίνημα. «Η υγεία», είπε «για την οποία υπήρξε πρόσφατα μια μεγάλη κινητοποίηση και άλλοι πολλοί προβληματικοί τομείς της οργάνωσης του ελληνικού κράτους, που εξαθλιώνουν την κοινωνία της χώρας, όπως η παιδεία, είναι ζητήματα που πρέπει να μας απασχολήσουν όλους και από κοινού».
Τελειώνοντας χαρακτήρισε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο ως φορολογικό και όχι ασφαλιστικό και παρατήρησε, πως «ακόμα και αν καταφέρουμε να μην περάσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, πρέπει όλοι μαζί να καθίσουμε σε ένα τραπέζι και να συζητήσουμε την κοινωνική ασφάλιση. Γιατί το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα ταμεία μας είναι μεγάλο.
Παναγιώτης Μπεσίνης: «Με προμετωπίδα  το ασφαλιστικό έκτρωμα αυτή η προσπάθεια μπορεί να έχει και συνέχεια και δυναμική και προοπτική».
Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου Παναγιώτης Μπεσίνης αναφερόμενος στην κοινή συντονισμένη δράση είπε ότι «ο Εμπορικός Σύλλογος, αλλά και ο ίδιος προσωπικά περίμενε χρόνια αυτή τη μέρα».


«Η πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου», είπε, «ήταν πράγματι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία και ως τέτοια την χαιρετίζουμε.  Εξ ίσου σημαντική, ίσως και σημαντικότερη από την ίδια την πρωτοβουλία ήταν η θετική ανταπόκριση του συνόλου των φορέων. Θα είναι πιο σημαντικό αυτή τη συμπόρευση να την ενισχύσουμε ακόμα πιο πολύ, διευρύνοντάς την και ενδυναμώνοντάς την περισσότερο.
Με προμετωπίδα  το ασφαλιστικό έκτρωμα που ετοιμάζεται θεωρούμε ότι αυτή η προσπάθεια μπορεί να έχει και συνέχεια και δυναμική και προοπτική. Ο Εμπορικός Σύλλογος, με όσο το δυνατόν μαζικότερη συμμετοχή, θα πάρει μέρος σε όλες τις πρωτοβουλίες και σε όλες τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί, καταβάλλοντας την μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια, έτσι ώστε αυτές να είναι και πετυχημένες.
«Είναι πολύ σημαντικό», παρατήρησε, «να βγούμε στους χώρους δουλειάς. Εμείς στα καταστήματα, οι συνάδελφοι στους χώρους δουλειάς του κλάδου τους, αν μπορούμε να πάμε ακόμα και μέσα στα σπίτια και να εξηγήσουμε σε όλους τους συναδέλφους, ότι το νομοσχέδιο δεν είναι μόνο ένα αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα φοροληστρικό νομοσχέδιο. Έτσι κι αλλιώς η έννοια της κοινωνικής ασφάλειας και πρόνοιας στη χώρα είναι άγνωστη έννοια».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους ανασφάλιστους εμπόρους και στα τεράστια προβλήματα τα οποία οι ίδιοι αντιμετωπίζουν και κατέληξε, τονίζοντας για άλλη μια φορά, την σημαντική προσπάθεια, που πρέπει να καταβάλουν οι φορείς, για να ενημερωθεί το σύνολο των εργαζομένων για τον ασφαλιστικό ολετήρα, που βάζει σε λειτουργία η κυβέρνηση.
Σπύρος Κοτοπούλης: «Κανείς μόνος του»
Ο Σπύρος Κοτοπούλης, τέλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Αγροτικών Συλλόγων της  Αιτ/νίας τόνισε, πως θα πρέπει οι αποφάσεις να ξεκινούν «από τα κάτω», από τους τοπικούς συλλόγους και τα συνδικαλιστικά όργανα, που απαιτείται να ενισχυθούν και να δυναμώσουν τον αγώνα τους. «Κανείς μόνος του δεν μπορεί να τα βάλει με την κυβέρνηση», είπε. «Πρέπει να δημιουργηθούν όροι και προϋποθέσεις για την ανατροπή αυτής της πολιτικής».


Από τις απαντήσεις στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων διαφάνηκε η πεποίθηση όλων, όχι μόνο να συνεχιστεί και να ενδυναμωθεί η συγκεκριμένη προσπάθεια, αλλά να αποτελέσει το εφαλτήριο εκείνο, το οποίο έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι της περιοχής, για να δώσουν το πιο δύσκολο αγώνα. Τον αγώνα για την ζωή τους.
Σε ερώτηση μας, αν την πρώτη ημέρα της 48ωρης που έχει αποφασισθεί, θα υπάρξει κοινή δυναμική συγκέντρωση των φορέων ο εκπρόσωπος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου κ. Δήμας είπε ότι ήδη υπάρχουν σε εξέλιξη οι διαδικασίες συντονισμού των αποφάσεων στα πρωτοβάθμια σωματεία. «Η συσπείρωση» παρατήρησε, «είναι το ζητούμενο και φυσικά κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να αποκλειστεί από αυτή την κινητοποίηση, στην οποία όλοι οφείλουν και έχουν θέση».
Ο κ. Μπεσίνης πρόσθεσε επίσης, πως «για την πρώτη ημέρα της κινητοποίησης ο Εμπορικός σύλλογος Αγρινίου ήδη έχει αποφασίσει το κλείσιμο των εμπορικών της πόλης και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο και της δεύτερης μέρας».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ